Следвайте ни

Дадоха старт на "Модър-Царевец" навръх Ивановден СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

С настъпването на Ивановден дойде и дългоочакваният старт на строителните дейности по изграждане на връзката „Модър-Царевец“. Символичната първата копка бе направена точно в 11 часа от кмета на Пловдив Здравко Димитров и неговия екип.

"Проектът е важен за район "Южен" и район "Западен", защото за преминаване сега трябва да се ходи до гарата. В района има много болници, така че това ще бъде важна връзка, част от вътрешния ринг, ще се подобри и качеството на въздуха, на живота. Това е един от важните възли за град Пловдив

Проектът е съгласуван с НКЖИ, които са имали дребни забележки по него, но те вече са отстранени. Транспортният възел ще се строи на етапи заради Южния обходен колектор. Именно от темпото на изграждане на колектора зависи и кога ще приключи строителството на „Модър-Царевец“. Причината е, че част от него минава през пътната връзка. Освен това ВиК трябва да изгради и още едно трасе – това, което ще отвежда мръсните води на част от район "Централен" до новия колектор. Това се налага, защото сега съществуващата връзка под Централна гара ще бъде прекъсната заради бъдещия пробив. 

Строителните дейности ще се осъществят на три етапа. В първия се предвижда разширението на улица „Модър“, което е възложено на  „Драгиев и ко“.  За целта ще бъде разчистен теренът западно от сега съществуващото платно. Улицата ще бъде с две платна по 7,50 метра с по две ленти. Тротоарите ще са по 2,30 метра. Трасето за второто платно е осигурено още в предишния мандат, след като необходимите имоти бяха отчуждени. С разширението на ул. „Модър“ се очаква трафикът по бул. „Христо Ботев“ да бъде значително облекчен. Средствата за първия етап са в размер на 4,5 млн. лева. Въпреки че „Модър-Царевец“ е един от четирите проекта, за които екипът на кмета Здравко Димитров възнамерява да изтегли 60 млн. лв. заем, средствата за първия етап ще бъдат планирани в бюджета на Община Пловдив за 2021 г. Причината е, че все още няма решение за теглене на кредита.

Вторият етап предвижда реконструкцията и разширението на улица „Царевец“ до кръстовището с „Хаджи Димитър“. Предстои да бъдат изградени и локални платна към УМБАЛ „Каспела“ и ул. „София“. Последният трети етап е за пробива под жп линията. При него пасарелката, която свързва районите „Южен“ и „Западен“, ще бъде демонтирана. Докато тече строителството, ще бъде осигурен друг път за пешеходците. 

Проектът „Модър- Царевец“ е на обща стойност 11,5 млн. лв.

снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пенчев

Пенчев

07.01.2021 | 14:32

Айде, лапачката започва. Зико, дето щеше да ревизира управлението на Тотев, явно се разбра с него какво и как да делят и готово - обектът стартира. Да видим докъде и как ще стигне, че като знаем Тотев какви ги върши, прогнозите не са хич добри.

Отговори
11 2
Стефан

Стефан

07.01.2021 | 13:23

Значи, да разбираме, че направата на участъка от бул."Хаджи Димитър" до "Пещерско шосе" ( да не говоря и до "Свобода" ) се отлага някъде за неопределеното бъдеще ? Ей, абсолютни некадърници, направете го като хората, че ще стане като вашето "недоносче" - "Коматевско шосе" , или като недовършеният "Северен, който уж щеше да извежда движението към бул."Васил левски", а така стигна доникъде...!!!

Отговори
11 2
Кафа от първи копки

Кафа от първи копки

07.01.2021 | 12:20

Осмата първа копка.Този обект сякаш е прокълнат.И пак фирма на Тотев ще го прави .Драгиев и ко.Значи яко лапане ще пада

Отговори
19 7
Иван Делев

Иван Делев

07.01.2021 | 15:47

Прав си, ама на кой му пука за нас, възмущаващите се. Тез герберски дерибеи гледат да си направят селфита с кирките, а кога ще завършат обекта... Божа рбота. Но е сигурно едно – парите ще бъдат усвоени до стотинка!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?