Следвайте ни

83 000 лева за Форум Изток до Централна поща

viber icon

Тази година ще продължи довършването на археологията на Площад Централен.

Само за технически проект за Г-образното пространство до пощата известно като Форум Изток през юни ще бъдат отделени 83 хиляди лева. 

Археолозите се връщат и на Форум Север до Одеона. Това ще даде възможност на общината да отдели средства и да възложи проектиране за тази част на центъра. 

„В Г-образното пространство Форум Изток до пощата вече има съгласувано техническо задание от НИНКН. Движи се обявяването на процедурата и според зам.-кмета Пламен Райчев, през юни ще имаме обществена поръчка за 83 000 лева за избор на изпълнител, който ще изготви техническия проект. Когато съберем Форум Север и Изток ще завършим площад Централен”, каза зам.-кметът по култура и археология Пламен Панов. 

За Одеона има довършителни дейности свързани със собствеността и необходимите актове за собственост. 

За Небет тепе ще има още едно обществено обсъждане. Чака се да приключат противоепидиомиологичните мерки и да се започне работа. Апликационната форма за проекта за Небет тепе е готова.

„Ще обърнем внимание на археологията, защото това е елемент, с който Пловдив може да остане не само на европейската, но и на световната карта. Завършвайки Малтепе, то ще стане паметник за хора от целия свят. И си зависи само от нас как ще го експонираме”, каза кметът Здравко Димитров. 

За откриването на Голямата базилика е имало дата 4 юни, но според кмета Здравко Димитров тя вероятно няма да се спази.

„Имахме среща с представителите на „Америка за България” по този повод. Има малки довършителни работи и още не са върнати всички мозайки вътре”, каза шефът на археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

анонимен

22.05.2020 | 12:40

Когато се стигне до обсъждането на проекта за Небет тепе, пишете навреме датата и часа, че да се включат повече хора.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?