Следвайте ни

COVID-19 стопи трудовите злополуки

По 19 работници всеки месец се контузват на работа

viber icon

COVID-19 стопи трудовите злополуки в Пловдив и региона. 236 работника са пострадали при изпълнение на служебните си задължения през 2020г. Това означава, че средно по 19 служители всеки месец се контузват, докато изпълняват служебните си задължения, или пътуват към работните си места. Това е по-малко спрямо година по-рано, когато инцидентите на работното място са били 277 или средно по 23 месечно.

Спадът вероятно се дължи на преминаването на голяма част от служителите към дистанционна работа, както и на затварянето на част от бизнесите. При двата локдауна най-силно засегнати бяха ресторантите, заведенията, хотелите и фитнесите. Статистиката показва, че там са и най-малкото трудови злополуки. В сектор „Ресторантьорство“ например в област Пловдив при изпълнение на служебните задължения е станал само 1 инцидент за година, а в „Хотелиерство“ – 2.

Запазва се тенденцията шофьорите, строителите, работниците в производството и металурзите да са професиите, в които най-често стават произшествия на работното място в Пловдивска област. За сравнение общо за страната в рисковите професии попадат и служителите, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци, както и търговците и чиновниците. Едва 9 чиновника са пострадали по време на работа в област Пловдив. Всяка пета трудова злополука от областта пък е в сухопътния транспорт. Така тези, които са въртели волана са загубили общо 4125 календарни дни.  12 от всички контузени пловдивчани на работа са умерели.

Обезщетението, което се полага на претърпелите произшествие, е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?