44

Д-р Хаим Пардо на поклонението за спасяването на българските евреи: Живея втори живот!СНИМКИ

С едноминутно мълчание и поднасянето на цветя Пловдив отбеляза днес 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Поклонението бе в двора на старото еврейско училище, днес частно училище „Дружба“ на бул. „Руски“. Церемонията уважиха кметът на града Костадин Димитров, областният управител инж. Илия Зюмбилев, деца и внуци на спасените евреи.

На 10 март 1943 г. в Пловдив 612 души евреи са задържани в 3 часа през нощта, но по обяд са освободени по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство. До това се стига, след като митрополит Кирил влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако не бъдат освободени. Митрополитът прескача оградата и влиза вътре в училището. Той вдъхва кураж и увереност на събраните за депортация евреи. Отива при затворените хора с жълти звезди, уплашени и обезверени и им казва: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете към лагерите на смъртта да тръгнат“. Междувременно в страната се надига вълна от негодувание. 42 депутати начело с  Димитър Пешев внасят подписка в Народното събрание и бламират антисемитските действия. Самото правителство спира депортирането.

„Българите трябва да се гордеем с този наш акт по времето на Втората световна война. Днес има много исторически данни, книги, разкази, филми за ужасните неща, които са се случвали с цел да помним, но това не свърши работа. Защото и днес, в различни краища на света, има размирици, агресия и война. И аз това не мога да го приема“, обърна се Костадин Димитров пред присъстващите в двора на училището. И допълни, че Пловдив е символ на толерантност и символ на това как различни етноси и религии могат да живеят заедно.

„Преди 81 години българският народ направи нещо невиждано в световната история - спаси 50 хиляди свои граждани от сигурна смърт. Този акт на висш хуманизъм показва българската душа, българския народ, че той никога няма да остави своите граждани и българските евреи в ръцете на един престъпен режим, обърна се областният управител на Пловдив към присъстващите. Днес, когато антисемитизмът, ксенофобията и омразата отново взимат връх, България, Пловдив и гражданите на града трябва да покажат, че отново сме заедно.  Пловдив е град на толерантността и ще продължи да бъде", каза в речта си инж. Зюмбилев.

 

Д-р Хаим Пардо е едно от децата, което осъмва в двора на училищете в Пловдив, където през нощта е събрана еврейската общност. Пред „Марица“  86-годишният хирург разказа какво си спомня от драматичната нощ. „Тогава бях на 5 годинки и мисля, че живея втори живот. Аз и майка ми бяхме тук, в двора на това училище. Беше пълно с хора - и вътре, и отвън -  приятели, комшии. Събудиха се рано-рано, за да дойдат и видят какво става. Тогава пловдивският митрополит Кирил дойде, качи се на оградата и каза реч, с която повдигна духа на хората. Пловдив тогава бушуваше, всичко беше настръхнало​", спомня си д-р Хаим Пардо.  Към 10 часа сутринта идва и щастливата новина – депортацията към лагерите на смъртта е отменена и всички от двора на тогавашното еврейско училище в Пловдив се приберат по домовете си.

„Ние бяхме тогава хора без никакви права. Нашата благодарност е много голяма и ще призова всички граждани да пазят своето достойнство, да бъдат съпричастни към тези ненормални отношения. И пожелавам България да останем една нормална държава, където антисемитизъм и ксенофобии да не се развиват“, заяви още д-р Хаим Пардо.

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?