49

Дариха за бедстващите спестени пари за поклонническо пътуване до Медина

Столипиновци от Пловдив и из цяла Европа с обща акция, момчета дават по 5-10 лева, баба дари 4 бурканчета детско пюре

Двама мъже от „Столипиново“ се отказаха от поклонническо пътуване до Светите места за мюсюлманите и дариха спестените за него пари за пострадалите от земетресението в Турция. С години заделяли средства за т. нар. умра – пътуването до Медина, което хората с по-малки възможности правят вместо хадж в Мека. Единият мъж е майстор в строителството от махалата, другият от дълги години живее зад граница.

Трагедията в Турция мобилизира местните хора от етническия квартал и изселници по цял свят. Търговци със собствен бизнес отделиха част от стоката си и я пратиха на пострадалите.  Възрастна жена от турската общност в „Столипиново“ купи 4 бебешки пюрета и ги отнесе в найлонова торбичка в един от пунктовете.

Още в първия ден след бедствието в южната съседка столипиновци из цяла Европа се организирали да подадат ръка на страдащите. Сдружението „Жители на Столипиново“, което е регистрирано в Германия, и  „Stolipinovo in Europa“ разпространили банкови сметки за набиране на помощи – в евро, лева и британски лири. Само в първия ден се събрали 3364,13 лв., което прави 35 076 турски лири. Към днешна дата  средствата надхвърлят 5000 лв., каза председателят на „Жители на Столипиново“ Абдулсамет Вели, който координира акцията от Франция.

Междувременно в „Столипиново“ отвори и пункт за събиране на вещи от първа необходимост ръкавици, якета, шалове, шапки; одеяла; отоплителни уреди на газ; памперси, дамски превръзки, бебешка храна;  палатки; столчета и маси за къмпинг; мокри кърпи; комплекти за първа помощ; вътрешно осветление за палатки с батерии; големи дюшеци и спални чували.

Понеже сдружението няма помещение, то било предоставено от концесионера на пазара Яшар Асан. Търговците дадоха от своята стока – завивки и дрехи, вече пратихме един бус, разказа той.

Местни младежи, които работят, потърсили Селим Ахмед, който също помага за акцията от Пловдив. „Не са имотни момчета, дадоха на ръка по 5, 10, 15 лева, но искаха да участват“, разказа той.

Всички средства, които се съберат, ще бъдат пратени до нуждаещите се по два начина. Халил, който е бивш служител на Капъкуле, приятел и доверен човек, ще получи превод направо в Малатия, където е епицентърът на труса. Не искаме да се бавим, защото чрез държавните организации насочването ще отнеме време, а хората имат нужда днес, обясни Абдулсамед. Другата част ще преведе на неправителствена организация „Adana infak dernegi“, която също работи на терен в най-пострадалите райони. Там могат да преценят от какво има нужда в момента, включително топла храна за нощуващите навън и в автомобили. С документ от банковия превод и кратки видеа от Турция ще отчетем всеки дарен лев и евро, гарантира Абдулсамед.

Всички помощи не се побрали в двора на семейство Дъзданови, наложило се струпат чували и на улицата до натоварването им в буса

Последната информация от засегнатите райони е за нужда от кефен – ритуалния чаршаф, в който погребват мюсюлманите. Броят на жертвите в Турция вече надхвърли 9000 и по неофициална информация се налага някои от откритите тела да бъдат увивани в найлони. Ранените засега са над 52 000 и също се увеличават с всеки изминал час.

Фериде Дъзданова от „Столипиново“ извади един комплект кефен, скътан за всеки случай в гардероба, и днес го прати в Турция.  Семейството й върти търговия в махалата от години. „Видяхме каква е трагедията, сякаш стана наша“, разказа тя.

30-годишният й син Йозгюр пръв предложил да отделят от стоката за магазина. Веднага откликнал и приятелят му Джем, който също има магазин за дрехи и обувки на на една от търговските улици в махалата. Двамата са приятели и комшии от деца. „Днес болката е за тях, утре може да се случи нещо на нас -  каза Джем. – По човешки постъпихме“. Той дал детски дрехи, якета и обувки, Фериде и Йозгюр отделили от своята стока.

Йозгюр (вляво) и Джем

Майката пуснала и пост във Фейсбук. Започнаха веднага да идват хора и да носят още помощи, разказа Фериде. Заприиждали и от други махали – Хаджи Хасан, Шекер махала и Арман махала. Днес по обяд двете комшийски семейства едва затвориха вратата на четвъртия бус.

Свързали се с Турското посолство в София да питат как да пратят даренията. Оттам ги насочили към списък с горещи точки, от които потеглят тирове с хуманитарна помощ. От двете най-близки локации – Хасково и Одрин, хората от „Столипиново“ избрали българския град. В понеделник се очаква от депото камиони да потеглят към районите на бедствието.

Междувременно Фериде благодари в интернет на всички откликнали и отиде да работи, че 4 дни не може да погледне магазина от ангажимента да проверява във всеки пакет поотделно дали нещата са нови. Снощи дойдоха 45 опаковки памперси, бебешка храна, завивки, постелки – кой каквото е имал на сърце да даде, описа тя.

По думите й, в подетата инициатива се включили не само имотни хора. Възрастна жена успяла да купи само 4 детски пюрета, друга донесла 5 пакета мокри кърпи – толкова им позволяват възможностите.

Утре към Одрин тръгва и един тир с дарения, събрани от Сдружението на българските и турските бизнесмени "Бултиш"  - с 3000 одеяла, обувки, якета. Тъй като са се присъединили още организации и фирми,  отваря пункт и пред турския завод "Акташ" за събиране на още помощи.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Mимето

Mимето

09.02.2023 | 17:01

А в братска Сирия нужда от кефен и пр. няма ли?

Отговори
1 3
Да се отчетем с нещо злобничко

Да се отчетем с нещо злобничко

09.02.2023 | 17:28

. Между другото, пострадалият район в Сирия се държи от бунтовниците, а единственият отворен граничен пункт с Турция е с унищожен от земетресението път. Асад поставя условия - помощите да се дават на правителството, а не на пострадалите.

Отговори
3 1
Не точно

Не точно

09.02.2023 | 18:04

Не се връзвай на тая партенка, събират се помощи и за Сирия. В цял свят впрочем, само не и в "цивилизована" Европа. И оттук има как, поинтересувай се.

Отговори
0 3
Разбира се

Разбира се

09.02.2023 | 19:11

Разбира се, че се събират помощи и за Сирия, както тук така и в цяла Европа! Само че искат хората помощите да стигнат директно до хората, пострадали от адския трус, а не да минават през Асад, който разруши градовете им!

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?