Следвайте ни

Истината за скандала с центъра "Св. Георги"! Съсипаха ни с лъжи и хули, твърди д-р Константинова

Напускам омерзена, ще ме последват и други от екипа, заяви пред "Марица" психиатърката, която преживя трагедиите със загиналите деца от Лим и моряците от "Хера"

viber icon

"Подадох днес молба за напускане, защото не мога да понеса лъжите, обидите, тормоза и унижението, на които целият екип в Центъра за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив сме подложени". Това заяви пред „Марица“ психиатърът д-р Гергана Константинова, която се грижи за болните в социалната институция, вкарана в шумен скандал през последната седмица.  

Лекарката е категорична, че истината за ситуацията в дома няма нищо общо с внушенията от репортажа на Нова телевизия. И твърди, че екипът и пациентите в центъра са потърпевши от желанието за лична разправа на Калина Ненова, внучка на дементно болната Калина Петковска, която е била настанена в дома. 

Конфликтът между внучката и д-р Константинова избухнал, защото Калина Ненова си позволила тайно да внася и дава лекарства на баба си, както и да се държи арогантно с персонала, отказвайки да спазва правилата за посещения в центъра. В крайна сметка преди година се стигнало и до директни заплахи за саморазправа от съпруга на Ненова към психиатърката, при това в  присъствието на служители от „Св. Георги“.  

"Най-абсурдното е, че не само съм полагала всички грижи за баба Калина, но дори съм й правила обдишване при припадък", разказа още д-р Константинова. За да се тушира напрежението пък на внучката Калина дори било разрешено да посещава баба си, когато пожелае, а не само в часовете за свиждане. Въпреки това агресията от страна на Ненова не спряла. 

"Подадох жалба до зам.-кмета по социалните дейности Анести Тимчев, че в последните дни съм подложена на психически тормоз от Калина Ненова и физически от репортерката Вероника Димитрова от Нова тв.  Вече не издържам, затова и дадох предизвестие за напускане", разказа д-р Константинова.

Тя е категорична, че записите, които бяха пуснати по Нова тв, са тенденциозни и не показват цялата картина.  

"Аз никога не съм била свидетел на грубо отношение към пациентите. Болните от деменция са като деца и с тях трябва да се отнасяш спокойно и търпеливо. Твърдя, че именно е такова е отношението към тях, както и към всички 160 болни в комплекса, за които се грижа с колегите. 

Правим всичко възможно хората с деменция да имат някакъв социален живот. Тези от тях, които са подвижни,  могат да рисуват, да готвят, да шият, имаме дори голф игрище. За обездвижените имаме специално оборудвана рехабилитационна зала.  

Може да се потърси мнението на роднини на настанените в момента в центъра болни, за да кажат те дали са доволни от грижите за близките им.

В същото време бяхме засипани с обвинения и описани като някакви чудовища. Защо никой не попита как досега няма нито един сигнал за лошо отношение в центъра? 

За съжаление още много хора от екипа, които се грижат за възрастните хора с деменция са на път да напуснат, защото обстановката стана нетърпима. Най-много ми е жал за пациентите, които също усещат напрежението и са стресирани от постоянното присъствие на външни хора заради проверките.

Съжалявам, че не дадохме гласност за истината веднага след скандала, който предизвика предаването на Нова телевизия. Мислехме, че е редно това да стане след като приключи проверката в центъра.

За съжаление ние бяхме демонизирани, а центърът, който е сред най-модерните в страната и като условия, и като грижа за пациентите, беше заклеймен несправедливо като „дом на ужасите“, заяви още д-р Константинова.  

Твърди, че никога не се е чувствала толкова демотивирана и омерзена, въпреки всички изпитания, през които е минала. Зад гърба си тя има преживения кошмар от трагедията с 12 загинали деца в река Лим  през април 2004 г., когато е част от екипа спасители. Преди това преживява и кошмара с потъналия кораб „Хера“ през февруари същата година, когато загиват 17 наши и двама украински моряци. 

Д-р Константинова взела решение да напусне след поредната агресия спрямо нея. В понеделник вечерта била пресрещната пред личния си автомобил от изскочилите от съседна необозначена кола репортерка Вероника Димитрова и оператор.

„В първия момент не разбрах какви са тези хора. Беше тъмно, после ме заслепиха с камерата, почувствах се като преследван дивеч“, разказа лекарката. „Аз никога не съм отказвала разговор, но защо не се държат човешки с мен. Много ме боли, омерзена съм“, признава д-р Константинова.

Цялото интервю с д-р Гергана Константинова очаквайте утре!

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Андон Петров

13.02.2020 | 00:31

Д-р Гергана Константинова е слаб психиатър и както виждам от статията на в. "Марица, е лицемерна жена, която крие истината. Под "слаб психиатър" имам предвид следното : - държи се лошо и грубо с пациентите, - не вниква в конкретния случай на пациента, просто защото не я интересува, - грижи се повече за външния си вид, за дрехите си, за обувките си, за прическата си, отколкото за здравето на поверените й пациенти, - неконцентрирана по време на работа и направо разпиляна. Прегледът при нея се прекъсва от многократни телефонни обаждания, вместо да си изключи телефона, както е редно. После й е трудно да се съсредоточи отново върху разговора с пациента. - поради сбъркани лекарства и чувство за безнадежност, някои от пациентите й правят впоследствие опит за самоубийство. - стои на работа в Центъра за психично здраве , единствено защото частната й практика не върви.

Отговори
3 0

Андон Петров

13.02.2020 | 00:27

Центърът за психично здраве "Свети Георги" в Пловдив отдавна трябваше да бъде затворен. Аз прекарах известно време в този център и лично станах свидетел на ужасни неща : - обидно грубо отношение на санитарите и останалия персонал към някои тежко болни пациенти, - лекарите според мен НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ какво става извън техния кабинет, или са толкова обръгнали, че не им пука. - пациентите с тежки случаи, които са настанени в затвора, наречен "изолатор" са третирани буквално като животни - обиждани, навиквани, затворени зад стоманени решетки. През деня заключените пациенти стоят на прозорците на стаите, гледайки да изпросят някоя цигара цигара от хората в двора. И тъй като пациентите в изолатора не са пускани навън да пушат, както и в стаята за пушене, то те трябва да пушат в стаите или по прозорците. Пожарът , който се случи в Центъра преди 1 година, е станал точно в Изолатора.

Отговори
3 0

BigBrotherSeeYoU

12.02.2020 | 15:40

Започват да излизат различни данни. Вероятно има нарушения.Но лице, освободено от длъжност със заповед на Министър на Здравеопазването заради побой над деца, да защитава реномето на институция, е меко казано абсурдно! Знаем Коя Си!!! :) :p

Отговори
1 0

Димитров

05.02.2020 | 17:25

С голяма подкрепа за уважаваните д- р Господинова и д- р Ковачева. Та как ги набъркахте и тези уважавани лекари Гном и полуидиот би направил това...ще помагам да научим кой е гномът...

Отговори
1 0

Подкрепа

05.02.2020 | 17:22

Зад името на д- р Константинова сме. Да разпуснат домумащите и недоволните близки да се погрижат за роднините. Криминално прехвърлиха проблема и в Психото...та те помогнаха с добро сърце.

Отговори
0 1

Росица Иванова

03.02.2020 | 15:19

Подкрепям Д-р Константинова!

Отговори
1 2

Стела Гечева

30.01.2020 | 21:32

Напълно подкрепям д-р Константинова ! Само хората , които я познаваме , знаем що за чист и всеотдаен човек става въпрос . Жалко, че е въвлечена в този пошъл скандал , и още по-жалко е , че пациентите ще загубят нейната грижа.

Отговори
4 1

гъонсурат

29.01.2020 | 14:11

Това Ви съветваме и ние. Пъдете простаци с простаците. Прекланяме се пред професията Ви. Вие сте призвани да ни лекувате, да лекувате и нашите близки.

Отговори
3 2

психото- пловдив

29.01.2020 | 14:05

Пълна подкрепа. С Вас сме.

Отговори
6 3

христина петрова

29.01.2020 | 13:10

Оказа се, че половината от репортажа е лъжа. Резултатът- оставки на персонал, напуска единствения психиатър. Д- р Константинова е топъл и всеотдаен човек, професионалист. За описания натиск в коментара на д- р Ковачева- срам за българската журналистика.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?