1939
Следвайте ни

Държавата ще строи сама проекта "Въча", ама друг път

Водоснабдяването на Пловдив с чиста планинска вода пак на трупчета

viber icon

Представителите на МРРБ, Областната управа, Водната асоциация и ВиК-Пловдив направиха на пух и прах прединвестиционното проучване на "Аш индъстрийз". Не било добре съоръженията от стратегическо значение да се изграждат на концесия.

Проектът за снабдяване на Пловдив и още десетки населени места от 6 общини с чиста вода от каскадата "Доспат-Въча" отново е на трупчета. Поредното прединвестиционно проучване, възложено през 2019 година на израелската фирма "Аш индъстрийз", бе направено на пух и прах по време на Експертния съвет в Областната управа в петък. От Областната администрация, която е възложител на проучването, до края на деня не дадоха ин​формация как е протекъл съветът. В него гласуват представители на 32 институции. Повечето от тях смятат, че не е добре стратегическото съоръжение да се дава на концесията и държавата трябва да го изгради със собствени средства или европейско финансиране. Разработчиците контрират, че в прединвестиционното проучване са предвидени и двата варианта, а отпорът е политическа или лобистка акция. 

Експертите на Областната управа и ВиК-Пловдив са дали отрицателни становища по време на дебата. "За" проучването е бил представителят на Община Пловдив. "Проектът за водоснабдяването от каскада "Доспат - Въча" задължително трябва да бъде приет и съм сигурен, че рано или късно това ще стане. Личната ми позиция като на кмет и пловдивчанин, както и на екипа ми е, че няма друг вариант, защото водата от язовира, подавана по гравитачен начин, е чиста и много по-евтина, отколкото добивана със сонди, особено при тези високи цени на електроенергията. Водата, както и въздухът са основните проблеми, които трябва да бъдат решавани", коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Израелската фирма "Аш индъстрийз" ще съди Областната администрация

Чиновници от различни институции издавали становища "copy-paste", включително и с правописните грешки

Израелската компания „Аш индъстрийз“, която изготвя прединвестиционното проучване по проекта "Въча", ще съди Областна администрация - Пловдив. Преработеният и подобрен вариант бе представен на Областен експертен съвет в петък, но  самата среща, въпреки че е била онлайн, е преминала в лош и манипулативен тон, твърдят консултантите. Хората на „Аш индъстрийз“ дори не знаят как е приключило гласуването на новата версия на проекта, тъй като са напуснали заседанието преждевременно.

"В много от становищата, които получихме, отделни пасажи са "copy-paste", включително и с правописните грешки. Нито един довод не е състоятелен", коментира Илия Кирчев, който е част от икономическия екип на израелската фирма. "Една от най-често повтаряните забележки е, че, ако се вкара в проекта чужд инвеститор, няма да може да се ползват европари. Но ние не казваме това, а даваме варианти - или обектът ще се финансира с  пари от бюджета, или със средства на водния холдинг, или по програми на ЕС, или ще се ползва микс-финансиране. Хипотезата с частен инвеститор, който да го построи, да го вземе на концесия, е само една допълнително предложена възможност", категоричен е Кирчев.

 Водоснабдяването на 29 населени места, включително и Пловдив, с чиста планинска вода от каскада Въча е най-големият инфраструктурен воден проект за последните 50 години. По него становища дават 32 институции. Позицията на МРРБ е събрана в 14 страници документ, но есенцията е, че както и първият път, така и сега становището не е положително, тъй като не са взети под внимание забележките по първия вариант на проекта, дадени още през февруари. В писмото, подписано от зам.-министър Валентин Граматиков,  се казва, че израелската фирма е представила „изцяло ново прединвестиционно проучване за обекта, като няма никакви обосновки за направената промяна. Представени са нови варианти за водовземане (основно и резервно), нови варианти за площадки на пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ), резервоарите и трасетата на водопроводите“.

От Асоциацията по ВиК-Пловдив почти дословно посочват като недостатък №1 на доработката същите неща. Те дори се хващат за грешка от недоглеждане в доклада, където вместо "Областна администрация" е написано „регионална администрация“. 

До края на деня в петък от Областната управа не излязоха с официално становище за резултатите от работата на Експертния съвет. Според информация на "Марица" прединвестиционното проучване не е прието. Не е ясно какво ще последва с обществената поръчка за възлагането и подписания договор между администрацията и „Аш индъстрийз“.

 

Спас Гърневски: Експертите да спрат с обсъжданията, иначе ще чакаме 600 г.

Обсъжданията на водоснабдяването от каскада „Въча“ трябва да спрат, защото колкото повече експертни съвети се провеждат, толкова по-невъзможно става  жителите на  Пловдив  и съседните населени места да пият чиста вода.

Така Спас Гърневски, бивш депутат и кмет на Пловдив (1995-1999 г.), коментира вчера решението на Експертния съвет в областта, с което проектът беше отхвърлен. По инициатива на Гърневски  в средата на 90-те години беше актуализиран старият  проект от времето на соца.

„От първия проект досега са минали 60 години. Още 600 години ли ще чакаме  институциите да се обединят най-после около разумно и конструктивно решение?  Отказ на съвета да одобри проекта е  политическа еманация по подобие на това, което се случва в парламента - всяко добро начинание  да се блокира. Досега са проведени много експертни съвети, но както виждаме, ползата е нулева. Призовавам да  се спре с безсмислените дискусии, политиците да загърбят пристрастията си и да се обединят около една кауза“, препоръча Гърневски.

Той  напомни, че в неговия мандат  беше  извършено проучване от работна група от Европейска банка за развитие  и въз основа на проекта през пролетта на 1999 г. на съвместното заседание на представителите от банката, МРРБ и Община Пловдив  се постигна споразумение  за заем от  70 млн. долара при 15 г. гратисен период  и  прогноза, че инвестицията ще се изплати след 12 години. Папката с документите за „Въча“ беше предадена на следващия кмет д-р Иван Чомаков, но остана да събира прах в чекмеджетата на чиновниците.

Славчо Атанасов:  Политическите комисионери превърнаха публично-частното партньорство в мръсна дума

Съмнявам се, че този стратегически проект за Пловдив може да бъде изпълнен качествено от ВиК холдинга. Не че имам колебания за работата на българските учени и инженери, но над тях са политиците. А това е проблем. Дали да бъде осигурена вода за Пловдив и още десетки населени места от Каскада „Доспат-Въча”, е политическо решение. Едва когато то бъде взето на най-високо ниво, идва ред на експертите.

Прединвестиционни проучвания за проекта са правени много пъти. Не е трудно да бъде разработен и технически проект. Въпросът е, че трябва политическа воля за това някой да застави НЕК да осигури водата, и то за десетилетия напред. Защото е известно, че чиновниците, дори най-висшите, не искат да си създават главоболия, като поемат каквито и да било отговорности.

Моето мнение е, че държавата скоро няма да може да отдели необходимите пари за изграждането на съоръженията, още повече че според първоначалния замисъл водата от Въча трябваше да стига до Първомай и Хасково. Това е скъп проект. Като знаем на какви цени се изпълняват обществените поръчки у нас, сигурно ще стигне 1 милиард. А ВиК холдингът няма такива средства - или ако ги има, те са за всички краища на България, които са застрашени от безводие.

Когато бях кмет на Пловдив, с екипа ми влязохме в контакт с две от най-мощните компании в сектора. Французите бяха готови да изградят съоръженията за своя сметка и да ги ползват 30 години, след което да ги предадат на държавата. Това беше преди 12 години. Ако тогава бяхме стартирали, сега нямаше да пием вода от поречието на Марица, добивана с енергоемки помпи. Във времето заради политическите посредници и комисионери публично-частните партньорства станаха мръсна дума. Когато се поеме такава инициатива, накрая винаги общественият интерес е заметен под килима, а ако има печалба - тя е за частника. В Пловдив имаме много печални примери в това отношение.

На политическия лобизъм и корупционните схеми трябва да се сложи край, за да може държавата или Общината и частните инвеститори отново да могат да си сътрудничат в полза на обществения интерес. Защото проекти като „Въча” няма как да бъдат изградени бързо и качествено само от държавата.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

01.11.2021 | 10:41

Крайно време е да спрем да наричаме чиновниците "експерти" и строителните работници - "майстори". Тези групи хора в България обезценяват тези иначе толкова престижни звания.

Отговори
13 0
Истината

Истината

01.11.2021 | 10:20

Проектът е за 65-70 милиона кубически метра вода на година. Годишното потребление на вода в града е 6.5 милиона куб.м. Т.е. инвестицията е възвръщаема при проектна цена над 26 лева на кубик. Само тъп@ци и корумпирани, а те ясно са цитирани в статията, са привърженици на проекта.

Отговори
7 7
Не истината ,а манипулирана лъжа

Не истината ,а манипулирана лъжа

01.11.2021 | 11:50

Ей за такива ,като този или тая проекта не може да се реализира вече близо 50 години.Със сигурност е представител на лобито на производителите на минерална вода.А цитираните цифри са абсолютна измислица.Изявлението не е от незнание , а от злонамереност.Като си толкова "знаещ"излез официално в някоя медия с името си.Тогава и аз ще ти отговоря с името си в медия,която си харесаш.Иначе много е лесно да тролиш анонимно .Не излизаш ,защото знаеш ,че ще бъдеш аргументирано оборен.

Отговори
8 4
Галя Бърдарска-кандидат-депутат Пловдивска област бюлетина 26

Галя Бърдарска-кандидат-депутат Пловдивска област бюлетина 26

01.11.2021 | 09:14

На първо място ще Ви посоча съгласуваните действия на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Областната администрация Пловдив, а вероятно и на българското посолство в Израел. На основание чл. 9, т. 4 от Договора № РД-02-29-71/ 31.03.2016 между МРРБ и Обединение „Тракийска вода 2015“ се разработват Регионални прединвестиционни проучвания за обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив. Срокът на проектиране е 30 месеца на стойност 9,27 милиона лв. без ДДС. В окончателния доклад не се разглежда алтернативата за водоснабдяване от каскадата „Доспат-Въча“ с европейско грантово финансиране. След одобрение на предложените инвестиционни обекти на обединението от Технически експертен съвет на МРРБ, веднага Областната администрация Пловдив обявява обществена поръчка за изпълнение на предварителни (прединвестиционни) проучвания за обект „Водоснабдителна система за водоснабдяване на гр. Пловдив и населени места от област Пловдив от Каскада „Доспат – Въча“ на стойност 350 000 лв. Печели израелска фирма за изпълнението на стратегически обект въпреки установените от другите участници редица документни и процедурни нарушения на обществената поръчка .

Отговори
6 5
спец

спец

01.11.2021 | 08:57

Нито държавата и нито една българска фирма не разполагат със специализираната техника да реализират този мега обект.Апропо,идеята за него е още от далечната 1974година.Щом онази мощна държава е нямала силите за него , какво да говорим за сегашната.

Отговори
10 9
Дии

Дии

01.11.2021 | 16:13

Г-н Спец, информирайте ни моля какви са тези специализирани машини които никой и никъде няма. Трябва да са наистина много спец.

Отговори
2 1
Дии ,каквото ти името, толкова ти и акъла

Дии ,каквото ти името, толкова ти и акъла

01.11.2021 | 16:42

Дии, ще ти кажа една поговорка,че се правиш на интересен и на много умен. МЪРТВЕЦ ДА КИЧИШ, НА ГЛУХ ДА СВИРИШ,С ПИЯН ДА СПОРИШ И НА ГЛУПАК АКЪЛ ДА ДАВАШ - ФАЙДА НЯМА. ХАЙ СЪС ЗДРАВЕ ....ДИИ ......И АКО ТОЛКОВА СИ ЗАИНТЕРИСОВАН,НО ЕДВА ЛИ ,ВИЖ С КАКВИ МАШИНИ ЗА ПРОКАРВАНЕ НА ВОДА ПРЕЗ ТРУДНИ ТЕРЕНИ РАБОТЯТ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ В ТОЗИ БИЗНЕС.НАПРИМЕР, СЮЕЗ И ВИОЛИЯ.НЕ В БГ.....В ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЯМА ТАКИВА МОЩНИ ФИРМИ С ТАКАВА ТЕХНИКА.НАЛИ СЕ СЕЩАШ УМНИКО ЗАЩО?УЖАСЯВАЩО СКЪПА Е ТАЗИ ТЕХНИКА СЛАДУР. НЕ Е ЗА НАШАТА УСТА, НИТО ЗА БРАТЯТА НИ ОТ БИВШИЯ СОЦ . ЛАГЕР.

Отговори
1 1
Пак чифути точат зъби

Пак чифути точат зъби

01.11.2021 | 08:54

Транспортен проект Чифути от Испания Взеха парите и беж Воден проект пак чифути и то баш от Израел кандидати да лапат Като лешояди на мърша Надушват я от далеч А кой им дава мършата Лобито им чифутско спасено от нашите деди Що ли Та днес да гинем от тяхния гнет и безмерната им лакомия

Отговори
10 4
БТВ

БТВ

01.11.2021 | 08:42

При възможностите които дава европейското финансиране, да дадеш водоснабдяването на втория по големина град на концесия ми се струва нелепо. Дайте пример с концесия, където цените не са няколко пъти по-високи от държавните.

Отговори
17 2
Кирчо

Кирчо

01.11.2021 | 08:58

На теб може да ти се струва нелепо, ама Здравка, Здравко и Сие ще приберат много милиони по този начин. Ще има и за гроб, ще има и за тях

Отговори
16 3
Запознат

Запознат

01.11.2021 | 08:26

Всичко идва от некомпетентността на Областната управа и техните игри

Отговори
17 5
Ганьо балкански

Ганьо балкански

01.11.2021 | 10:43

Няма по-добри специалисти на света от израелците в оползотворяване на оскъдните му водни ресурси. Съображенията на Славчо Атанасов са най-адекватни. Единствената цел на огромната държавна бюрокрация е да удвоява разходите за проектите.

Отговори
6 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?