Следвайте ни

Дани Каназирева: Трябва да отвеждаме дъждовната вода в Марица

Жп мостът на р. Марица е опасен, трябва да се премахне, посочи областният управител

viber icon

Отвеждането на дъждовната вода в река Марица  ще предотврати наводненията в града, затова от областната администрация ще настояват за реализиране на проекта и изграждане на дъждопреливни съоръжения за целта. Това стана ясно след среща в областна управа, на която беше обсъдено състоянието на речните легла и отводнителните канали в Пловдив и региона. Събитието е по инициатива на Йордан Ставрев, заместник- кмет “Обществен ред“.

Изготвеният вече проект е одобрен от РИОСВ и басейнова дирекция, като ще бъдат използвани материали, които не допускат замърсяване. Количествените сметки показват, че това ще струва около 60 000 лв. Ако финансирането бъде осигурено с новия бюджет изграждането на  съоръженията може да стартира още през зимните месеци и да приключи през пролетта, уточни зам.-кметът на район "Централен" инж. Тошо Пашов. 

 „Това би облекчило канализацията при по -обилни валежи. Подобно решение би спряло наводнения на приземните етажи и избите на хората. Така е и в София, и в Европа. Не може в центъра на Пловдив да минава река и ние да нямаме подобно решение“, коментира областният управител Дани Каназирева. По думите й най-бързо и лесно това можело да се случи по булевардите, които граничат с реката – Марица юг, Марица север, Шести септември, България и част от Васил Априлов. Сметките показвали, че изграждането на дъждопреливни съоръжения, които да отвеждат водата в Марица, ще излезне по-евтино, отколкото изграждането на допълнителни колектори. 

Стана ясно още, че за намаляване риска от наводнения е важно да бъде осигурена нормалната пропускливост на реката в района на  „Столипиново“. Там предпазната стена е влязла в Марица и е намалила коритото двойно – от 170 метра на 85 метра. Така не се осигурява добра пропускливост, а водата се връща обратно към града. „Настояваме община Пловдив да възложи хидрология, която да установи какво трябва да бъде напречното сечение или широчината в тази част на реката, за да се осигури нормалната пропускливост или свободното движение на реката“, добави Каназирева. 

Освен това трябва да се укрепят стените на речното корите и да се изгражда предпазна стена в района на езиковите гимназии и Окръжна болница.

Сред набелязаните спешни мерки на срещата е и решаването на проблема с опасния железопътен мост в района на „Тракия“. Това е т.нар. стар немски мост по линията Бургас – Пловдив. По думите на Дани Каназирева при по високи води той можел да падне, а това да остави квартала без вода. Основен проблем е, че по дължината на моста минава и захранващ водопровод от водна станция "Изток 2“. "Ако падне мостът, този водопровод ще бъде скъсан и район "Тракия“ може да остане без вода. От "ВиК“ са осигурили финансиране за преместването на водопровода. Чак след тези действия ще може да бъде ремонтиран или съборен мостът“, коментира Каназирева.

От спешно почистване се нуждаела и река Първенецка. Такова не е имало от поне 20-30 години. „При по-високи води, може да бъдат предизвикани сериозни наводнения в областта. Тази река пълни и Гребния канал – изградена е система с 3 бетонни прага. Там дъното на реката се е увеличило двойно, което води до по-ниска пропускливост“, обясни областният управител. Според нея решението било в  изработването на проект за подвижно съоръжение, което да се затваря и отваря, за да се пълни Гребната.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?