Следвайте ни

Цветарката на Смирненски вдъхнови модна колекция

Авангардни тенденции в облеклата бяха представени на модните ревюта на изложението „ТексТейлър експо 2019“ в Панаира. То беше открито на 7 ноември и продължава и днес. На откриването му присъства  вицепрезидентът Илияна Йотова. В изложбата под тепетата се включиха 75 фирми, организации, средни и висши училища от осем държави.

Специален гост на изложението е дизайнерът Иван Донев, който вече извоюва световно признание. Тази година той спечели “Златна игла” в категорията “Дизайнер на годината”, както и моден “Оскар” за най-добър международен дизайнер на модните награди в Чикаго.

„ТексТейлър експо“ вдигна значително нивото на българската мода и ще продължи  вдъхновява младите хора, които искат да се развиват в тази област“, подчерта Иван Донев. Той изрази надежда, че догодина изложението ще бъде още по-хубаво. Стилистът даде старт и на конкурса за млади дизайнери, в който се състезават изгряващи таланти и авторски марки.

„Cool souls“ от Николета Джарова е повлияно от много визуални контрасти, като нежната мистериозна вечер и студения град в стихотворението на пролетарския поет Христо Смирненски. Колекцията е основана на сблъсъка между нежното и грубото, празничното и мрачното, бурното и спокойното.

Ники умело смесва флорални нежни принтове със строги райета и намачкани ефекти. Настроението е носталгично, но и младежко, чувствено и мистериозно.

Пловдивската дизайнерка Николета Джарова се дипломира със специалност “Моден дизайн” в Амстердамския институт по мода през 2017 г.

Два модела на талантливата дизайнерка са представени в едно от най-престижните модни списания в цял свят “ Vouge”. Тя показа “Cool Souls” -  нов бранд, предназначен за жени, които искат да се отличават от масовия вкус, търсят индивидуалност и искат да изразят мнение и емоции чрез начина си на обличане.

Вдъхновен е от streetwear културата. Облеклата и принтовете/десените се изработват в лимитирани серии, използват се висококачествени материи, с много внимание към детайли. Десените им са напълно авторски.

Ценителите на висшата модата се впечатлиха от авангардните колекции, разработени от утвърдени творци и от креативни студенти, някои от които достигат до страниците на престижните модни списания. Те могат да бъдат разгледани в Дизайнерската зона на щандовете и на дефилетата и днес.

Рай на трикотажа

Освен модна част „ТексТейлър експо 2019“ има и индустриална. Там се представят фирми, предлагащи нови технологии, техника, материали, услуги за текстилната и модната индустрия. Акцент в рамките на изложението са високотехнологично оборудване и качествени изделия, като разнообразие от платове, конци и прежди, аксесоари. Представят се и ушити  облекла, трикотаж, тенденционално бельо. Това е първият път, в който се включват логистични компании, както и участието на десет големи фирми от Китай в Пловдив.

Унисекс дрехи за всеки сезон

Сред експерименталните проекти са и модните изпълнения на две студентки от Нов български университет. Те са  възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив. Студентките показват свои модели, вдъхновени от идеята за космическата ера и сътворени от неопрен, ПВЦ, отразяващи материи, металически блясък и хендмейд аксесоари. 

Паулина Цветанова, която успешно налага своята собствена марка в Берлин, също представи колекцията си. В концепцията тя залага на емоционалните концепции и личността на клиентите. 

Унисекс колекцията SWAP, която Анна Манукян показа, няма конкретен сезон и дрехите могат да се носят през цялата година. Идеята е да отпаднат “бариерите” за сезон или пол, за да може облеклата да се носят възможно най-дълго и от повече хора, като се споделят между брат и сестра, партньори и приятели. Дрехите са  лесно трансформирани с помощта на копчета, ципове и въжета, за да може да бъдат адаптирани към всякакъв тип фигури.

В дамската серия са използвани дантели и орнаменти, френски тюл, естествени пера от марабу, перли и кристали, а мъжката излъчва сила и независимост.  Български шевици върху тениски, модели на Северняшки народни носии и фолклорни мотиви развълнуваха посетителите.

Кристина Гайдаджийска

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?