Следвайте ни

ЦИК потвърди: Спас Шуманов ръководи изборите в Пловдив

viber icon

Спас Шуманов, бивш изпълнителен директор на Летище – Пловдив, а сега член на директорския съвет, е назначен за председател на 16-та Районна избирателна комисия /РИК/, както „Марица“ писа.   С решение номер 43 от 20 май ЦИК потвърди предложението на местната централа на ГЕРБ за шефския пост на 17-членната комисия. 

За мястото нямаше други номинации по време на консултациите с парламентарно представените партии, които имат право да участват в комисиите. 

На зам.-председателските постове  застават Ивайло Василев от Има такъв народ и Андрей Захариев от „Изправи се. Мутри вън“, предложени на консултациите.  Секретар на 16-та РИК е Радина Петрова от ДПС.

БСП получава председателското място в 17-та РИК , на което е назначена юристката  в община Асеновград Ваня  Костадинова. Адвокат Дарина Тодорова, номинирана от ГЕРБ, заема зам.-шефската длъжност. Вторият заместник е Ферад Мурад от ДПС.

Запознати прогнозират, че в ЦИК  са предпочели Ваня Костадинова като жест към  БСП, водейки се от факта, че в ръководството на 16-та РИК за Пловдив няма представител на левицата.  

Квотите са определени от ЦИК и са еднакви за двете избирателни комисии. За ГЕРБ-СДС  местата са 5,  за „Има такъв народ“ – 4, БСП има 3 ДБ – 2, ДПС - 2 и „Изправи се! Мутри вън!“ – 1.

Комисиите започват да работят от 22 май. До една седмица ЦИК ще регистрира партиите, а до 8 юни участниците в изборите трябва да подготвят кандидат – депутатските листи за 46-т Народно събрание. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?