Даниела Желязкова бивш кмет на район „Северен": Службата е държава в държавата

 - Г-жо Желязкова, като кмет на район „Северен" критикувахте яростно работата на РДНСК  -  Пловдив. Смятате ли все още, че това е неработеща институция?

- Нищо не се е променило от времето, когато ги критикувах. Беше създаден орган, който да констатира и санкционира незаконното строителство. С течение на времето обаче стана ясно, че втората част - санкцията, е обезличена заради несъздаденото изпълнително звено, което трябваше да изпълнява заповедите за премахване на незаконните обекти. Започна се наемането на външни фирми да изпълняват тази неособено приятна част от работата, което демотивира изпълнителите. Те стигнаха до извода: Защо да констатирам, като е ясно, че то няма да бъде завършено и ще си създавам само врагове?

Причината е и в Дирекцията за Национален строителен контрол, която не делегира права на съответните регионални дирекции за строителен контрол. Когато се състави акт за незаконно строителство от регионалната дирекция, заповедта за премахване се издава от София, а не от регионалната дирекция, констатирала съответното нарушение. Тази дирекция обаче в зависимост от политическите решения и натиск не изпълнява процеса докрай. Пример мога да ви дам с незаконни ромски къщи в Арман махала. Цялата процедура беше извървяна от районно кметство до РДНСК. След това отиде в Националната служба и процесът спря, т. е. липсата на децентрализация и на ясна структура води до лошата работа на дирекциите по места, в частност е възможно и поради липса на достатъчна воля и от самия ръководител.

- Има ли ваши сигнали и жалби, които са били потулвани от РДНСК?

- Такъв е процесът, винаги могат да ти кажат, че документацията е изпратена в София. Така следата се губи, връзката липсва и резултатът е нула. Тази дирекция е държава в държавата. Тя си има собствени действия и информацията не стига като обратна връзка в кметствата. Отделно прекалено много се разчита на сложни процедури, в които всички се забиват, и непрекъснато се връщат актове за корекции. Така се принизява проблемът в процес на изпълнение на процедура. Това на практика самоблокира процеса.

- Казахте непрекъснато се връщат актове за корекции. Това начин за потулване на случая ли е?

- Точно така. Забива се в процедурата, а не се устоява ясна воля за справяне с незаконното строителство.

- Кой е виновен за това?

- Тук вина има органът, който е създал тази структура. Пак казвам  -  със структурни грешки и възможности за натиск. Ако обаче тези задължения бяха децентрализирани, т.е. РДНСК  -  Пловдив открива, констатира нарушението и издава заповед и премахва незаконното строителство, няма да има размиване на вина. Според мен нарочно е възложен така като начин на изпълнение, за да може от едно място да се контролира и въздейства. Защото е много трудно в 28 областни града да търсиш лобита. Много е просто обаче на едно място в София да си организираш лобита и инструменти за натиск.

- В публичното пространство се появиха информации за конфликт на интереси между инж. Тинко Йорданов и съпругата му. В годините назад строители са били насочвани към нейната фирма за строителен надзор, за да нямат евентуални проблеми с РДНСК?

-Това е възможно, аз честно казано не знам къде работи съпругата на г-н Тинко Йорданов. Ако това е така, това е откровен конфликт на интереси и ако пък е прикрито това обстоятелство, това си е много тежко нарушение и санкциите са много тежки. Това е друг частен проблем в случая. Дори да няма конфликт на интереси, правилата на работа на тази дирекция така са заложени, че дават възможност да се потулват случаи, да се оказва натиск, да се реализира една или друга полза и резултатът да е нулев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?