Следвайте ни

Дават три месеца за корекции на проекта „Доспат - Въча“

viber icon

Три месеца  се дават на изпълнителя  за отстраняване на забележките по проекта за водоснабдяването  на Пловдив  и  още шест общини  от каскада „Доспат - Въча“. Наскоро Експертният съвет в областта, в който участваха  близо 30 институции, отказа да одобри прединвестиционните проучвания, възложени на израелска фирма. 

„Този проект е един от най-важните не само за Пловдив, но и за целия регион, който в перспектива надхвърля  територията на областта. Затова  решихме да дадем допълнителен срок  за изправяне на всички допуснати недостатъци, посочени  от МРРБ  и описани  в нашето писмо до изпълнителите“,  обясни Дани Каназирева, председател на ВиК асоциацията и областен управител.

От  проектантите се изисква ясно и точно  да определят  водовземането, което да бъде съгласувано с Министерството на енергетиката, както е указано в заданието на обществената поръчка и в документацията. Второто условие е да се оптимизират трасетата на водопровода, тъй како са удължени необосновано с 15 км. Трябва да се конкретизира и местонахождението на пречиствателната станция.

„Искаме на първо място да бъде поставено водоснабдяването и след това да се мисли за минивецове и всички второстепенни дейности. Лично аз категорично няма да одобря предпроектни проучвания на висока цена, каквато ни беше предложена. Двойното оскъпяване  на стойността на  проекта ще доведе неминуемо до двойно оскъпяване на цената на водата на хората. Даваме шанс на изпълнителя, но компромиси няма да правим“, коментира Дани Каназирева. Тя предупреди, че ако поставените изисквания не се изпълнят, договорът ще бъде прекратен.

Според  предишното  предпроектно проучване за снабдяването с чиста  планинска вода до Пловдив и съседните населени места възлиза на  270 млн. лева. Проектът на израелската фирма далеч надхвърля 600 млн. лева, като в първата година е заложено 30 процента увеличение на цената на водата за крайния потребител.

„Подписа под този проект аз няма да си  поставя, ако  остане в същите параметри, в каквито беше внесен в Експертния съвет. Подкрепям го и искам да се реализира. Ще разговаряме с изпълнителния директор на ВиК холдинга и с представителите на МРРБ с твърд ангажимент за проекта, но не и на тази цена и с този ефект спрямо хората“, подчерта Каназирева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?