965
Следвайте ни

Дават още 4,8 млн. за стадионите на Ботев и Локо, ако Общинският съвет разреши

viber icon

Администрацията на кмета Здравко Димитров се готви да внесе в местния парламент предложение 4,8 млн. лева от общинския бюджет да бъдат  отпуснати за ремонтите на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". Това ще са първи средства, които местната власт трябва да доплаща над осигурените от правителството на Бойко Борисов 37 млн. за Колежа и Лаута. 

Това стана ясно от изявление на зам.-кмета по строителството Пламен Райчев след поредната му среща с арх. Георги Савов, проектант на строителството и реконструкцията на Колежа. На обекта има проблеми с документацията още от първата копка. Това наложи нови разходи за препроектиране и авторски контрол.   

До седмица в общината ще са наясно какви дейности ще могат да бъдат завършени с отпуснатите от държавата средства. Първоначалната идея бе с осигурените 25 милиона стадионът да бъде завършен така, че да получи Акт 16 и да може да посреща мачове от българското първенство. Според актуалните разчети това може да се случи, но ще трябват допълнителни средства в размер на 2,4 млн. лева. Най-много - около 2 млн., ще отидат за закупуването на 18 777 седалки, след като се оказа, че предишните, за които общината похарчи други 1 млн. лева преди 6 години, не са подходящи. 294 000 лева ще струва подготовката на новите документи по проекта, а 90 000 - теренът. 

Архитект Савов е представил пред Пламен Райчев количествената сметка за първия етап на ремонта според преработения проект. Тя е предадена на строителя, който до седмица трябва да я остойности. Със сметката ще бъдат запознати феновете на клуба и всички заинтересовани пловдивчани.

„Преработването на проекта се налага, за да се определят обособени зони, които ще се изпълняват на първи етап. Това ще позволи поетапно въвеждане в експлоатация на отделните части на стадиона, без да бъде променяна проектната документация. Същевременно ще даде възможност на следващи етапи проектът да бъде изпълняван и въвеждан в експлоатация до пълното му реализиране“, поясни арх. Савов.

Пламен Райчев заяви, че по настояване на кмета Здравко Димитров на сесията на Общинския съвет да бъде предложено подобна сума да бъде отпусната и за другия пловдивски клуб Локомотив.  Тя може да бъде използвана за допълнителни дейности по ремонта на стадиона в парк Лаута или за изграждане на тренировъчната база, за която има отреден терен в ЖР "Тракия". 

Така общинските съветници ще трябва да разрешат на кмета да похарчи общо 4,8 млн. лева за двата стадиона. Според администрацията в сметките на общината има достатъчно средства, за да бъде покрит този разход. Очаква се по темата да се разгори ожесточен дебат, тъй като според представители на различни политически групи в Пловдив има по-важни дейности, които отдавна чакат да бъдат финансирани. Сред тях са изграждането на нов плувен басейн, отчуждителни процедури за осигуряване на трасета за важни инфраструктурни обекти, строителството на нова сграда на ОУ "Драган Манчов", което ще реши проблема с базата на Мяатематическата гимназия, както и неотложни ремонти на улици и тротоари в отделните райони.     

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Бюджет

Бюджет

22.09.2021 | 10:14

Ни градски транспорт, камо ли електрически, ни пътища. София е на 1000 години пред Пловдив.

Отговори
1 2
Биткойн

Биткойн

22.09.2021 | 09:42

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 2
Георги

Георги

21.09.2021 | 19:49

Тиквата сложи тиква да управлява града!!! Дано общинският съвет покаже повече мозък!

Отговори
16 2
Анти

Анти

21.09.2021 | 19:32

А сега да ви видя Кауза за какво сте? Ще се подложите ли на ГЕРБ или ще се борите за басейна.

Отговори
11 2
Срам,  срам,  срам...

Срам, срам, срам...

21.09.2021 | 19:16

,,Вторият,, град дори няма завършен околовръстен пръстен и града гъмжи от тирове а за някакви си разлигавени пикльовци от частните клубове държавни пари винаги се намират. Срам и оставка на този лъжлив кмет и никога вече ГЕРБ.

Отговори
20 7
БСП

БСП

21.09.2021 | 18:52

Учениците срещу футболните фенове, кой е по важен?! За Зико е ясно той е за стадионите. Аз съм за децата на плувния басейн. А вие?

Отговори
17 5
БОК лук ци!

БОК лук ци!

21.09.2021 | 18:37

Раздавайте пари, че избори трябва да се печелят! Чекмеджетата трябва да се пълнят! Тези гуши на пеликани, нямат напълване! Тъпчете, че няма време идва Видов Ден!

Отговори
21 2
Фенщина

Фенщина

21.09.2021 | 18:20

пари за Дондуковата градина - НЯМА пари за басейн "Младост" - НЯМА пари за ремонти в по кварталите - НЯМА пари за стадионите – ВИНАГИ ИМА Само, че за да има пари за стадионите, трябва да се вземат от друго място. Откъде ще вземете пари, измекяри? Какво ще е този път?

Отговори
19 4
Монк

Монк

21.09.2021 | 18:01

Стига вече, за тези пари се строи детска градина или училище!!!

Отговори
16 5
Тиква

Тиква

21.09.2021 | 18:48

това е един от резултатите на тиквеното управление - с държавни пари се купуват фенове, които после да гласуват за Герб. В същото време се видя, че в България няма никакво здравеопазване и хората мрат като мухи. По същия начин беше и с магистралите - Тиквата си строи магистрали за десетки милиарди, без да пита населението, а пенсионерите получаваха по 250 лв. пенсии доскоро.

Отговори
17 6
Дии

Дии

21.09.2021 | 17:59

Яко раздаване. Вий тия пари за нищо ги нямате. По колко човека ходят на мач? 2-3000 човека от град с 350 000 население. За качеството и възпитанието на агитката няма да пиша. Свършиха смислените неща и само във футбола ще инвестираме. То щото там имаме световни успехи пък и футболистчетата едни такива, за пример те в чалга не са стъпили щото са им малки заплатите и едва свързват двата края. Пълна разсипия и безмислено трошене на пари. Зико е за затвора. На Ботев стадиона колко пъти ще дават пари? Толкова ли не могат да сметнат един път и толкоз. Че и феновете на Ботев такива и онакива претенции имали- а кой плаща масрафа? Баба Пена и бай Къньо дето нито мач гледат нито ги интересува на Боби Михайлов сина или Божинката или общата им жена.

Отговори
22 5
Тиква

Тиква

21.09.2021 | 18:50

наистина е така, за едни 2000 пичлемета, които отиват там да се бият и да си избиват комплексите не си струва да се дават толкова пари. на клубовете трябва да се поставят условие за класиране и после да им се дават пари за стадиони. Навремето Ботев победи Барселона с 1 на 0 през 1981. г., сега тия два отбора просто няма как да играят един срещу друг.

Отговори
19 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?