46

Дават повече пари за санирането на блоковете в Пловдив СНИМКИ

Средствата, предвидени за обществените поръчки за санирането на пет жилищни блока в Пловдив, ще бъдат завишени с 20 процента. По програмата за енергийна ефективност, която се изпълнява с безвъзмездната помощ от ЕС, са заложени общо 3,7 млн. лева без ДДС. По-голямата част от парите се предоставят по ОП "Региони в растеж" като безвъзмездна помощ, половин милион лева се осигуряват от националния бюджет.

В бюджета за 2022 г., внесен за гласуване в Общинския съвет, е планирано дофинансиране от местния бюджет по сключените договори общо за 700 000 лева. 

Новината беше съобщена пред медиите днес от зам.-кмета Пламен Райчев по повод на на официалната церемония за старта на първия блок на бул. "България" 196, който изцяло ще се санира по програмата, без да се налага собствениците на жилищата да доплащат. 

Кметът Здравко Димитров и неговият колега от район "Северен" Стоян Алексиев лиснаха менче с вода, за да вървят леко ремонтните работи - по външната изолация, покрива, смяна на дограмата, ремонт на асансьорната шахта и общите части с внедряване на енергийно ефективно осветление.

Договорът за жилищната сграда на бул. "България" 196  беше подписан миналата година за 600 000 лева. Процедурите са приключили за всички блокове с изключение на един, за който тепърва ще се провежда търг.

Зам.-кметът обясни, че причината за 20% доплащане по договорите е рязкото поскъпване на тока, горивата и строителните материали, което се задълбочи с войната в Украйна. Допълни, че окончателното решение по бюджета ще взима Общинския съвет на сесията на 18 април.

На въпрос дали ще бъдат подписани ценови анекси и по другите договори, които в момента се изпълняват, отговори, че Агенцията за обществените поръчки е дала разяснения какви варианти могат да се прилагат, без да се нарушава законът. Има светлина в тунела, счита Пламен Райчев.

Блокът, който започна от днес да се санира, е 10-етажен. Общо в петте жилищни сгради живеят близо 200 семейства.  Един от изпълнителите се е отказал, след като преценил, че парите няма да стигнат. Останалите се съгласили при условие, че ще има допълнително финансиране. 

Обществената поръчка с пет обособени позиции се точи повече от четири години. Договорите са подписани за инженеринг и досега фирмите са подготвяли проекти. 

Засега няма отворена нова програма за саниране, каза зам.-кметът. В Пловдив за енергийна ефективност чакат  собствениците на апартаменти в 100 жилищни сгради, при това - с подписани споразумения, но без осигурено финансиране.

Документите бяха комплектовани още през 2018 г., но останаха без движение. 

Чакаме вече четири години, въпреки че бяхме направили навреме събрание, на което всички собственици до един взехме решение да участваме в програмата за саниране, сподели жена, която се представи, че живее в блока на бул. "България" 216 - 218. Беше дошла специално на церемонията, за да чуе от местните общинари кога и над техния блок ще изгрее слънцето.  

 

снимки: Валентина Биларева

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?