Следвайте ни

Да почистим Марица: Трима йоги в един каяк (без да става дума за кучето) СНИМКИ

viber icon

Акцията по почистването на река Марица ще продължи цяла неделя при пълно спазване на мерките за безопасност

Йоги с каяци ще са голямата атракция по река Марица в Пловдив тази неделя. Те обаче, за разлика от популярните герои на Джером К. Джером в романа му „Трима души в една лодка (без да става дума за кучето), ще се отправят на пътешествие не за развлечение, а с екологична мисия. Компания ще им прави дакелът талисман ПИФ, палавият домашен любимец на учителя им по йога Лана Петкова.

Това е третата й поред доброволческа акция, която се провежда  под мотото “Мисли, обичай, действай“. Целта на инициативата е почистване на брега на река Марица в района на "Кършияка". Доброволците, сред които ученици, приятели и колеги на Лана, ще почистят река Марица от моста на ВИХВП до гимназиите в района с няколко каяка. Началото ще бъде поставено в 10 часа, а акцията ще продължи през целия ден при пълно спазване на мерките за безопасност. „Пандемията не може да оправдае бездействието ни. Трябва да изберем - планета или пластмаса“, категорична е Лана.

В почистването ще се включат състезатели от Клуба по водни спортове в Пловдив, които ще осигурят три каяка - два двуместни и един триместен. По-опитните ще управляват, а пасажерите ще събират боклука. Търсят се и други участници с каяци, за да се стигне до по-труднодостъпните места в реката.

„Нека за пореден път всеки от нас се замисли за употребата на пластмасови опаковки в ежедневието и да реши дали за него е толкова важно да ги използва. Грижата за планетата започва от собствения ни град”, убедена е Лана.

Тя е от Украйна, но живее под тепетата от 26 години. Синът й е роден в Пловдив. „Изключително много държим на нашата река, но не само защото водата е живот. Тя е живата артерия на всеки град, движещата сила на живота. Много пловдивчани, с които съм говорила, тъгуват, защото не използваме нашата река. Дори разходката по брега е сложна, няма никаква инфраструктура. А има толкова приятни пространства по реката, които могат да бъдат усвоени и оформени“, казва Лана.

Тя е дългогодишен преподавател по йога и пилатес в TotalSport Fitnes & Squash и постдокторант на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, ФИФ, Катедра „Социология и наука за човека“. Почистването на река Марица е поредната инициатива, в която ще увлече съмишленици и приятели. Досега Лана и учениците са участвали в десетки акции по почистване в планината и по бреговете на Черно море, залесявали са терени в Средна гора и Родопите.

Всички те се тревожат от факта, че в България става все по-мръсно, и не могат да си обяснят на какво се дължи безхаберието на хората.

Пътувайки из страната, Лана вижда навсякъде огромни купчини боклук - основно пластмаса, бутилки и найлонови торби. „Не искам да оставям такова наследство на моя син и неговите деца“, категорична е тя. Дава за пример свои познати и приятели, които навсякъде носят със себе си торби, и когато видят сметище, събират в тях отпадъците.

„Винаги поощрявам такива хора, защото това е наш дълг. Така даваме пример на другите. Защото кой да изчисти, ако не ние? Моят призив е: Нека системно се включваме в подобни кампании, и то пред очите на децата. Не да ги пазим, както правят някои майки, защото „било мръсно“. Повярвайте, съвсем не е нужно детето да се навира в най-големите боклуци и да ги вади с голи ръце. Нужно е да вижда, че родителя го е грижа. Такова дете никога няма да изхвърли боклука си където не трябва“, убедена е Лана.

И призовава: „Очаквам всички желаещи, за да почистим заедно брега на река Марица! Боклук има за всички! Няма да останете разочаровани!“. След почистването за мераклиите ще има дихателна практика по метода "Ланетика".

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив, район „Северен“, генералния спонсор VP Brands International, „Новиз“ АД, ПУ „Паисий Хилендарски“, Катедра „Социология и науки за човека“. Ще има и подаръци от "Рефан".

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Yyyy11g

Yyyy11g

17.04.2021 | 11:41

Yyyyy mos 11g ma6inke.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?