49

Цветя от стъкло и супергерои върху дърво в Седмицата на занаятите

Атракцията продължава до неделя в двора на Етнографския музей

Дворът на Етнографския музей стана занаятчийска чаршия. Пловдивчани могат да видят различните атракции в Стария град до неделя. За Седмицата на занаятите дойдоха десетки майстори, които показаха изкуството си под двете столетни черници на стария възрожденски двор. И някои от тях показаха майсторлъка си пред пловдивските деца. Под всяка сергия я имаше оная средновековна пъстрота от весели цветове, тъкани и интересни материали.  

Майсторката на писани яйца

Доц. Светла Ракшиева от София призна, че е смаяна от талантливите пловдивски деца. Тя направи работилница за три ученички и те се представили блестящо. "Такива деца не съм виждала - най-малкото бе на 5 години, а най-голямото - в 5. клас. Говорим за много сполучливи яйца - почти майсторска изработка! Момичето в 5. клас от Музикалното училище направи най-страхотното яйце”, разказва доц. Ракшиева. Тя работи в Етнографския музей в София и преподава Музеология на студентите. В Пловдив тя демонстрира яйца в два стила - велинградски и ихтимански.

Със спомена за прохладата и рояците комари от Дунава в двора на Куюмджиевата къща дойде видинският майстор Стоян Колев. Още като ученик той е учил художествена обработка на дърво в техникума в Трявна. След това бил 2 години калфа на известния майстор Петър Кушлев.

"18 години обучавах децата в едно видинско училище на приложни занаяти. И преди 5-6 години учениците намаляха толкова, че закриха паралелката", обяснява той реалностите в Северозападна България. Цял живот е работил във Видин, който е неговият „прекрасен град”. „С изключение на комарите, които идват от заблатените места”, добавя шеговито майстор Стоян. В Пловдив показа

дърворезба и всякакви предмети от дърво.

Дървените му гребени изглеждат сякаш са от времето на древните славяни и хан Аспарух. Работи с череша, орех, ясен.

Една от атракциите му за гостите на Етнографския е заточването на инструментите, с които работи. „Само да изтървеш длетото на цимента и трябва да отделиш поне час, за да го заточиш пак. Шлайфа се грубо на шмиргел, после ръчно на белгия и най-накрая пак се шлайфа с кожа”, обяснява той.

Един от тазгодишните акценти на Седмицата на занаятите е

работата с духано стъкло.

И пловдивският майстор Иван Станев събра очите на всички с невероятните си цветя от цветно стъкло. "Крехки са като живота", описа ги майсторът.

Цветното стъкло се е появило скоро на пазара и съвсем не е евтино - 40-50 лева струва една тръба. „Над 20 деца дойдоха в работилницата ми и искаха да им покажа как се правят звънчета от обикновено стъкло”, разказа майстор Иван. Майсторът на полиран рог и седеф Тодор Миланов се оплака, че цената на големите тропически миди е скочила няколко пъти за последните две години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?