Следвайте ни

ДБ алармира: Епископската базилика трябва да остане под шапката на Археологическия музей

viber icon

Общинските съветници от Демократична България сезираха временния областен управител на Пловдив Петър Петров заради рокадата с отпуснатите 20 щата за служители, които ще обгрижват откритата в неделя Епископска базилика.  Първоначално от културното министерство предлагаха те да бъдат към Регионалния археологически музей на държавни заплати.  На последното заседание на местния парламент миналия петък обаче по предложение на шефа на групата на ГЕРБ Йордан Илиев въпросните 20 щата бяха пренасочени към ОИ "Старинен Пловдив".  

Съветниците от Демократична България  Веселина Александрова, Веселка Христамян, Добромира Костова и Йордан Иванов са на мнение, че прехвърлянето към общинския институт на държавни средства, отпуснати целево за Регионалния археологически музей, е незаконосъобразно.

Затова те настояват с писмо до областния управител да се провери законосъобразността на решението на Общински съвет от 16.04.2021г., с което са утвърдени разходите за заплати по месеци в заведенията и дейностите по бюджета на Община Пловдив за 2021 г.

В писмото си от ДБ обръщат внимание върху различния начин на финансиране на регионалните музеи и общинските културни институти и посочват, че е незаконосъобразно средства от държавата, постъпили целево към държавно финансиран музей, да се прехвърлят с решение на Общински съвет към общински културен институт, финансиран от бюджета на общината.

Нещо повече: средствата са целеви – за управление на Епископската базилика на Филипопол, която съгласно решение на МС на основа на ЗКН се управлява от Регионалния археологически музей, а ОИ „Старинен Пловдив“ не разполага с права за управление на този обект.

Съветниците настояват Областният управител да обърне внимание на решението и преписката към него и да върне решението за ново разглеждане или да оспори същото пред съда, каквито са правомощията му по закон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?