71

Дани Каназирева: Зелените площи в парк „Отдих и култура“ могат да се запазят

„Съюз за Пловдив“ подготвя предложение за нови параметри в  зоната на спорния имот

 

„Зелените площи в парк „Отдих и култура“ трябва да бъдат запазени и има възможност за това“, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Тя посочва, че Община Пловдив разполага с всички механизми за частично изменение на параметрите в цялата зона, в която попада имот с площ 81 дка.

Каназирева и общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ подготвят предложение за изменение на параметрите на застрояване, което ще внесат за обсъждане. Целта е да не се допуска презастрояване, от което се опасяват гражданите и което предизвика основателно обществено напрежение.

„Проектът на новия ОУП беше приет от Общинския съвет, защото Пловдив не може да остане без актуално градоустройствено планиране. Ако на сесията  бяха направени корекции,  това щеше да доведе до незаконосъобразността на целия план, който предварително беше съгласуван с министерствата, включително  с МРРБ, както и с РИОСВ – Пловдив“, коментира Каназирева.  

„За въпросната зона, предизвикала спорове, в ОУП са заложени 30 % плътност и кинт 0,8. Подобно застрояване не бива да се допуска.  Затова ще внесем предложение за промяна в параметрите, което ще гарантира запазването на зелените площи”, подчертава Каназирева.

Според нея грешката на Общината е, че параметрите не са разгледани много по-рано, още със заданието или при обсъждане на предварителен проект на ОУП, за да се заложи своевременно максималното запазване на зеленината в парка.

„Лошото е, че ние търпим последиците на едни престъпни управленски решения много назад във времето, за които аз нееднократно съм говорила“, отбелязва  лидерът на „Съюз за Пловдив“.

Напомня, че общинските имоти с площ 140 дка в парк „Отдих и култура“ са апортирани в далечната  2002 г. в смесено дружество „Увеселителен парк“ и оценени на минималната  стойност  от 1,2 млн. лв., равни на  25% акционерно участие.  

„През  2010 г. внесох сигнал до кмета Славчо Атанасов, с който настоявах да заведе дело за вреди и да се спре сделката, но  за съжаление нищо не последва. От справката  на Агенцията по вписвания ми стана ясно, че този имот е ипотекиран на фирма със седалище в с. Ябланица. Още тогава алармирах Общината, защото общинският съветник няма правомощия да предявява съдебен иск. Тези правомощия са дадени на кмета, който може да иска разваляне на сделка или да претендира вреди, каквито в случая бяха нанесени на Пловдив“, напомня Каназирева.

По този начин, чрез така нареченото публично–частно партньорство, в Пловдив  изчезнаха редица ценни имоти –и къщите в Стария град, и Международен панаир, и част от зелените площи до Гребния канал, наречени „Увеселителен парк“, и общинският превозвач  „Градския  транспорт“.

„В тази насока съм водела много битки назад в годините, но за съжаление така и не случихме на смел кмет, който да положи усилия да върне тази собственост на града. Сега търпим последиците. Собственикът в случая няма никаква вина, защото той  е придобил имот, подарен навремето от Общината и препродаден  няколко пъти“ , коментира Дани Каназирева.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
46 коментара
Пловдив град на хората

Пловдив град на хората

12.12.2022 | 19:41

Ще става това, което иска народа!!! Всички надробени каши ще си ги сърбат виновните. Имаме затвори достатъчно.

Отговори
0 0
Владимир Владимирович от Пловдив

Владимир Владимирович от Пловдив

05.12.2022 | 09:32

Скрий се моля те! Само дразниш хората.Разконсперираха те!

Отговори
4 0
майна

майна

02.12.2022 | 13:35

Не те е срам! Как имаш наглостта пак да се появяваш ма лелко! Скрий се веднага , че с тотю направихте града за срам.Цяла България заради вас ни се смее

Отговори
12 0
Айде , данке излезе ти късмета

Айде , данке излезе ти късмета

01.12.2022 | 19:13

Данкееее , драпай здраво в кревата.С тези хартиени бюлетини Тиквата направо те е назначил за негов кметски наместник на Пловдив.Щом маминия и зикича ги назначи , що да не назначи и тебе

Отговори
24 1
чичо Енчо

чичо Енчо

01.12.2022 | 16:13

Навремето великия Тодор Колев пееше една вечна класика - Фалшив герой. Такова си е момичето.Пък , който още не е прозрял това , да си гласува за нея.Но едва ли , вече ще изкара много гласове.

Отговори
30 0
Гошко

Гошко

01.12.2022 | 15:59

Споко шматки.Данчето политически е умряла.И тя като жабите е морталес , но още мускулите на крайниците рефлекторно приритват.Пловдив се оттърва от едно нещастие.На път е мамин. .

Отговори
26 0
Иво

Иво

01.12.2022 | 15:55

Сокерез ма какоо

Отговори
9 0
д-р Свежа Тренева

д-р Свежа Тренева

01.12.2022 | 15:53

Много алчност , много болни амбиции , много лъжи , много наглост и пълен гьонсуратлък.Стана ми по - противна и от Тотев.

Отговори
29 0
реалист

реалист

01.12.2022 | 15:47

Каката са се скрие.Вече няма кой да и се върже на лъжите.

Отговори
25 0
Въпроси към, г-н Тотев и г-н Евелинчо Парасков

Въпроси към, г-н Тотев и г-н Евелинчо Парасков

01.12.2022 | 15:05

Тотев, тая сега от ГЕРБ ли е ? Щото беше изключена от ГЕРБ с пълно единодушие(и Борисов гласува за изключването), пък не ми е известно членството да и е възстановено! Как тогава води листата на ГЕРБ!?? Евелинчо, тая се оказа , че е създала "Съюз за Пловдив" , пък не била нито председател , нито член на партийката , която е създала??! Какво е тогава тая !!?? Май всичко около нея е фалшименто! Като се почне от името и се свърши с политиката.Ей , за туй и викат Измамата , не само за фалшификацията на изборите.

Отговори
28 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?