49

Деца катерят с въже кулата на библиотеката в Пловдив

Деца и непораснали възрастни ще могат да катерят фасадата на НБ „Иван Вазов”в рамките на Детския фестивал за знанието и движението, който започва на 3 и 4 юни. „Кулата на познанието”, където библиотеката пази своите съкровища, е висока 36 метра и има 14 етажа.

Малките ще бъдат качвани до покрива по метода „Индустриален алпинизъм” от специалистите от клуб „Агарта”. Мераклиите да погледнат центъра на Пловдив отвисоко ще получават номера и ще чакат ред.

„Миналата година качихме до върха над 90 души – най-малките бяха на 2 години и половина, а най-големите на над 80 години”, обясни адв. Крум Сираков от „Агарта”. 

Уникално събитие за града е първият семинар посветен на влиянието на екранното мислене върху детското развитие. Той ще започне в 14 часа на 3 юни в конферентната зала на библиотеката.

На него са поканени проф. Иван Иванов от педиатрията на УМБАЛ „Свети Георги” д-ра по психология Анна Ройдева, Александър Георгиев от „Offline kids” и др. Тези специалисти ще опитат да обяснят някои от неподозираните ефекти върху детската психика от това, че малките са постоянно пред някакви екрани.

Фестивалът ще започне пред стълбите на библиотеката в 10 часа на 3 юни. Голяма част от заниманията с децата ще са в „Цар-Симеоновата” градина. Във фестивала ще участват и специалисти по катерене от Съвместното командване на специалните сили. Те ще обясняват тънкостите от скалното катерене на децата на скалите над църквата „Св. Петър и Св. Павел” в подножието на Бунарджика. 

„Всички въжета за проверени, прегледани са документите, когато са купени, знае се къде са държани, прани са без перилен прах. Купени са и някои нови части за самото катерене”, обясни адв. Сираков от „Агарта”.

„Целта, които си поставя фестивала е да подготви малко децата за живота в динамичния град”, добавя адв. Васил Попов от Асоциацията за социална и правна защита. На различни места в „Цар-Симеоновата” градина ще бъдат обособени места, където под формата на игри малките ще бъдат обучавани на безопасност на движението. Голям полицейски бус от специалните полицейски сили ще покаже на децата различните специални екипировки.

„Ще пускаме деца и в патрулни коли и там ще могат да надуват сирените им. В градината ще монтираме специална мобилна площадка по пътна безопасност. На нея са нарисувани пешеходни пътеки, има светофари”, обясни гл. инспектор Йордан Милушев.

Голяма атракция ще са обучените полицейски кучета. Гл. инспектор Милушев предупреждава, че те ще бъдат постоянно на повод и няма да бъдат използвани за „мачкате и гушкане”. Тези кучета ще демонстрират как се откриват забранени вещества.

Книжарници "Мечо Пух" ще осигурят подаръци за най-активните участници.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?