49

Дълго чаканият Южен обходен колектор тръгва на щастлива дата

Първа копка на дългоочаквания проект за Южен обходен колектор ще бъде направена на щастлива дата - 11 октомври в 11 часа. Проектът ще приключи до 12 март 2024 година, обявиха от ВиК Пловдив.

На официалната церемония са поканени министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова, областният управител г-н Ангел Стоев, изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ г-жа Ирена Георгиева, кметовете на общините Карлово, Стамболийски, Асеновград, Първомай, представители на Главна дирекция ОПОС, както и изпълнителите по проекта. 

Тръбата трябва да мине от кръстовището на Пещерско шосе по ул. „Царевец“,  под жп линията, по ул. „Модър“ покрай Транспортна болница, по бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Нестор Абаджиев“ в „Тракия“, за да се включи в пречиствателната станция. Подобно съоръжение се строи на Брезовско шосе.

Колекторът, който ще поеме обратни и дъждовни води в южната част на Пловдив, е от изключително важно значение. Успоредно проектът включва смяна на етернитов стар водопровод на бул. "Александър Стамболийски" с нов чугунен. Освен магистрален водопровод ще се прекарва и хранителен с отклонения към сградите.

Подземно се пресичат няколко булеварда - Коматевско и Асеновградско шосе, което също е свързано със специфична технология. С реализацията на проекта най-после ще спрат честите аварии на тръбите, монтирани в средата на миналия век. Новата ВиК инфраструктура е крайно необходима на жилищния комплекс на бул. "Александър Стамболийски", който продължава да расте като гъби след дъжд. Водопроводите и канализацията в тази част на Пловдив отдавна не отговарят на нарасналото в пъти население.   

Общата стойност на проекта е 134 720 653,75 лв., от които близо 81 са европейско съфинансиране от Кохезионния фонд; 14.3 млн. лева е национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България, а с още близо 17 млн. лева участва  „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив.

Стартът на Южния обходен колектор забави с няколко месеца изпълнението на пробива "Модър Царевец" за автомобилно свързване на районите "Западен" и "Южен". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Лайнари от марица

Лайнари от марица

07.10.2022 | 17:19

Що няма автобуси, малоумния кмет.

Отговори
1 1
Лайнари от марица

Лайнари от марица

07.10.2022 | 17:18

Много го пазите скапания кмет.

Отговори
2 1
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:08

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 3
Григор

Григор

07.10.2022 | 14:48

Жална му майка на Пловдив, щом местното ВиК започва да копае! Ще е бедствие в близките поне 5-6 години, гответе се! Справка - с. Козаново, което вече повече от 6 месеца стои разкопано от ВиК Пловдив. И никаква светлина в тунела!

Отговори
6 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?