Следвайте ни

Деца храниха пеперуди в Дондуковата градина

Оригами с пеликани и врабчета събраха десетки на открито ателие

viber icon

Будните пловдивски деца се научиха как се правят хранилки за пеперуди. И запомниха, че най-пъстрите насекоми обичат да се хранят със загнили плодове. Това стана на една от работилниците от фестивала "Малка синя земя", който се проведе за ​седми път в Природонаучния музей и на открито в Дондуковата градина.

Събитията от феста продължиха през двата почивни дни, обединени в различни работилници. Съботният дъжд не ги спря - децата набързо се преместиха в сградата на музея и продължиха с игрите и заниманията си.

"Зелени Балкани", Българското дружество за защита на птиците и фондация "Биоразнообразие" организираха различните работилници за малките. Лектори от фондацията показаха как се прави хранилка за пеперуди. Преди това хлапетата боядисваха в ярки цветове пластмасови чинии. Точно те трябваше да станат място за хранене на най-красивите от насекомите. "

Съдът трябва да е шарен, с много ярки цветове - червено, синьо, жълто. В него за пеперудите ще има ягоди и банани. Задължително слагаме и малко захар. Добре е плодовете да са леко гнили", уточниха от "Биоразнообразие". За да привлекат пеперудите, в шарените чинии с плодове имаше и ярки мъниста. 

 


Ателието "Определител на облаци" пък даде на малките начални познания по метеорология. След него те вече могат да познаят по вида облак, който видят през прозореца, дали ще вали през деня, или не.

 


Много интересно бе и ателието за правене на оригами. Негов организатор бе Българското дружество за защита на птиците. На малчуганите бяха представени различни модели за сгъване на хартия и по тях те правеха пеликани, врабчета и лисици. Децата познават добре тези птици. Постоянно виждат врабчета, а пеликаните са известни на всички, обясниха от БДЗП.

 


В „Да си посадим растение“ 9-10-годишни деца засадиха първите си цветя в Дондуковата градина. "Малка синя земя" завърши с куиз шоу за опасните изменения в климата.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?