49

Да се пенсионираме на 70 години, но да работим по 6 часа на ден

Другата идея на Петър Боров е създаването на социална банка, която да отпуска кредити до 50 000 лева на по-бедните българи

Инж. Петър Боров е на 84 години, продължава да работи и предлага пенсионната възраст да се вдигне първо на 67 години, а след време - на 70! А работният ден да падне на 6 часа. Бившият минен инженер в „Горубсо” пише детски стихосбирки, миньорски стихосбирки и икономически книги като „България - Белгия на Балканския полуостров”. В последната прави сравнение с четири страни през 20. век - Белгия, Финландия, Гърция и България, и дава идеи как страната може да се развива много по-успешно.

 

Дните на инж. Петър Боров преминават в малкия му офис за копирна техника срещу Техническия университет. Там всеки може да завари възрастния мъж заровен в новините и данните в интернет, пишещ поредната си книга или отговарящ на имейли. За човек, който не познава 84-годишния мъж, гледката е наистина необичайна.

Животът му е като история на Джек Лондон. На младини завършил военно училище и докато работил като офицер на границата, следвал инженерство и политикономия. От армията го изхвърлил някакъв "бивш бранник" и така, от зор, станал миньор.

„Станах миньор от нищо - вятърът ме отвя там. Преди това служих като офицер 7 години. Затова съм толкова критичен към армията и лично съм видял каква „разбита команда” бе тя по времето на соца”, разказва инженерът.

Уволнили го от армията, а наблизо бил рудникът. Не успял да започне работа там, защото от МВР му дали един час да напусне граничната зона. Така започнал като бетонджия в Кремиковци. Едно момче там му казало:

Тук парите са малко - хайде да станем миньори!

По това време тъкмо следвал, взел си изпитите и тръгнал към мините.

„Така станах минен инженер и миньор - не че съм мечтал от дете! Миньор е моят татко… просто вятърът ме отвя там. Първо постъпих в бившите мини на Атанас Буров”, спомня си Петър Боров. Завършил политикономия за 2 години, вместо за 5. „Затова казвам, че съм завършил не с 6, а с 12! Един месец работих като плановик в мините, докато не ми казаха каква ще ми е заплатата. Като чух, че ще е 80 лева, веднага грабнах кирката и хукнах към забоя - там взимах 4 пъти повече”, спомня си Петър Боров.

В книгата си „България - Белгия на Балканския полуостров” Боров дава любопитно съпоставяне между нашата страна и още три държави. Сравнението с малката страна между Германия, Франция и Нидерландия прави за първи път Константин Стоилов - премиерът ни след Стамболов. С Финландия и Гърция преди 100 години сме на почти едно икономическо ниво. Сега обаче тези две държави са дръпнали много напред, а Финландия дори задминава Белгия. Инж. Боров е използвал данни от книгата на британския икономист Ангъс Мадисън „Икономически растеж през ХХ век”.

„Обяснявам как и вълкът може да е сит, и агнето цяло

Ако съм премиер, веднага ще вдигна пенсионната възраст на 67 години, а работния ден ще го намаля на 7 часа. Малко след това ще вдигна възрастта на 70 години, а работният ден - на 6 часа. На много места се говори за 4-дневна работна седмица. Не разполагам с институти, за да изследвам кое ще е по-ефективно”, признава инж. Боров.

Той призовава управниците ни да се поучат от страни като Южна Корея и Финландия. Инженерът припомня, че заради войната с комунистическа Северна Корея цялата южна част на страната е напълно разрушена. „През 1950 година Корея бе много под нас, а сега живее два пъти по-добре от нас. Прогресът в Южна Корея започна с един диктатор, който през войната бе служил на японците”, казва инж. Петър Боров.

Разказва, че като е работил 25 години в „Горубсо”, в мините на Буров, в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са работили 13 хиляди души. 3 хиляди от тях са били чиновници. „Ако „Горубсо” бе мое предприятие, в него щяха да работят 5000 работници с 500 чиновници за същото производство”, казва инженерът.

Инженерът твърди, че икономиката на България винаги е била „мижава” - и по времето на Кобургите, и по времето на „Първия”, и дори днес по времето на „Единия процент”. „Имаме икономика, но да се говорят глупости както през 1990 година за това, че сме хранили Европа, е пълна глупост! Изчислих, че даже Иисус Христос да слезе, с житото, което сме произвеждали, не би могъл да изхрани Европа”, казва Боров.

Инженерът призовава

да създадем "Икономика на Добавената стойност".

Според него частният капитал не може да създаде такава икономика, защото не е заинтересован. Петър Боров не говори за връщане към комунизма, а за това държавата да е един от капиталистите. Нещо подобно има във Франция и в Русия. В едната страна системата работи добре, а в другата - не.

„Държавата би създала един завод за производството на 20-30 хиляди леки коли по западен лиценз. В него да има западна технология и западни заплати - средно по 3000 евро. Колите ще са конкурентоспособни, защото държавата ще ги продава без посредници. Така цените са 20% по-надолу”, пресмята инж. Боров.

Идеята му, че заводът хем е държавен, хем ще се управлява независимо от президент и премиер, е доста утопична. Боров иска да се създаде обществен съвет за икономика. Той ще провежда конкурсите.

Другата му идея е създаването на социална банка, която да отпуска кредити до 50 000 лева на по-бедните българи. Като всеки комунист, инж. Боров не е много наясно какво ще стане, когато "бедният българин" изпадне в състояние на неплатежоспособност и кой ще плати тези загубени пари. „Държавата ще го застави да върне заема - тя ще му осигури работа и малко насилствено, както се казва: „Со кротце, со благо и со малко кьотек”, ще си вземе парите. Ако не иска доброволно да работи, трябва да бъде осъден”, категоричен е инженерът.

Дълги години Петър Боров е работил в семейната си ферма в Цалапица. Там се хранел от 10 декара земя. Сега в офиса с ксероксите е и издателството му „Имеон”. Името идва от текста на Михаил Сирийски, където той казва, че българите са дошли от тази планина.

Никакъв отговор от държавниците

Като отпечатал книгата си „България - Белгия на Балканския полуостров”, я изпратил на Бойко Борисов, на президента Румен Радев, на тогавашния председател на Народното събрание Цвета Караянчева, на Томислав Дончев и на Иван Гешев. Не получил никакъв отговор от тях.

„Обяснявам си това с факта, че те не могат да четат. С президента сме карали военни училища, ама там не ни учеха да четем, а да следваме бойни заповеди. А Бойко Борисов и Гешев са карали милиционерската академия и там също не са ги учили да четат”, казва инженерът.

Премахва прокуратурата със замах

Идеите на инж. Боров за реформа в правосъдието са доста любопитни. Иска съдиите да ги избира обществото. „Аз въвеждам института на „Обществения наблюдател” - той ще прави контрол в правосъдието. Във всяко населено място ще бъдат избирани грамотни хора и те ще са независими. Ще отговарят на изискванията за съдебните заседатели и ще присъстват на всяко дело. Няма да се намесват - това е контрол без намеса", казва той. Предлага също прокуратурата да се ликвидира напълно. "Тя трябва да бъде обединена със следствието, защото слабото звено е то", добавя той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
43 коментара
Петя

Петя

09.01.2023 | 07:44

Този нормален ли е? Зависи какво работиш. Хората Няма да са живи до пенсия. Днес населението е много по- болно, отколкото когато той е живял. Умират толкова млади. И друго започнаха да се въвеждат роботи за работа. След няколко години и да искаш, няма да има къде да работиш.

Отговори
8 1
От теб си зависи

От теб си зависи

09.01.2023 | 15:34

Така е, Петя! Особено в България хората умират много млади. Ти, например, пушиш ли? Ако да, на колко пропуши? Спортуваш ли?

Отговори
1 2
кой казва

кой казва

08.01.2023 | 23:34

че след като се пенсионираш няма да работиш. Който му се работи и е още здрав., да си вземе пенсииката и ако иска и космонафт да стане

Отговори
5 0
Само спокойно

Само спокойно

08.01.2023 | 21:54

На никой няма да му се наложи да работи с памперс. С очите си виждам как персоналът намалява и се заменя с роботи и автомати. В нашата фабрика за 3 години персоналът намаля наполовина. На мястото на уволнените и напусналите не се назначават нови хора, а се въвеждат роботи. Предвижда се това да просължи и след 10-15 години повечето от вас ще могат на спокойствие за злобеят пред компютрите си, ако могат да си позволят да платят за интернет. Селяните с пежата, фолксвагените, колелата ще могат да се върнат откъдето са дошли ако не са продали нивите за някой телевизор 48 инча. Всичко ще се оправи, само спокойно. Няма да ви карат да работите.

Отговори
2 1
Какво виждам

Какво виждам

08.01.2023 | 18:47

При пенсиониране на 60 г. и при 6 часа работа на ден един човек печели 18200 часа за почивка, за семейстово, за здравето. Стажът ще се отчита както досега на изработени години, защото ефективността ще е по-голяма и ще се върши същата работа за по-малко време. Имайте предвид, че еврочиновниците и сега предвиждат увеличение на възрастта за пенсиониране на 67 г., но при 8 часа работа на ден.

Отговори
3 2
И така...

И така...

08.01.2023 | 17:31

Нека да радсъдим малко. Определено след 6-тия час човек става ниско ефективен. При 6-часов работен ден ефективността ще нарастне. Дали ще се пенсионираме на 70, 65 или 60 е въпрос на разчет. С кредит от 50 хиляди поне една трета от бедните хора ще си стъпят на краката и ще започнат малък бизнес, което е важно и за тях и за обществото. Как точно ще се отпускат и събират парите отново е въпрос на преценка. Че можем да произвеждаме коли, че и самолети е доказано и е крайно време да започнем. Няколко думи за коментирещите. Живял съм и в България и в чужбина и добре виждам разликата. Първото нещо, което се набива на очи е примитивизмът на повечето съвременни българи. Винаги готови да действат първосигнално и емоционално. Готови да блеснат с неповторимост. Трудно се надхвърля възрастта от 70 с едно кутия цигари на ден и поне 100 грама твърд алкохол, за движение да не говорим. И много се уплашихте, че може да ви накарат да работите до 70 години. Чак спряхте да мислите трезво. Но е крайно време да се промени нещо, защото изчезваме. И наместо да се ругаем е по-добре да търсим решение. Този човек предлага нещо, предложете и вие и да намерим най-доброто.

Отговори
11 3
Чакаща

Чакаща

08.01.2023 | 16:39

Навърших 62г.и сега мога да се пенсионирм и за стаж.На 53г. ме пенсионираха по болест с телк с 35г.стажНе можах да работя .И сега трябва да си закупя стаж,за редовна пенсия,нямам средства.Закони.........без чуваемост и абсурд.И какво излиза-работа,болест и накрая пак даваш пари за стаж.

Отговори
18 1
Я сега да помислим

Я сега да помислим

08.01.2023 | 15:47

Този човек е абсолютното доказателство, че на тази възраст умът не функционира правилно. Физическите възможности не са неограничени, независимо от желанието ни тялото остарява, мозъка също. На 70 години е натрупана толкова умора, че е редно човек да се отдаде на заклужена почивка за малкото време, което му остава на този свят.

Отговори
24 1
Непознат

Непознат

08.01.2023 | 15:30

Тоя човек добре ли има хора с такава тежка работа а той какво седи в офиса и щрапа е затова сме на това дереже от такива като него потресен съм

Отговори
23 3
Чети малко

Чети малко

08.01.2023 | 18:57

Човекът е работил като бетонджия и миньор, леко ли ти се вижда?

Отговори
4 6
бай добри

бай добри

08.01.2023 | 14:27

Кукуригалник. Предлагам ви, драга редакция, да си подбирате контрагентите за подобни коментари.

Отговори
32 1
Тодор

Тодор

08.01.2023 | 14:01

Срам за инжинерната мисъл, май е завършил ПУЦ преди това и се е повредил.

Отговори
31 1
Уверен

Уверен

08.01.2023 | 15:55

Завърши ПУЦ, но после стана член на Партията!

Отговори
17 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?