Следвайте ни

Дадоха на ПУ цял конак в Стария Пловдив, не забиха и пирон

viber icon

Пловдивският университет получи през 2011 г. красива триетажна къща в Стария град. Тя му бе предоставена срещу символичен наем и за срок от 10 години от Общината. Къщата се намира на пресечката на улиците „Кирил Нектариев” и „Арх. Христо Пеев”. Предаването <210> стана в края на мандата на Славчо Атанасов. Имотът бе приет от ректора на университета доц. д-р Запрян Козлуджов. Целта бе той да се напълни с хора и да живне. Учебното заведение планираше да го използва като културен център.

Големината му е колкото турски конак. Къщата е със застроена площ 138 кв. м. Теренът <210> е 274 кв. м. За 8 години в имота не е закован и един пирон. Портата е заключена, а през оградата се вижда, че вътре между плочите са

избуяли храсти и малки дървета. Поцинкованата ламарина по первазите е изгнила, а част от стъклата на прозорците липсват. Мястото носи духа на разрухата.

Някога това е била Къщата на народните художници Христо Станков, Цанко Лавренов и Златю Бояджиев. ​Отсреща е красивата Данчова къща, за чиято реставрация Занаятчийската камара в Кобленц дари близо 700 000 лв. Тя също е затворена от години. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?