Следвайте ни

Дама оглави Митница Тракийска, напрежение в НАП от вчера, чакат се още

Въртележка от рокади направи Евелина Харизанова - шеф промени в Пловдив

viber icon

Идването на власт на служебния кабинет  доведе до вълна от рокади. Трусовете от столицата се пренесоха и в Пловдив, където също върви смяна на ръководни кадри. И никой от местните шефове не е сигурен дали няма да бъде следващият.

Голяма въртележка се получи в Митница Тракийска. Там първоначално като шеф се върна Павел Геренски, който миналата седмица бе възстановен от Върховния административен съд на поста. Новият финансов министър Асен Василев обаче завчера го повиши в зам.-директор на Агенция "Митници". Това се случи със заповед на министъра от завчера. Така Геренски ще е дясната ръка на съименника си Павел Тонев, който по стечение на обстоятелствата също натрупа солиден стаж в Пловдивската митница.

Така Митница Тракийска се сдоби в рамките на броени дни с нов шеф в лицето на Евелина Харизанова. Тя е с дългогодишен стаж в отдел  "Митническо оформяне". Назначението ѝ е от вчера, като за поста директор на териториална дирекция конкурс не се провежда.

Дама управляваше Пловдивската митница и преди съдът да върне Геренски

Преди него година и половина шеф беше Александрина Христова-Петрова. Шест месеца тя съвместяваше зам.-директор и директор, а после бе посочена за началник. 

 След голямата реформа през 2019 година - закриването на девет митнически управления и създаването на пет териториални дирекции на тяхно място, ареалът на Митница Тракийска стана доста голям. Тук попадат митническите бюра Свободна зона - Пловдив, в Казанлък, Пазарджик, Смолян, Карлово, Стара Загора, Свиленград, Кърджали, Хасково и новооткритите Радиново и Интермодален терминал.

Заедно със смяната на върха в Агенция "Митници" новата власт направи рокада и в Националната агенция по приходите. Там досегашният директор Галя Димитрова беше уволнена от министър Василев за системно несправяне с работата.

На нейно място беше назначен Румен Спецов, което роди очакване за рокади и в териториалните поделения на НАП

В Пловдив местната Дирекция на приходната агенция се оглавява от Венелин Найденов. Той може да се похвали като един от най-дълго задържалите се на поста си шефове на държавни учреждения и агенции под тепетата. Найденов зае поста през август 2015 г., след като спечели конкурс за овакантената длъжност от предишния шеф под тепетата Георги Тахов. Освен Пловдив под ръководството на директора са и петте офиса на НАП в Южна България - Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В системата на данъчната администрация Найденов е още от далечната 2006 г. Преди това 8 години е бил финансов ревизор в РУСО - Пловдив. В НАП започва като старши инспектор в отдел "Координация". По-късно е повишен в длъжност главен инспектор, а от края на 2012 г. до средата на 2015-а е бил началник-сектор "Ревизии" в Дирекция "Контрол" в Пловдив. Ако чистката по високите етажи на администрацията подмине Венелин Найденов, през август той ще празнува 6 година като териториален директор, което ще е своеобразен рекорд за тази длъжност в Пловдив.

С НАП под тепетата е свързан и един от най-заплетените казуси с шеф на държавна агенция или институция в града. Цели пет пъти в периода 2010-2017 година Николай Брънчев се завръщаше на поста директор в Пловдив, след като с лекота печелеше различни дела за неправомерното му отстраняване от поста. При последното му освобождаване ДАНС отказа да даде достъп до класифицирана информация на Брънчев, който беше ​териториален директор от 2006 до 2009 г.

Със сигурност може да се очакват трусове и в други държавни институции и фирми в Пловдив до изборите. Няма как да променяме политики, без да сменяме хора, обясни веруюто на служебния кабинет неговият говорител Антон Кутев.  

 
 
Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?