Следвайте ни

Дани Каназирева пребори бариерата до Гребната

Родителите на децата, спортуващи в района на Гребния канал, вече имат достъп до залите и стадионите, след като пропускателният режим на ул. "Ясна поляна" отпадна. Бариерата бе демонтирана в петък, след като областният управител Дани Каназирева  внесе в Община Пловдив правно становище, че заграждането на улицата е незаконно. Новият кмет Здравко Димитров реагира мигновено, като  разпореди бариерата да бъде демонтирана.

 

"За първи път, откакто участвам в местната власт - доскоро общински съветник, а сега като областен управител, виждам такава бърза реакция. Пожелавам на кмета Здравко Димитров и неговия заместник Тодор Чонов да работят все така в полза на пловдивчани", коментира Дани Каназирева. 

Стотици подписи бяха събрани в началото на тази година  от граждани с искане за отваряне на свободен достъп за автомобили на ул. "Ясна поляна".  Дани Каназирева,  която тогава беше председател на групата и общински съветник от "Съюз за Пловдив", поведе  битка за премахването на бариерата и таксата от 2 лева, която хората плащаха, за да стигнат с автомобилите си в близост до залите и стадионите. В становището до Община Пловдив и в сигнала до Окръжна  прокуратура Каназирева твърдеше, че със заграждането на улицата грубо са нарушават няколко закона.

Юристката  изтъква в становището си, че за монтажа на бариерата  липсва решение на  Общински съвет.  В разрез с нормативната уредба (ЗМСМА и ЗОС)  ул. „Ясна поляна“ е  преградена със съгласието на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението, който  без правно основание е иззел  правомощията на Общинския  съвет.  Решението  за затваряне на улицата  не е публикувано  на интернет страницата на Общината и не е изпратено за становище на заинтересовани организации. Със ЗМСМА, Закона за общинската собственост, Закона за пътищата и Конституцията на България е въведено изискването за използване на имотите - общинска собственост, включително и на улици,  за трайно задоволяване на обществени потребности в интерес на населението на общината.

"В приложението на общинската наредба не фигурира ул. "Ясна поляна". Допуснат е правен абсурд, но въпреки протеста на пловдивчани и моето  правно становище от предишното ръководство нямаше реакция. Радвам се, че г-н Здравко Димитров реши проблема само седмица след като го сезирах", допълни Дани Каназирева. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?