Следвайте ни

Дани Каназирева: Управляващите оставят Брестовица без чиста вода за години напред

viber icon

Проблемът с водоснабдяването на Брестовица се политизира, а спирането на обществената поръчка за водоснабдяване отлага решаването му с години. Около това становище се обединиха  на съвместната пресконференция бившият областен управител, а сега водач на листата на ГЕРБ в областта Дани Каназирева, бившият зам.-министър на МРРБ Николай Нанков и кметът на Брестовица Любен Радев.

Каназирева  подчерта, че до провеждане на обществената поръчка специално сформираната комисия с участие на компетентните инстанции е извървяла тежка процедура. Поръчката за водоснабдяването на Брестовица беше проведена в ускорени срокове поради факт, че кметът на община „Родопи” беше обявил бедствено положение в Брестовица, след като се установи замърсяването с манган.

" Питейната вода беше забранена за употреба, затова след съгласуване с МРРБ настоях ВиК – Пловдив да пристъпи към ускорена процедура, каквато форма е предвидена в Закона за обществени поръчки", обясни Каназирева. На 17 март  ръководството на „Български ВиК холдинг” реши да отпусне средствата в размер на около 25 млн. лева за проектиране, водоснабдяване и асфалтиране на улиците в Брестовица. По-късно обаче Надзорният съвет на холдинга спира поръчката с мотив, че асфалтирането е неприсъща за Ви К  дейност. 

„Представете си само какво щеше да се случи, ако улиците останат разкопани, защото община Родопи няма пари за ремонти. Пак ще има протести”, коментира бившият областен управител.   Според нея отказът на Надзорния съвет е заради страха да се предприемат каквито и да било  действия  в хаоса, който настъпи след изборите на 4 април, допълни Каназирева. 

Тя напомни, че комисията в областта  е установила замърсителя – мини ВЕЦ Кадиево, след което всички документи са били предадени на РИОСВ, Басейнова дирекция и прокуратура за проверка.  Решение на тези инстанции засега няма.

„Проблемът с водоснабдяването в Брестовица е огромен и е добре, че се извършва проверка в прокуратурата, защото манган във водата се е появил неслучайно”, счита Николай  Нанков. Той подчерта, че ЗОП дава право да се избират изпълнители на обекти в съкратени срокове, тъй като в случая беше  обявено бедствено положение. 

Според Нанков вариантът за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води, който се обсъжда  в холдинга като допълнителна опция към  водоснабдяването на Брестовица, ще забави решаването на проблема  във времето. С пречиствателната сумата става 31 млн. лева. "Не може  жителите на селото да стават заложници на политически акт", заяви бившият зам.-министър.

Кметът на Брестовица Любен Радев подкрепи жителите на селото, като подчерта, че недоволството им е основателно,  тъй като проблемът засега е в задънена улица. 

Снимка от Франк Воща

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Абе  маамустара

Абе маамустара

17.06.2021 | 17:17

Село Брестовица от кога съществува? Отдавна. И как са живели хората в миналото. Да не би да са пили само хубаво брестовишко вино. Та даже и да са се къпали с вино. като знам какви свестни хора живеят в това село какво чакате та не вземете нещата в свои ръце. Има вино а вода няма. Парадокс. Ако възкръсне Аристидис Чорбаджаков от Асеновград ще ви направи на пет стотинки. Грешката ви е че още в началото се хванахте с Дани Каназирева. Айде де брестовичани ще се предават в чужди ръце. Действайте та докарайте и в Пловдив чиста планинска вода. Знам че с виното въпроса отдавна сте го решили.

Отговори
3 0
Тая майна е по-нагла от маминия и по-тъпа от зико

Тая майна е по-нагла от маминия и по-тъпа от зико

17.06.2021 | 16:46

Шундо лъжлива......управляващите са на 1 месец.Герб управляваха 12 години.А я ми кажи пача миризлива ,ти сега от Герб ли си или от Съюз за Пловдив?

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?