Следвайте ни

COVID-19 отложи социални услуги в Пловдив за 2,4 млн. лева

viber icon

Извънредното положение заради "Covid - 19" и бавното съгласуване с НИНКН са основните причини, които забавиха изпълнението на социалния проект за деца в неравностойно положение на стойност близо 2,4 млн. лева. Това стана ясно на днешния брифинг в Община Пловдив, организиран от зам.-кмета Анести Тимчев. В него участваше и  Благой Петков, ръководител на проекта "Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги". 

Безвъзмездната финансова помощ  е предоставена за разкриване на Център от семеен тип  за настаняване на деца до 18-годишна възраст, които се нуждаят от грижи, в сграда на ул. "Димитър Цончев"11  до Дом "Рада Киркович",  две преходни жилища в "Тракия" и  център на ул. "Петрова нива" 51.   

Договорът за финансирането на проекта в размер на 2 331 600 лева  е подписан още през януари 2018 г., но и досега  строително - монтажните работи не са завършени. Анести Тимчев обясни, че проектът е бил спрян за една година и три месеца, тъй като сградата на ул. "Димитър Цончев" е паметник на културата и тепърва  се е наложило общината да съгласува проекта с НИНКН. Едва през март 2019 г. от Националния институт са дали картбланш за строителните работи. 

Вторият подводен камък  стана пандемията и наложеното извънредно положение. С този срок от 60 дни Община Пловдив иска удължаване на срока за реализацията на проекта и в момента чака разрешение от МРРБ. "Комплексът ще бъда завършен до 60 дни, работата напредва", увери зам.-кметът. 

На този етап не е ясно кога ще бъдат отворени центровете, защото  за тяхното обслужване е изготвен още един проект. 

Снимки Наташа Манева

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?