Следвайте ни

COVID-19 бори фаталните болести - погребенията намаляха

viber icon

С 20 на сто по-малко погребения се правят в Пловдив от началото на тази година досега в сравнение със същия период на 2019-а. Това констатира директорът на общинското предприятие „Траурни дейности” Коста Попов.

„Вероятно хората се стегнаха заради опасността да се разболеят от Covid – 19, повече си пазят здравето, а и извънредните мерки наложиха  да водим по-малко рисков живот”, коментира за „Марица” Попов.

От януари насам на пловдивските гробища се правят средно 8 погребения на ден. Същата статистика има и за последния месец май. През миналата година на ден се падаха средно 10 погребения. Това прави 20 процента спад.

Черешовата задушница започна от четвъртък, а вчера гробищата бяха пълни с близките на починалите. „Имахме притеснение, че в събота ще се струпат много хора, но очевидно пловдивчани сами са взели предпазни мерки”, сподели шефът на предприятието. Обикновено в деня, когато се почитат мъртвите,  пред траурните паркове става нашествие от коли. 

Служителите на „Траурни дейности” са се погрижили да има на всички гробища работещи чешми, охрана и да е чисто.  Осигурено е и присъствие на полицаи от районните управления, за да има ред и спокойствие.  Тревата е окосена, но Коста Попов споделя, че в траурния парк на Рогошко шосе не са смогнали да окосят всичките тревни площи. Пандемията забави сключването на договора с фирма, а и при честите валежи тревата избуява за броени дни.

От Община Пловдив разпоредиха превозвачите да пуснат допълнителни автобуси към траурните паркове.

Снимка: Атанас Кънев

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?