Следвайте ни

Държавата даде 1 млн. на Пловдив за инфраструктура около мегазавод

Здравко Димитров и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха договора

viber icon

Малко над 1 милион лева получи Община Пловдив от държавата за изграждането на две нови улици в Индустриална зона „Изток“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Средствата идват директно от бюджета на Министерството на икономиката и с тях ще се реновира част от улица „Владая", както и изграждането на връзка с бул. „Марица".

Пътят ще стига до границите на имота, в който ще се изпълнява сертифицирания по ЗНИ инвестиционен проект на „БТЛ Индъстрийз" АД за изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров пожела успех на новия инвеститор и подчерта, че за Пловдив е огромен успех подобна компания да направи многомилионна инвестиция в рамките на Пловдив-град. Димитров подчерта, че „БТЛ Индъстрийз" АД са успели в условията на глобална пандемия да преустроят производството си така, че то да отговори на огромното търсене на лични предпазни средства.

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че Община Пловдив продължава активно да работи с всички партньори и активно да търси нови инвеститори. По думите му, положителен атестат за местната икономика е че близо 47% от нея е производство, което дава сигурност и положителни сигнали към всички бъдещи инвеститори.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов поздрави общинската администрация под тепетата за добрата работа по привличането на подобен ключов инвеститор. Според министъра Пловдив е успял да се превърне в индустриалния център на България и инвестицията в рамките на града, която „БТЛ Индъстрийз" прави, е доказателство за това. Борисов потвърди, че икономическото министерство ще продължи с проактивната си политика в посока насърчаване на инвестициите. 

"Най-важното е, че благодарение на партньорството, което имаме с тази компания, успяхме да стигнем до консенсус и те започнаха да произвеждат респиратори от най-високо ниво, така че България вече няма да се налага да търси внос на такъв тип продукти, а дори ще мисли за износ", подчерта министър Николов в Пловдив и пожела на Здравко Димитров да посреща още много подобни чужди инвестиции в града и общината.

"Независимо от кризата, България се представя много добре, що се отнася до преките чуждестранни инвестиции. Сертифицираните проекти от началото на годината са на стойност 710 милиона лева, като те ще разкрият над 3200 работни места. Проектите пък, които ще подкрепим с инфрастуктура и осигуровки, са за още 700 милиона лева. Общият размер на преките чуждестранни инвестиции за първите 7 месеца на годината е над 1,4 милиарда лева, което е 54% ръст на годишна база", каза Лъчезар Борисов.

Представителите на „БТЛ Индъстрийз" АД пък представиха както защитните маски, които компанията произвежда от няколко месеца, така и чисто новите респиратори, произведени в България. Новият завод на компанията ще се помещава на мястото на бившата кожарска фабрика „Пулпудева” в район "Източен", като общата инвестиция ще надхвърли 20 милиона лева. Очакванията са производството на медицинска апаратура да стартира през следващата година.

Снимки от: Наташа Манева

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Айляк и футбол

Айляк и футбол

24.09.2020 | 17:06

Подхеърлят огризки на винаги верната, робска провинция. Но манталитета ни е такъв и това си заслужаваме.

Отговори
4 2
намръщенЪ

намръщенЪ

24.09.2020 | 15:10

Кой е "ВолейболистА"(трябва да е с пълен член, в случая е подлог)?

Отговори
3 1
Ковидчо:

Ковидчо:

24.09.2020 | 17:06

ВолейболистЪТ всъщност е баскетболист. Апропо - браво за пълния член, явно все още има и грамотни люде сред коментиращите!

Отговори
5 2
Истина

Истина

24.09.2020 | 15:03

Волейболиста какво се радва? Той знае ли въобще за какво е там и за какво са се събрали.??Идея си няма..Пак в акъла му е за изграждането на това ХАЛЕ да викне некой авер който миналата седмица в четвъртък е основал фирма за строителство да построят халето и да го пишат 3 милиона,а то да струва 1 милиона...а останалите 2 милиона по схемата 60:40,,на мен 60 на теб 40 %

Отговори
6 2
Истинската истина

Истинската истина

24.09.2020 | 15:30

Не е волейболист! Хайде първо да се информираме и после да тролим!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?