Следвайте ни

Дебатът за лявото: Сама ли си заложи БСП капана? (Обновена и СНИМКИ)

Твърдим, че сме алтернатива, а не сме предложили политики за промяна, казват социалисти

viber icon

Каква партия да е БСП и какви са перспективите пред лявото в България. Отговор на тези въпроси потърсиха социалисти в Пловдив на среща-дискусия, организирана от председателя на БСП в „Северен” Илия Гатев и Костадин Арнаудов от „Лява автентичност”. Във форума се включиха народният представител Валери Жаблянов, проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет, бившият депутат проф. Красимир Мурджев, общинският съветник Иван Петков, бившият зам.-министър Явор Гечев, членове на БСП и представители на  коалиционните партньори. На срещата присъстваха и бившите зам.-министри на образованието доц. Кирчо Атанасов и Атанаска Тенева.  


 „Трябва да си отговорим на въпроса защо независимо от ръководството на БСП, независимо от това дали е във властта или в опозиция, партията търпи укори непрекъснато от членовете си и от българското общество. Твърдим, че сме алтернатива, а досега не сме предложили същностна алтернативна политика, която да е свързана с промяна на обществено-икономическия модел в България", започна дебата за съдбата на БСП Валери Жаблянов. Депутатът призна, че между политическите действия на БСП, законодателните инициативи и идеите, които се обсъждат в организациите и Националния съвет, почти няма връзка."Законодателната дейност на БСП в парламента е непоследователна и това ни разделя от обществото. Всички десни партии в момента в Народното събрание са организации по месторабота. Каква е нашата структура? Квартална. Ако в Закона за политическите партии не се внесат ограничения за прякото политическо участие на едрата олигархия в България, след 5-7 години в България ще има само олигархични партии. И да искаме, няма как да ги спрем”, предупреди Жаблянов.Той коментира и референдума на Слави Трифонов. „Намаляне на мандатите в НС, включване на мажоритарен избор, премахване на субсидиите - всичко това звучи добре и печели обществена подкрепа. Но този реферндум е промяна на конституционната система в страната. Ако някой премахне субсидиите в България, първа БСП ще го усети. А ние си траем, дори не го обясняваме на членовете си. Надяваме се, че с този въпрос ще се справи Бойко Борисов, а ние покрай него ще се измъкнем.Трябва да сме наясно, че Конституцията от 1991 година е единственият гарант за съществуването на БСП като партия”, предупреди депутатът и повдигна въпроса и за съвременния антикомунизъм: „Име един закон, който обявява периода в България след Втората световна война до 1989 година за престъпен. Това е политическата рамка, в която БСП е вкарана, и ние трябва да се обясняваме, че не сме престъпници. Този закон трябва да се премахне”, категоричен беше Жаблянов.


Лидерът на БСП в „Северен” Илия Гатев обясни, че вече е подал жалба  до омбудсмана Мая Манолова да отправи искане за обявяване на закона за противоконституционен. " Социалистите в „Северен” предлагат да се организира национална подписка по този въпрос.Така се посяга на нашата история. Утре някой може да обяви опълченците на Шипка за терористи, ще го допуснем ли", попита риторично той.

 

 

Според Валери Жаблянов конгресът на БСП на 7 и 8 май има огромно предизвикателство. „В момента се променя Европа, променят се Балканите, променя се Турция, промени се ролята на Русия в света. Дали БСП ще успее да се промени от онази партия, която извърши голяма част от промените в прехода и която днес олигархията се опитва да изхвърли като ненужната за България партия? Ако не излезем от дефанзивната позиция , ще бъдем набутани в ъгъла и перспективата за БСП да определя обществения живот в България , да извършва дълбоки промени и да спечели изпълнителната и законодателната власт, изглежда все по-ефимерна, допълни Жаблянов.

 

Проф. Ваня Добрева пък изрази възмущението си от създаването на комисия в парламента, която наред с разследването за намесата на Турция във вътрешните работи на България включи и Русия. „И председателят на партията също участва в тази комисия. Русия за България не е проблем само на вътрешна емоция, или на културна памет, националната политика и връзките ни с Русия са проблеми и на нашето оцеляване. Докладът на председателя на БСП на конгреса би следвал до даде отговор на въпроса какво е лява политика. Михаил Миков, Явор Гечев, Румен Петков, Николай Камов, Александър Томов, Георги Гергов- всички са леви политици. Къде е разликата? Лявата политика в момента без ресурс и перспективи няма как да бъде реализирана.”, обясни тя.
 


Според Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите БСП сама е изкопала капана, в който се намира сега. „Трябва да намерим начин да сложим стълбичка и да излезем от този капан. Трудно е на една партия да каже, че като е член на ПЕС е наследник на комунистите. Няма как без да кажем, че сме комунисти и нашата идеология в момента е направила крачка назад., да излезем от това блато. Лилов и Луканов за мен са хората, които смачкаха партията Какво иска БСП - да отстоява социални идеи в капитализма или да върви по линията на социализма? Нас ни е страх да кажем, че искаме смяна на системата. Защо БСП да не направи референдум за безплатно образование или здравеопазване или за 500 лева минимален доход. Дори тези инициативи да не минат през НС, хората ще знаят коя е партията, която отстоява тези идеи”, посочи Павел Иванов.


  Атанас Тамбушев от Съюза на левите земеделци пък призова БСП да слезе при хората, ако иска да е партията на лявото пространство. „Не може в Пловдив да защитаваме решенията на ГЕРБ в ОбС, не може в Първомай да правим коалиционно споразумение със СДС. Къде отиваме, другари? Това е престъпление”, разпали се Тамбушев.

Общинският съветник Иван Петков обаче контрира, че БСП в местния парламент е опозиция и ако не са социалистите и част от ПФ, в ОбС ще цари едно спокойствие и заседанията ще свършват за час. Той предупреди, че БСП трябва да подготвя младите кадри за бъдещи политици и да премахне мъртвите души от основните партийни организации.   


Проф. Красимир Мурджев поиска на конгреса социалистите да решат няколко въпроса.  БСП ще бъде ли модерна неомарксистка партия или не? Ще има ли единение на левите сили в България? Какво ще е отношението към Русия и към деформацията на българската история? "След 10 години може и да научим, че доблестните американски шерифи със съюзни индиански племена са ни освободили от турско робство.Как ще налагаме своите идеи и историята на БСП. Защото без БСП няма България. А каква левица ще има , ако изчезне БСП, попита  проф. Мурджев. 


Бившият зам.-министър Явор Гечев настоя да има организационна реформа в партията. „Основните партийни организации имат определен капацитет, душицата да им скъсаме, повече не могат. Младите не им е интересно да влизат в тези организации. Докато лицата ни са овехтели, няма да стане. Димитър Благоев-Дядото са му казвали Дядото, защото е бил най-стар от цялата група, събрана на Бузлуджа, и е бил на пределната възраст 35 години. Истината е ,че всяко поколение дава своето, но лидерите са тези, които презентират политики”, припомни той. Накрая беше прието обръщение към всички лявомислещи хора в България и към ръководствата на партии и организации, изповядащи идеите за социална справедливост и солидарност.

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е


Към всички лявомислещи хора в България, към ръководствата на партии и организации, изповядващи идеите за социална справедливост и солидарност.
Ние, участниците в днешната среща-дискусия на тема „Състояние и перспективи на лявото в България“ като изразяваме тревога от рушащото се общественото доверие и нагласи към левите идеи констатираме следното:


1. Резултатите от Прехода за българското общество са катастрофални: всеобща демографска криза, разрушена икономика, спад на жизненото равнище и бедност, загуба на национален суверенитет и сигурност.


2. Малкото демократични завоевания след 89 година са превърнати в псевдодемократични институти, обслужващи олигархията и външни политически и икономически интереси.


3. България се отрече от провеждането на стратегическа национална политика, а националния интерес се свежда до финансиране от европейските фондове и реализиране на политиката на НАТО, подчинена на САЩ.


4. Антикомунизмът е превърнат в елементарен заместител на политиката в интерес на хората и актуалните проблеми на обществото. Много от политиците и медиите намират в него оправдание за собствения си провал и неспособност да отговорят на изискванията на времето. Този процес минава през реваншизъм, реализиран чрез лустрационни и дискриминационни мерки и реставрация на най-кръвожадната фашистка идеология, чрез отричане на антифашистката борба и възхваляване на царския режим и неговите главорези.


5. Въпреки лявата реторика, БСП като водеща политическа партия в различни коалиционни формати не успя да реализира собствените си политики и не противодейства на дяснолибералната разруха на прехода.


Изхождайки от горепосочените констатации и предвид предстоящия конгрес на най-голямата парламентарно представена лява партия – БСП, настояваме:


1. Конгресът на БСП да даде оценка на прехода и участието на свои дейци в негативните процеси през последните 26 години. Време е да се направи обективна оценка и на членството ни в ЕС и НАТО, на участието ни в ПЕС като част от този преход. Време е да се признае вината и на БСП и нейните дейци за състоянието на партията и държавата. Време е БСП да се отрече от едноличната власт и нейните антипартийни решения.


2. Да се търсят всички възможни начини за обединение на левите партии и организации за противодействие на реваншизма, реставрацията на фашизма и налагането на неолибералните политики, които са срещу националния интерес на България. Да се разработи национален план за взаимодействие между левите партии и организации в противовес на медийната пропаганда и заличаването на славната ни обща история


3. Да се работи за възстановяване на доверието като се скъса с разминаването между идеите и политиката, между заявената и реална политика, между изискванията на политическия морал и поведението на представителите на лявото. Да се премахнат зависимостите от частни и корпоративни интереси, от външни въздействия. Необходима е обединяваща лява платформа за бъдещето на нашата родина.


4. Българските политически партии и организации от лявото пространство да работят за външна политика, отразяваща националните интереси и традиционните ни ценности.


гр. Пловдив
28.02.2016 г.
Представители на:
Дискусионен клуб „Лява автентичност“ към ГС на БСП - Пловдив
Движение за социален хуманизъм
Съюз на левите земеделци

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

KOMYNIST

KOMYNIST

05.03.2016 | 05:32

RAKOVODSTVOTO NA BSP E SASHTOTO KATO NA SDS,KRADLIVO,LAJLIVO I PREDATELSKO. TRABVA DA SE VAZVARNE BKP NA VLAST SAS SASHTITE STARI IDEI, A IMENNO VSICHKO DA SE PRAVI VAV IMETO I BLAGOTO NA BEDNIA BALGARSKI NAROD.....

Отговори
0 0
ккк

ккк

02.03.2016 | 16:04

Някой трябва да отвори очите на пловдивските байчовци, че няма как с 400 лв. заплата и 200 лв. пенсия, някоя дясна партия да защитава твойте интереси! Съответно седесарката пропаганда, която се сипе от разни потно-европейски телвизии и сервилни, местни сайтчета на властта за тотално объркване на хората, за да се стигне и до автогола -капиталист лидер на социалисти ... извода е че партиите отдавна са празни от към идеи, а са се превърнали на собственост на олигарси в борбата по между им както всеки олигарх със собствена медия!

Отговори
0 0
комунист

комунист

01.03.2016 | 20:21

Партията е умряла,защото членовете и са над 80.Тях ги очаква единствено Рогошко шосе.Нито ще взимат властта ,нито ще я дават.А такива като Жаблянков,Станишков мислят единствено в милиони евро.Тях партията не ги интересува изобщо.

Отговори
0 0
Браво

Браво

01.03.2016 | 18:30

Темата и времето за тази дискусия са точно в десетката, но дали ще се случи нещо ново? Всичко зависи от това какви хора ще си изберете, другарчета. Ако са като досегашните, мерси.

Отговори
0 0
социалист

социалист

01.03.2016 | 16:28

Нямате достойнство,не сте искрени и честни с хората.Не мислите за обикновените хора,а мислите само за себе си.Нямате доблестта да признаете грешките си,а все гледате да замажете очите на хората.Когато властта беше в ръцете ви, работехте и създавахте кадри на ДПС.Нямате кадрова политика,а имате олигархично и надменно мислене.Това са само няколко от нещата,които отблъскват хората.И ако не се вземат адекватни мерки ,на другите избори БСП ще е в реанимацията на изкуствено дишане.

Отговори
0 0
Вяра

Вяра

01.03.2016 | 13:47

Прави ли ви впечатление, че липсва вездесъщия Захари Георгиев. Неговото отсъствие е знаково , той не може да бъде там защото е в отбора на Гергов. Иначе през последните 25 години той няма никаква друга кариера освен да присъства винаги във всички партийни сбирки и да печели от всички партийни постове които е заемал.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?