Следвайте ни

Цяло семейство във възстановката от 1908-а: Цар Фердинанд обяви Независимостта от Пловдив СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

"Моят народ копнее за икономически и културен напредък. Нищо не може и не трябва да спъва това. Да живее свободна и независима България и българския народ".

Това са думи на цар Фердинанд  от 25 септември 1908 година, когато той е посрещнат в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифестът, с който е обявена Независимостта на България. В ролята на Фердинанд  при възстановката на историческите събития днес влезе Сава Куфаров. Той пристигна с файтон пред събралите се пловдивчани на площад  „Независимост”, където се издига монумента за Независимостта на България. Във възстановката участват три поколения от семейството на Куфаров- съпругата му Лияна, синът  му Георги и внука Сава. 

След думите му екна вик "Ура" от участниците в комитет "Родолюбие".

"Преди 112 години възтържествува една справедлива кауза. Премахна едни неспрaведливи ограничения, които разделяха България на пет, трябваше да плащаме васален данък на султана. Показахме как княз и народ, действайки в единомислие могат да постигнат желаното", заяви
ас. д-р Самуил Шивачев в словото си.

По случай 112 години от обявяването на Независима България, колоната на Независимостта беше окичена с десетки венци.

Поднасянето на венците бе съпроводено с музика на Духов оркестър Пловдив и почетната рота на комитет "Родолюбие". А накрая прозвуча залп от пушки.

За церемонията на площад „22 септември“ бяха дошли председателят на местния парламент Александър Държиков, зам.- кметовете  Пламен  Панов и Стефан Стоянов, кметът на Тракия Костадин Димитров,  областният управител Дани Каназирева. Освен официалните лица десетки граждани също дойдоха да почетат историческата дата.

Снимки: Атанас Кънев


 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нали

Нали

23.09.2020 | 00:37

Истинските българи бяха избити от комунистите!

Отговори
2 0
Браво

Браво

22.09.2020 | 12:29

На Яница."Марица " живна.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?