Цветя сменят фонтаните в Дондукова градина

Проектът е одобрен, реконструкцията струва 4,3 млн. лева

Цветни лехи вместо фонтани ще има на главната алея на Дондуковата градина до Дома на младоженците. Това е само един от новите елементи, включени в проекта, който най-после е одобрен от Националния институт за паметници на културата. 

"Чакаме проектът да се върне с подпис и печат от Министерството на културата и след това ще решаваме какви действия да предприемаме", съобщи за "Марица" вчера кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Проектът за реконструкцията на градината, която се счита за паметник на градинското изкуство и затова не може да се ремонтира без съгласието на НИНКН, беше подготвен преди четири години. Но в общината са преценили, че трябва да се преработи. През 2017-а разработката била разгледана в НИНКН, откъдето са направили забележки. Те вече са отстранени, затова на реконструкцията е дадена зелена улица.

По проект ширината на главната алея се намалява, за да има повече зеленина. Старите фонтани се премахват, защото в шадраваните падат листа и те трудно се поддържат. Но за сметка на това вместо кръглата цветна леха на площадчето е проектирано водно огледало. Идеята е в границите на парка да се създаде и малка ботаническа градина като още една атракция. Детската площадка изцяло ще бъде заменена с нови уреди. 

В бюджета на общината не са предвидени средства за Дондукова градина. "Надявам се, че ще успеем да осигурим финансиране", каза кметът Иван Тотев. Според Георги Стаменов, ако се намери свободен финансов ресурс, реконструкцията би могла да започне още тази година и да завърши в началото на 2019-а. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?