46

Да направиш Коледа от сладоледени клечки и боички

Малчугани от ЧДГ „Вълшебство“ сътвориха украшения за елхите на възрастни хора и деца от социални заведения

Детски пръстчета измайсториха снежинки от сладоледени клечки и рисуваха върху сребърни и сини коледни топки. Украшенията ще затрептят на елхите в социални домове за деца и възрастни. А детският свят, пълен с цветовете на радостта и добротата, ще стопли сърцата на техните обитатели за Рождество.

Тазгодишната благотворителна инициатива на Частна детска градина „Вълшебство“ търси начин да продължи традицията на учебното заведение, макар и при ограниченията заради пандемията. Този път децата не могат лично да гостуват на дядовците и бабите от Дома за стари хора, на които обичат да играят танца „Бабушки“ със забрадки и бастуни. Но ще им пратят пак дар от сърце, за да ги накарат да се усмихнат.

В декемврийските дни детската градина е като коледна работилничка, а изработването на украшенията се съчетава с работа по системата на Монтесори. Малките „джуджета“ имат свободата да избират цветове и декорации, да се справят самостоятелно, но в специално подготвена среда. В границите на работната табличка всеки сглобява и лепи, избира какъв цвят да е брокатът на снежинките и добавя панделка за разкош. Знае, че играчката ще отиде при възрастни хора. И в сборната група с деца от 3 до 6 г. често се заговаря с топлина за дядо и баба у дома. Покрай играта на майсторенето децата научават защо е добре да се помага, колко е хубаво на теб да ти помогнат и как да стане това.

Как ще стане в ЧДГ „Вълшебство“? Когато коледните украшения са готови, ще отпътуват към Дома за стари хора и Дома за деца "Света Петка". Освен учителите добрите вестоносци на Дядо Коледа ще бъдат и родители. Така учебното заведение привлича семействата и гради училищна общност по съветите на Мария Монтесори. Първо в двата дома ще бъде дарена кошница с ръчно изработените играчки за елха. В навечерието на самите празници ще бъде отнесена и по още една - с лакомства и тиквеници, които хлапетата пак ще въртят заедно с учителите си на принципа „Помогни ми да се справя сам“.

А когато в Дома за възрастни хора седнат да споделят почерпката, ще си пуснат на видеозапис от коледното тържество на децата, което ще бъде заснето и изпратено като празничен поздрав.

Децата от Частна детска градина „Вълшебство“ ще направят жест и към свои съседи. Площадката им за игра е близо до дома на дядо, който живее сам. Неговата елха също ще си има тази година нова празнична премяна, изработена от малчуганите. „Поръчал“ е и за още една жена, която живее в съседство и си няма лудетини у дома, които да й направят празник от хартия и боички. За Нова година малки сурвакарчета от ЧДГ „Вълшебство“ ще навестят възрастните си приятели от квартала, за да нарекат здраве и берекет, а така и да научат каква е българската традиция.

Учебното заведение за поредна година участва и в акция „Жълти стотинки - деца помагат на деца“. Монетите, които са събирали ден след ден в касичките си, ще са в помощ на неонатологичното отделение на МБАЛ-Шумен, което има спешна нужда от неонатален респиратор. Клиниката има само един такъв апарат, след като другите излезли от употреба. Малък пациент го ползва продължително време и медиците се тревожат какво би се случило, ако се появи друго бебе с остра нужда от такава апаратура. Респираторът струва 36 000 лв., от които вече са събрани 10 000 лв. Жълтите стотинки, предадени за Коледа, ще добавят средства към сумата, за да направят децата своето малко голямо добро.

Всички активности можете на намерите на нашата онлайн страница: www.montessoricenter.eu

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?