49

Деца за чудо и приказ отглеждат в “Малкият принц”

Ако нe сте виждали монтесорчета от плът и кръв, може да им се полюбувате в детска градина “Малкият принц”. Необичайната тишина, която витае още на входа, хвърля в недоумение всеки посетител. “А къде са децата?”, иде ти да попиташ, защото къде се е чуло и видяло градина, чиито обитатели не вилнеят като малки хуни?! Е, тук чудото е факт. Дори при дребосъците цари мир и спокойствие.

Едни са насядали по килимчетата, други подреждат пъзели и различни геометрични фигури, трети сортират орехи, жълъди или бобчета. Съставят думи и четат кротко. Учителят не снове като звероукротител, по-скоро е невидим. След по-внимателно вглеждане става ясно, че се движи фино и тихо сред децата. Като диригент е. Седи на килима с тях. Говори им мило и спокойно, а те слушат с интерес. Шепти, за да го чува само детето, с което общува в момента. Звучи приятна и тиха музика.

Няма нищо забранено, но има правила

5-годишната Анастасия разглобява хикс плюс игрек на квадрат в триизмерно пространство. Петя и Виктор, препасали престилки, старателно мият и подсушават съдовете. Приятелчетата им строят кралски дворци с части от конструктор. Учат се да разкопчават и закопчават, да ползват ципове, връзки и панделки. Това, последното, се оказва манна небесна за родителите им, защото кризисната ситуация "не мога да си вържа маратонките, а съм в пети клас" отпада от само себе си.

Когато някое детенце сгреши, никой не му крещи. Не настъпва драма, учителят не се афектира. В "Монтесори" грешката е начин да разбереш, че правиш нещо неправилно, и да продължиш сам нататък. Тя е нормален етап от ученето, а не препятствие, което те кара да се чувстваш некомфортно.

По време на обяд хлапетата не изпадат в ужас, че ако не си изядат супата, ще им я изсипят във врата

Ако не обичат супа, могат да похапнат мусака или салата. Нищо не е задължително, дори следобедният сън. Със съгласието на родителите всяко дете може да се избави от “тегобата”, стига да пази тишина и да не пречи на останалите.

Учителите по метода "Монтесори" се стараят да научат децата на неща, които ще им помогнат да се чувстват самостоятелни и готови за училищния живот. Първоначално за много от тях е трудно да повярват, че могат да наложат дисциплина, без да говорят на висок тон. Но скоро се убеждават, че е вярна  японската поговорка, която гласи: “Говори тихо, за да те чуят, и кратко, за да те запомнят”. 

В детска градина ​"Малкият принц" вече израства вторият випуск, подготвен по "Монтесори"

За да получат родителите, които изпращат малките си съкровища в първа група, пълна информация за метода, срещите с тях започват още от началото на лятото. А за да са спокойни, че децата им живеят в подкрепяща среда, самите майки и татковци се включват в хепънинги и уъркшопове, стават учители за един ден, представят своите професии пред малките.  

Анелия Божанова, директор на ДГ "Малкият принц"

 

Най-добре методът сработва сред деца на различна възраст, защото малкият учи от големия, казва директорът на "Малкият принц" Анелия Божанова. 

Монтесорецът, както наричат детето, възпитавано по метода "Монтесори", е свободен да прави избори, сам да решава как да подреди деня си и с какви дейности да го запълни. Но знае, че

със свободния избор идва и отговорността.

"Ако работиш с определен материал, трябва да го подредиш след себе си, така че да може и другият да го използва. Да имаш търпение да изчакаш, да имаш нужното уважение към чуждото пространство. Ако си решил да колаборираш с някого, е добре да го докоснеш и да го попиташ тихо: "Ще ме пуснеш ли като партньор за игра?". Тези взаимоотношения са съвсем елементарни на пръв поглед, но се проявяват трудно от 3- до 7-годишна възраст, защото малкият човек тепърва изгражда своя Аз, казва Божанова.

Според нея родителят трябва да е наясно, че детската градина не е само забавление, тя е образователен процес, комуникация, емпатия между хората, понякога място за конфликт. Място, където ще пораснеш - емоционално и физически. 

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?