3906

Деца боядисаха 500 яйца с Дядо Николай СНИМКИ

500 яйца боядисаха заедно с Дядо Николай деца от пловдивските училища. Дворът на храма „Св. Марина“ едва побра всички, които искаха да присъстват на ритуала и да получат благословията на владиката. Организирано пристигнаха учениците, които изучават богословие в училищата „Константин Кирил Философ“, „Петър Берон“, ”Антим I “,“П.Р. Славейков“, а много родители доведоха децата, за да спазят традицията, на която присъстват от години.  

 

 

За втора година бяха дошли малчуганите от 4-ти клас на училище „Константин Кирил Философ“, които едно през друго разказваха за традицията, за това как ще нашарят яйцата и у дома след като се приберат, какво символизира яйцето и за възкресението на Христос.

„Това е голямо преживяване и емоция за децата, които дълго след това говорят за празника. Много  се впечатляват от досега с дядо владика, който е известен с обичта си към малките християнчета и прави всичко възможно за приобщаването им към православието. Ние сме от първите, които въведохме часовете по православие, още от 2006 година. Винаги е откликвал на нашите покани, откри ни кабинет по религия и ни подари икона на св. Константин Кирил Философ“, разказа развълнувана Красимира Брайкова - преподавател по православие в училище „Св. Константин Кирил Философ“. 

„Най-хубавото в този ден сте вие, мили деца. Вие сте красотата на света. Идвайки в дома господен, вие идвате в прегръдката на Христос – най сигурното място на света“, обърна се към децата Дядо Николай. Той припомни на миряните историята за предателството на Юда,  Възкресението и от къде идва традицията за боядисването на яйцата в червено. На децата пожела да бъдат искрени и честни. 

„Никога не  лъжете. Лъжата е страшен грях. Никой не обича предателите, затова никога не предавайте. Обикнете Христос и вие ще имате голяма благодат от Бога“, заръча владиката и благослови децата и миряните. После всички заедно произнесоха молитвата „Отче наш“, а децата го поздравиха с песни и стихчета, посветени на празника.

 

Картина, нарисувана от тях, подариха на владиката учениците от ОУ „Кочо Честеменски“, а той им обеща, че дарът им ще краси стаята му и ще го носи в сърцето си.

Специален поздрав Дядо Николай отправи към доброволците от младежката организация на БЧК:

„Дерзайте и Бог да ви помага. Дарявайте нуждаещите се с любов и щастие. Благодаря ви и ви желая здраве и благоденствие“, обърна се той към червенокръстците, които всяка година участват с труда си в организирането на празника и помагат на малчуганите да боядисат яйцата си. 

След това Дядо Николай боядиса в червена боя първото яйце и с него намаза за здраве челцето на всяко дете, дошло за празника. Свещениците от храма пък раздадоха на децата торбички с лакомства и книжки.

Най-малкият доброволец от БЧК Богдан-Слав, който вече е във 2-ри клас на училище „Душо Хаджидеков“ и тази година беше дошъл да помогне на какичките и батковците от младежката организация.

„Много се вълнувам. Аз не идвам само тук - ходя и в офиса на Червения кръст“ да помагам, когато получат дарения и трябва да се правят неща за хората, които имат нужда. Татко ме води, но аз искам“, не криеше гордостта си малкият доброволец.

Яйцата и подаръците за малчуганите и тази година бяха осигурени от Пловдивската митрополия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Боядисването

Боядисването

02.05.2024 | 19:40

Идва от древен келстки ритуал. Посрещане на пролетта и почитане на богинята ОСТАРА - ЕОСТРЕ . Разменяли са червено яйце което символизира настъпващата пролет . А тази богиня се е превръщала в разни животни най често заек. Ако искате вярвайте . И от кога се учи богословие в училище или това е избираем предмет .

Отговори
2 0
Някой пита ли го за Ролекса

Някой пита ли го за Ролекса

02.05.2024 | 17:31

Тази руска олигархична подлога с лампи на НСО, няма ли кой да го пита дали спазва десетте Божи заповеди и дали не е прекрачил седемте смъртни гряха?

Отговори
7 0
Позор

Позор

02.05.2024 | 17:29

Тези деца нямат ли родители, че ги използват за реклама на най-корумпираният руски агент у нас?!

Отговори
7 0
мхм

мхм

02.05.2024 | 17:25

Тоя при деца не го пускайте, че не се знае...

Отговори
7 0
Деца

Деца

02.05.2024 | 17:25

боядисаха 500 яйца с Дядо Николай ! Колко яйца ще боядисат с баба Николина?

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?