49

Деца сурвакат за здраве срещу левче в центъра на Пловдив

Десетки деца и младежи обикалят Главната и сурвакат за новата година излезлите на разходка. Те очакват да получат по левче за древната българска благословия.

Продавачките на сурвачки традиционно окупираха тротоара срещу входа на Четвъртък пазара. Най-евтините тази година са по 6 лева, а най-скъпите стигат до 20. На тях има нанизани стафиди, пуканки, качествена цветна прежда, закачена малка кесия и три имитации на жълтици. Авторката на скъпите сурвачки им смъкна цената до 15 лева, след като до обяд никой не пожела да си купи от тях.

Този древен обичай се изпълнява на празника Сурваки. Практикува се от всички етнически българи във всички земи, където има наше население. 

Състои в обредното обхождане на определена територия (махала, квартал, най-често цялото селище) от група сурвакари – деца на възраст 4 – 12 години или ергени. В по-далечно минало изпълнителите на обичая са били мъже, но с течение на времето това се прехвърля към децата, и то към най-малките. Тези сурвакари обикалят от къща на къща, влизайки в домовете, където сурвакат членовете от семейството, добитъка, а някъде хамбарите и оборите. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
central park

central park

01.01.2023 | 20:24

Същите, но за по два лева!/може и без сурвакане

Отговори
2 0
Западняк

Западняк

01.01.2023 | 14:50

В Кючука циганета!

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?