4020

Д-р Георги Дишлийски: Две седмици безплатни прегледи в АГ отделението на Втора градска болница

ВИЗИТКА 

Д-р Георги Дишлийски е завършил Медицинския университет в Пловдив. През 1985 година започва работа във Втора градска болница, където е бил и зам.-началник на АГ отделението. От 1995 г. до 1987 година е завеждащ Трето АГ отделение на ул. „Весела“. 10 години е работил като гинеколог в частни медицински структури. Преди месец се връща в болница „Св. Пантелеймон“, където отново поема отделението, в което вече е бил завеждащ. Връща се в болницата, за която твърди, че го е изградила като лекар и специалист, с идеята да развие гинекологията и родилната дейност в отделението.

- Д-р Дишлийски, кое е първото, което ще направите като завеждащ на АГ отделението в болница "Св. Пантелеймон"?

- От следващата седмица започваме да правим безплатни профилактични прегледи в кабинета. Целта е пациентите да разберат каква ще е новата структура, за какви проблеми могат да ни търсят, да знаят, че тук ще могат да получат помощ и при гинекологични проблеми, и да раждат децата си. 

- Какво ще включва този безплатен преглед? 

- Освен традиционния гинекологичен преглед, на жените ще бъде направена и цитонамазка. Ще им бъде разяснено, че е добре да правят този тип изследване не веднъж на 6 месеца, на година или повече, както е при много жени, а е задължително това да се прави по-често. Тогава вероятността да се хванат евентуални изменения и да се започне навременно лечение е много по-голяма. Колкото по-навреме се постави една диагноза, толкова по-добро, качествено и бързо ще е и лечението. Ако при някои пациенти има нужда от доуточняване, ще бъде направена и ултразвукова диагностика. Кабинетът ни е много добре оборудван и няма да се налага пациентите да се разкарват от едно място до друго. Най-важното обаче е, че след прегледа, ако се открият някакви проблеми, жените ще получат адекватни съвети за предстоящо лечение - дали ще е консервативно с медикаменти, или ще е оперативно. На място ще им се обясни какво предлагаме, какъв е пътят, по който трябва да минат в процеса на лечението, и да попитат за всичко, което ги интересува. Целта е навреме да се хванат евентуални отклонения.

Много е важно и младите момичета, които вземат противозачатъчни средства, също да дойдат, за да си направят профилактични прегледи и да се консултират с лекарите какви са плюсовете, какви са минусите, кое противозачатъчно е най-подходящото за тях. Разясненията ще са според възрастта на пациентите - за едни ще е за проблеми с менструалния цикъл, за други ще са свързани с климактериума. Ще се отговаря на всички въпроси, които тревожат пациентките и са свързани с женското здраве.

- Пада ли възрастта на жените в критическа възраст? 

- Да. То е свързано и с по-ранното съзряване. В днешно време това е и един от проблемите, свързани с репродукцията. Докато една жена учи, започва да прави кариера и отлага раждането с противозачатъчни, минава периодът, когато може без проблеми да зачене и роди детето си. 

- Колко време ще продължат безплатните прегледи?

- Засега идеята е да са две седмици, но ако има голям интерес, може да ги продължим.

- Какво ще е новото, което смятате да въведете, за да се развие отделението?

- Иска ми се да се развие повече гинекологията и тук да започнат да се правят операции. Не само рутинни, но и такива като лечение на рак на маточната шийка, заболяване, от което в последните години все повече жени страдат. Смятам, че е добре да започнем с внедряването на лапароскопските операции, които са като един завършек в обучението на един гинеколог. Той трябва да знае и старите методи, които също в определени ситуации са изключително ефективни. Затова и аз съм амбициран да ги въведем и тук. Пред​и години се обучавахме по 6 месеца за упражняването на този вид операции, а сега на младите колеги са отделени едва пет дни, което не е достатъчно. Тъй като в отделението колегите вече не са студенти и имат опит като лекари, смятам, че до 2-3 месеца ще можем да започнем да правим лапароскопски операции в болница „Св. Пантелеймон“.

- Имате ли необходимата техника да правите тези операции, след като досега те не са правени?

- Да, и това е едно от нещата, които ме провокираха да ускорим внедряването им в отделението. В едно отделение, за да има то добър имидж, трябва да се правят от най-простите до най-сложните операции.

- А по отношение на родилната дейност ще въведете ли нещо ново?

- Тук смятам, че е добре да се развие дирижираното раждане. И досега колегите са го правили, но се е случвало при необходимост. Това е раждане, което е особено важно за жените, които за пръв път ще стават майки. При тях то протича винаги по-бавно и трудно, а това е възможност то да се ускори и да се спести дългото страдание на родилката. Естествено, преди това се преценяват големината на плода, състоянието на родилката, как е разположено бебето и т. н. Естествено, няма да го правим за 30-40 минути или час-два, за да не се стресира бебето. Преди това ще се вземат под внимание всички фактори, така че и майката, и детето да бъдат максимално щадени. Предимството на дирижираното раждане е, че това е едно по-бързо, по-безболезнено и по-щадящо раждане, което смятаме да въведем като редовна практика, когато е възможно. Това ще важи особено за жените, които ще раждат за пръв път. 

- При вас вече работят двама млади лекари. Ще подмладявате ли екипа?

- Много ми се иска това да стане. От моя страна те ще получат един добър старт в развитието си, ще имат подкрепата ми и като специалист в чисто медицинската част, и като възможности за изграждане на кариера. Ще им дам всичко, което съм натрупал като знания и опит през годините, защото бъдещето е тяхно, а ние можем само да помагаме, когато имат нужда - да им предаваме опита си не само като лекари, но и като ръководители на отделения. За да има развитие, трябва да има приемственост. 

Парамедици искат от министъра допълнително оборудване за линейките

Съюзът на парамедиците в България изпрати писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, в което искат да бъде закупено допълнително оборудване, което да облекчи работата на екипите на Спешна помощ при вдигането и пренасянето на пациенти.  

 „Били сме свидетели как при инциденти колегите търсят близки и съседи, които да помагат при вдигане и местене на тежко болен, който не може да стигне сам до линейката. Чувстваш се безсилен, когато няма кой да помогне, молила съм минувачи, които са ми отказвали. Въпросът „кой да носи пациента“ е много актуален в последните дни, но за съжаление, коментарите са поляризирани и разделят съсловието в спешната помощ, вместо да го обединят“, коментира председателят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

В ситуации, когато не бъдат намерени близки и познати, спешните медици търсят съдействие от други служби, а така се губи ценно за пациента време, посочват от СПБ.

С наличното оборудване в линейката е трудно, а понякога невъзможно да бъде вдигнат неподвижен и тежък човек, особено ако медицинският екип е от жени или от по-възрастни колеги, казват парамедиците.

„По света отдавна съществуват решения, с които дори слаби жени могат да вдигнат пациент, който тежи и над 100 кг. При това щадящо за здравето както на пациента, така и на медика, който го вдига, защото, когато се търси помощ от близки и роднини, които не са обучени, вдигането може да навреди на пациента, вместо да му помогне“, добави Ива Пехливанска.

Сред тези приспособления са например различните видове носилки, които се подпъхват под пациента, евакуационни столове, специални жилетки с 24 или 32 дръжки, преносими рампи и въздушни възглавници. Те се поставят под болния, надуват се с компресор, той се повдига до нужната височина и лесно може да бъде преместен. Цените не са високи и е редно във всеки град да има поне една линейка, която разполага с пълен набор от такова оборудване, смятат от Съюза на парамедиците. Изчисленията показват, че един подобен набор би струвал не повече от 10-12 000 лева, но би повишил в пъти ефективността на спешната помощ и удовлетвореността на пациентите. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?