Следвайте ни

Мъка в Пловдив! Цяло семейство с ТЕЛК остава на улицата СНИМКИ

viber icon

Баба, двете й дъщери и внук, всичките с ТЕЛК-ови решения, са на път да останат на улицата в разгара на кризата с COVID-19. 

Досега семейството, което живее с общ доход под 600 лева, е обитавало една стая от приземния етаж на къща на ул. „Велбъжд” на Младежкия хълм. 

„Приюти ни добър човек, който се смили над нас. Сега ни помоли временно да напуснем, а багажът ни е в двора под дъжда”, разказва Тинка Трендафилова, която е една от двете дъщери. 

Тинка Трендалифилова

Тя е майка на Божидар, който е с ТЕЛК-ово решение за психическо заболяване. Младият мъж е на 23 години. Сестра й Галя също има такова. Никой в семейството не работи.

„Никой не ме иска на работа”, казва Тинка. Тя и сестра й Галя взимат по 140 лева от ТЕЛК. 

Най-възрастната в семейството – 70-годишната Иванка, разказва, че в стаята, в която живеят, са и двете кучета на собственика на имота. 

„Мъчим се като живеем така – ходих онзи ден в „Жилфонд”, а там вдигат рамене. Засега няма къде да ни настанят”, казва тя. Жената е работила дълги години като помощник в кухня, а после е чистила офиси. Пенсията й е 140 лева.

Дворът, където е багажът на семейството

„Цял живот сме така – ходим от квартира на квартира – като хвърлени кучета. Ако сега напуснем, не мога да си представя да плащаме наем от 200-300 лева”, казва дъщерята Тинка. 

Надява се на добри хора да ги приютят отново, защото е изгубила надежда да получат жилище по линия на „Жилфонд”. 

Възможно решение

В центъра за временно настаняване от семеен тип на ул. „Мортагон” обясниха, че помагат на такива случаи. Докато трае извънредното положение обаче не могат да разглеждат нови молби. 

„Процедурата за настаняване при нас е, че на място трябва да се попълни заявление. В него кандидатите декларират, че нямат друг имот. Добре е да имат пловдивска регистрация”, каза директорът на центъра Мирослава Гечева. 

Центърът за настаняване от семеен тип на ул. "Мортагон"

Добре е семейството да отиде и в дирекция „Социално подпомагане” и там да разгледат случая му.

Тя подчертава, че кандидатите за настаняване не трябва да страдат от зависимости – наркотици или алкохол. 

В момента центърът е пълен, но изтичат договорите на някои от обитателите му. „Падне ли извънредното положение, може да се помисли какво да се направи”, обеща г-жа Гечева. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

пловдиванин с ТЕЛК

03.04.2020 | 20:16

''СТРИ НА ПЕНА'' си е най-обикновена помиярка , дано някой ден и тя прибегне до такова решение. Наистина има хора с реални , дори и по-ниски решения на ТЕЛК

Отговори
2 0

СТРИ НА ПЕНА

03.04.2020 | 18:02

ЩОМ СА НАМЕРИЛИ ПАРИ ДА КУПЯТ ТАКОВА РЕШЕНИЯ,БЕЛКИМ НАМЕРЯТ И ЗА НАЕМ.ВСЕ ИЗВЕСТНО Е КАК 100%ИНВАЛИДИ СЪС СЛЕПОТА КАРАТ МПС

Отговори
0 15

Котка

03.04.2020 | 19:15

Според теб всички хора с ТЕЛК са измамници? Спомни си го, когато се инвалидизираш от нещо дребно, заради което обаче не можеш вече да работиш.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?