Следвайте ни

Дани Каназирева и ген.-майор Явор Матеев с медал от Съюза на ветераните

viber icon

Съюзът на ветераните от войните раздаде шест медала на представителите на местната власт по случай 75-а годишнина от победата над фашизма. 

Наградените са областният управител Дани Каназирева, ген.-майор Явор Метеев, кметовете на Хисаря и Садово инж. Пенка Ганева и Димитър Здравков. 

Областният управител Дани Каназирева благодари за признанието и допълни: "За мен е огромна чест. В мое лице имате не само партньор, а и приятел“

Бившият кмет на Първомай Ангел Папазов също бе сред отличените. 

Той извади стара снимка на дядо си, която е направена на 22 декември 1944 година някъде до устието на Драва. Юбилеен медал взе и председателката на дружеството на ветераните в Хисаря Мария Главчева.

Председателят на Съюза на ветераните от войните в Пловдивска област Атанас Хаджиев даде за пример ген.-майор Явор Матеев, който винаги помагал на бившите войници от Голямата война. 

„Министерството на отбраната раздаде медали за 75-а годишнина от края на Втората световна война през май. Съюзът на ветераните от войните обаче реши, че трябва да се спомене изрично, че това е годишнина от победата над фашизма и затова пуснахме и този медал”, каза Атанас Хаджиев.

Снимка Атанас Кънев

В областта живите участници във войната са само 56 души. В страната са около 600. 

„Всеки месец ни напускат по 4-5 ветерани, защото възрастта им в пловдивско е от 95 до 105 години”, каза г-н Хаджиев.

Медалът е изработен от матиран бронз. От едната страна е звездата на ветераните, а от другата – надписът „75 години от победата над фашизма”. 

Церемонията се състоя в Областна администрация. Отличията се присъждат по решение на Централния управителен съвет на СВВБ и бяха връчени от члена на ИБ на ЦУС на СВВБ Атанас Хаджиев.

Снимки от Атанас Кънев

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дякон

дякон

06.10.2020 | 15:10

Пълно рухване на морални ценности.Щом фалшификаторка на избори получава медал ,разпада на тази държава е близо.Вече и Бог се отвърна от България.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?