71
Следвайте ни

Да правиш избори - като да произвеждаш пластмаса СНИМКИ

За два часа изборните книжа бяха доставени до всички секции в район "Източен"

viber icon

Да правиш избори е като да произвеждаш пластмасови изделия – и в изборната секция, и на конвейра, трябва да се държиш отговорно и да внимаваш за качеството на всеки детайл.

Това установи Нели Топалова, докато чакаше да вземе изборните книжа днес по обяд. Жената, която работи в производството, е председател на 39. секция в НУ „Кирил Нектариев“. Вряла и кипяла е. А слред всеки път открива все нови прилики между своята професия и изборите.

Миналата седмица всичко минало гладко, освен, че машините подплашили избирателите в „Източен“ В нейната секция от 856 човека с право на глас го упражнили едва 58. Само като видят техниката и бягат, даже не изчакват да им обясним стъпка по стъпка как да се справят, обясни Нели. Участва изборите, за да си докара допълнителен доход. 

Това е стимулът и за Радослава, която издържа студентка в София. И двете не са ваксинирани, но са преболедували ковид, затова имат смелостта да се включат в изборния процес.

Точно в 12 ч. в кметството на район „Източен“ започна раздаването на книжата за всичките 70 секции там. Ритъмът е зададен предварително от графика – първите 30 секции минават още до 13 часа.

Към този момент на всички секции вече са раздадени нужните материали за утрешния президентски балотаж. 

Екип от 8 човека организира разпределянето им в районното кметство, а още преди 12 часа отпред зачакаха представители на секционни избирателни комисии. На място се явяват председателят и още двама членове, другите чакат в училището – за да не става прекомерно струпване.

Всичко започна навреме, нямаме проблем с логистиката, миналата седмица също приключихе първи в града още около 14 часа, разказаха Танер Бейсимов и Гергана Костадинова, представители на 16. РИК. Наложи се само секретарят Мирослава Сукарева да звъни по телефона на член от комисия, който закъсня  - за да не се бави процедурата за останалите.

Чувалчетата за всяка секция по отделно потегляха със специален автобус и ескорт от полицейска кола. Това очаквано предизвика известни затруднения в трафика в района.

Направо в училищата се доставят машините за гласуване.

Утре в 5 секции в район „Източен“ ще има по две машини. Миналата седмица така било в 3 от секциите. Сега обаче е осигурена още техника заради висока избирателна активност на някои места. Така по две машини ще се ползват в една секция в ПГТСТ „Гоце Делчев“ и в по две секции в ОУ „Васил Левски“ и НУ „Петко Р. Славейков“.

Снимки: Наташа Манева

Очаквайте подробности за подготовката на място в избирателните секции

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?