Следвайте ни

Дарителите на Пловдив в изложба на „Марица“

viber icon

Големите дарители през XIX и ХХ век ще бъдат представени в традиционната културна кампания „Пловдив през годините” на вестник „Марица” и „Хермес медиа“. През ноември жителите и гостите на града ще могат да разгледат седмата поредна изложбата от 20 пана с уникални стари фотографии на най-изявените филантропи и плодовете на техните дарения в Цар Симеоновата градина.

Акцентът в кампанията е поставен върху големите личности, надживели времето не със своите лични успехи или икономически просперитет, а с благодеянията си.

Ще бъдат представени доблестните фигури на Чалъковци, Димитър П. Кудоглу, Христо Г. Данов, Хаджи Гьока Павлов, Христо и Евлоги Георгиеви, Иван Евстр. Гешов, Стефан Обрейков и Константин Хаджикалчов и мнозина други.

Чрез тяхната благотворителност под тепетата са построени църкви, училища и болници. Ще бъда показана и най-голямата дарителска акция в страната през ХХ век за преодоляването на последиците от Голямото земетресение през 1928 г.

Каузата на филантропа е възможно най-благородната - да дадеш от своето в името на общото благо, без да очакваш нищо в замяна. Дарителството, позабравено и често заклеймявано днес, има дълбоки корени в българската история.

Изложбата на „Марица“ и „Хермес медиа“ ще покаже, че духът на големите пловдивски дарители е жив, а приемствеността вече дава своите резултати в социалната ангажираност и на днешния бизнес към различни обществени и човешки каузи.

 

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?