Следвайте ни

След 5 години сигнали: Старо дърво рухна, едва не уби хора ВИДЕО

viber icon

Дърво, за което пловдивчани от дълго време са подавали сигнали, че е опасно, рухна насред улицата и едва не уби хора. По същото време наоколо играели деца, възрастни жени си говорели, а улицата била пълна с паркирали коли. Като по чудо няма пострадали. 

Инцидентът е станал на ул. „Драма“ в пловдивския квартал „Смирненски“ вечерта в петък, научи "Марица". Десет минути преди 20 часа над улицата с извил страшен вятър, който залюлял липата първо наляво, после надясно, а след това тя се сгромолясала върху стената на къща, разказват очевидци.

„Нещо като смерч беше. На 10 метра от него беше седнала жена ми с комшийката и си говореха“, разказва дядо Никола Аргилашки. А неговата баба Първолета допълва „точно казах на съседката "Айде да ставаме, че идва буря" и то като се събори, та не можеше да се мине покрай нас. Наоколо имаше и деца, добре, че не се случи трагедия“.  

На мястото веднага пристигнал екип на пожарната и нарязал дървото. Сега то се намира на тротоара и чака да бъде прибрано от ОП „Градини и паркове“. До тогава обаче хората трудно преминават по него и се налага да се движат по пътното платно.

Семейство Аргелашки от 5 години редовно подавали жалби за опасната липа, но без резултат. Еколозите твърдели, че е здрава и само подкастряли клоните. 

Живеещите на ул. „Драма“ разказват, че имало и други  дървета, чийто клони се раззеленяват, но стеблата им са сухи. Освен това те наддигали плочките, а корените им влизали под основите на сградите. „Брат ми няколко пъти подкастря водомера в мазето, защото дървото се увива около него“, споделя пловдивчанин. 

Припомняме, че преди месец имаше подобна 6-годишна сага на ул. Братя Миладинови. Тогава дървото се стовари върху входната врата на къща в центъра на Пловдив и блокира достъпа до дома на възрастен мъж, а внукът му остана затворен в къщата и не можеше да излезе. 

От Градини и паркове уточниха, че не са били извикани от гражданите да отстранят падналото дървото, но веднага след подаден сигнал от "Марица" са изпратили екип. "Екипите ни са предприели действия през годините - оформяли са короната. Явно са преценили, че е здраво. Освен това се опитваме ако е възможно да запазим дърветата, защото на тяхно място не могат да бъдат засадени нови. Има отстояние от сградата, което трябва да се спазва. От описанието на хората изглежда, че по-скоро е било природна стихия", коментираха от общинското предприятие. Те добавиха още, че ако се вземе решение за премахване на дадено дърво пак се чака. Причината е, че в списъка има доста такива и се започва с най-опасните.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ужасът

Ужасът

06.07.2020 | 19:14

На Бойко държавата е така. Всичко става ама за свои хора.

Отговори
0 0
...

...

06.07.2020 | 15:30

Има цели сухи дървета из целия град, където не се премахват

Отговори
3 0
Дядо Праз

Дядо Праз

06.07.2020 | 14:26

5 години.... Не се учудвам, добре че никой не е пострадал. Този нашият хубавец кмета е само за манекен, на снимките много добре позира, но да си говорим честно нищо не се случва в тази част на Смирненски, щом дупките по улиците стоят по една година и тревата в междублоковите пространства става по метър и много други работи, какво си говорим за нещо по-сериозно за съжаление....

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?