Д-р Иван Чомаков: Готов съм да лежа в затвора 5-6 г., ако това ви успокои

Четиримата бивши кметове на Пловдив от годините на демокрацията седнаха за първи път вчера на кафе, поканени от кмета на район "Западен" Здравко Димитров. Близо час Николай Сомлев, д-р Гарабед Томасян, д-р Иван Чомаков и Спас Гърневски си спомняха предимно за ударите под кръста по време на тяхното управление. Президентът Петър Стоянов (1997 - 2001 г.) пристигна пръв с думите: "Само Здравко Димитров се сети да ме покани - никой друг не се сеща, откакто не съм действащ президент". Повод за сбирката беше откриването на възстановения под егидата на Димитров мемориал на капитан Бураго на 10-ия километър на Пазарджишко шосе. Браво, мемориалът не е противоречив като Альоша, похвали кмета на "Западен" президентът.

Аман от демокрацията, тя ми създаде само проблеми, оплака се на Петър Стоянов първият демократичен кмет и бивш шеф на ВиК ЕООД Николай Сомлев. Вие знаете ли, че съм престъпник No1 в Пловдив, попита той разгневено и разказа, че вече шест години срещу него се водят следствие и съдебни дела. Приложена ми е мярка подписка, набедиха ме, че съм обрал държавата като директор на ВиК, след като съм платил 90 000 лева  ДДС. Един съдия дори завчера искаше веднага да бъда арестуван и вкаран в затвора, сподели Сомлев. и припомни, че благодарение на него от швейцарското правителство навремето са дали 60 милиона лева за модернизация на пречиствателната станция. Канонадата започна, след като вашето управление  продаде 460 декара във вододайна зона, упрекна бившият директор д-р Иван Чомаков. Той го    изгледа с учудване. Теренът до шосето от София за Смолян беше купен от предприемача инж. Димитър Язов. Язов поиска веднага да строи и трябваше да подпиша документи. Като ги видях, се ужасих - все едно в двора до бунара да си построиш клозет, сравни Сомлев. Започнаха заплахи. Дойде вашият служител Сава Дриев и поиска теренът, където има помпена станция, да бъде веднага освободен. Дори стигнахме до физически сблъсък, обърна го на спомени Николай Сомлев. Това беше предпоставка за проекта "Въча", миролюбиво отбеляза д-р Чомаков. Това никога няма да стане, защото водоснабдяването от язовира ще струва един милиард лева, реагира скептично Сомлев. Пловдив трябва да пие чиста вода, още повече че заради старите тръби от нея се губят 60 процента, подхвана любимата си тема Спас Гърневски. Това не е вярно - 60 процента от водата се краде, апострофира Сомлев и обяви, че след седмица ще даде пресконференция в София за съдебната власт, която изпълнява ролята на репресивен орган.

Виж какво, като идеш в следствието и  в прокуратурата - там има само бивши кметове и директори - сякаш сме престъпници, засмя се д-р Иван Чомаков. Готов съм да лежа 5-6 години в затвора, ако това успокои обществеността, призна   ексградоначалникът. Шест години ме разследваха за рейсовете и нищо не излезе, припомни Гърневски. Само за д-р Гарабед Томясан нямаше следствие, отбеляза някой. Чакайте, още има време, усмихна се д-р Томасян.

Проблемът е, че всичко става много бавно - ето, например, екозаводът е с 20-годишна история и 9 години трябваха, за да се построи, даде пример д-р Чомаков. Говорим за приоритети, но няма механизми, за да ги изпълним. Като стане нещо след 9 години, вече нямаш сили да му се радваш. Като ми гледате белите коси, половината от тях са от този завод в Шишманци, призна д-р Чомаков. Предприятието щеше да се пусне още през 2007 г., ако от държавата бяха преведени парите, припомни той. България страда под софийско робство - като видиш колко пари са отишли в столицата, ще стане ясно защо сме на това дередже, философски заключи Сомлев. И все си има протести - за Главната какви ли обвинения нямаше, когато я ремонтирахме, сети се д-р Чомаков. Ами за паметника на Филип Македонски, възкликна кметицата на район "Северен" д-р Ина Филипова.

И заключи: "Аз установих, че за пловдивчани най-хубавото е да си сложат масичка с кебапчета и бира пред блока".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
анонимен по необходимост

анонимен по необходимост

09.10.2009 | 08:01

Пловдивчани и гости на града, минете по бул. "Шести септемри". На кръстовището с бул. "Руски" погледнете на север, към река Марица. Ще видите как се извисява една нова грозна кооперация и запушва разширението на булеварда. Заради нея май ще трябва да се съборят всички къщи отсреща. - Това е Чомаков, това е неговата главна архитектка Божкова. Броените пари не се виждат, но резултатите вадят очите!

Отговори
0 0
майничка

майничка

08.10.2009 | 15:14

ПЛОВДИВ БИЛ ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ ---ХАА ХАА ХАА !!!!!!!!!!!!

Отговори
0 0
миро

миро

08.10.2009 | 14:02

Абе, какво искате от Чомака??? По негово време градът се развиваше добре и сега продължава да се развива. Ако се беше кандидатирал пак щях да гласувам за него. Оправил си живота... Ами да си го оправи щом може. За тая работа си има прокуратура - ако докаже нещо нередно - да го наказва, ако не - да е жив и здрав. Градът ни е на второ място по най-добро място за живеене в България - какво повече искате??? Злобари и мрънкала колкото щеш!!!

Отговори
0 0
#4

#4

08.10.2009 | 12:13

Абе Чомак - засрами се поне бе! Ошушка ни до кокал...

Отговори
0 0
Sisi

Sisi

08.10.2009 | 11:03

Ало Филипова, не те ли е срам! Пловдивчани те избраха ! И тя ще управлява......

Отговори
0 0
000

000

08.10.2009 | 11:01

Чомака продаде Пловдив на свинаря - панаир,стария град.

Отговори
0 0
пловдивчанин

пловдивчанин

08.10.2009 | 10:39

Т.н. господин, по скоро другаря Чомаков си подсигури няколко поколения напред и сега се прави на света вода ненапита. Няма праблем да полежи малко на топло, отново на държавна издръжка, много добре го казва, до полежи. Разпродаде това което не е негово, напълни кметството и града с некадърни и корумпирани помаци, двамата с с другото помаче -адвокатчето П.Стоянов съсипаха името СДС . Петърчо докара Симеончо и го направи м. председател като не му позволи да стане президент и т.н. . Честито пловдивчани

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?