Следвайте ни

Циганска жилка и много кирпич в гена на „Кючук Париж“

viber icon

Погрешно се счита, че Сачмяната фабрика и нейната кула дават името на „Кючук Париж“, казва директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев.

Кварталът южно от гарата възниква в края на 19. век. Тогава там е поле. Първо се заселват цигани, които използват съществуващо тогава положение, че бездомник може да си построи дом, заемайки сам свободно пространство. Те вдигат колиби на по 300-400 кв. м, оградени с импровизирани огради. Няма как властта да им попречи. Започва обаче неприятен процес - след време продават това място и строят наново в съседство, където е свободно. Така възниква първата махала. Впоследствие, купувайки от тях парцелите, се заселват и други хора. В този нововъзникнал квартал един от жителите създава кръчма, която на майтап  и напук на кирпичения пейзаж кръщава „Малък Париж“. Затова до 1944 г. и кварталът се казва така. После се утвърждава "Кючук Париж" - вероятно така са му казвали  циганите.

След 1903 г. идват македонските бежанци, използват празните пространства източно от днешния бул. „Македония“ и създават този квартал, който също се утвърждава като „Малък Париж“. Повечето улици там са свързани с географската област и дейци на Македонското националноосвободително движение - ДамеГруев, Гоце Делчев. Вдясно от бул. „Македония“ се заселват  тракийските бежанци. Първият квартал най-близо до гарата е Кирпич махала. После се утвърждава името „Христо Ботев“, а след това „Борислав“, който е по на юг. А през 20-те години се създава и „Беломорски“ - на тракийски бежанци.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

D&D

D&D

13.10.2020 | 22:59

В така наречения Македонски квартал, никога не са живели цигани, а само българи избягали след Iвата световна война от Солунско, и всички градове от Македонските земи вече НЕБългарска територия ,станали в последсвие имена на улици в квартала. В Ухото са били най-гъсто населените и най бедни прислойки. Нямало е улици, всеки е строил покрив с каквото има под ръка от немотия. Чисти Българи, бягащи с 1 вързоп и децата под мищница,нямащи пукнат лев в джоба. Как може да се изопачават страданието на хиляди Бежанци, гладуващи и премръзнали от немотията с това,че е имало цигани там? Следващия квартал Беломорски е по същия начин заселен от Беломорска Тракия и Тополовградско от Бежанци - чисти Българи, загубили дом и препитание по родните си места! Нека да уважаваме Предците си и страданието на хилядите , търсещи работа и препитание в града ни !!!

Отговори
1 0
Местен

Местен

11.10.2020 | 09:33

Напълни се със селянджъри от майнааун.

Отговори
2 0
Местен

Местен

11.10.2020 | 09:31

А сега е селения, особено около Южен полъх и Асен Христофоров. Напълни се с дошпи от майната си.

Отговори
3 0
Паскалева

Паскалева

11.10.2020 | 08:20

Тази статия е пълна измишльотина. Първите заселници в този квартал са бежанци от Егейска Македония и Тракия. Какви ти цинганори? Циганите ги преселиха временно, от гетата на Столипиново и Шикер махала за кратко през Соца, и то много малко от тях, че да се интегрира ли! Боже, та това как ще стане, като те са толкова диви? И отново се прибраха по колибите си. А що се отнася до историята на този квартал, нашите баби и прабаби, бяха живата история на Кючук Париж! А не тази измислена статия, която е пълен фалш!!!!!

Отговори
6 0
Герджиков

Герджиков

12.10.2020 | 00:05

Много сте права, израснал съм на ул. Ухото. Жп. линията минаваше покрай оградата ни,а ул. Кукуш беше канал. Зад църквата до събота пазара ни гостуваше цирк, синджирни люлки виенско колело стрелбище. Беше прекрасно!

Отговори
3 0
KÜÇÜK PARİJ

KÜÇÜK PARİJ

11.10.2020 | 00:14

Понеже много се интересувам от история знам, че първо са се заселили цигани.... Иначе правилно е Кючюк Париж... Дай като сме пловдивчани да пишем - тИлИвизУр и тИлИфон

Отговори
0 3
Б. Трифонова

Б. Трифонова

10.10.2020 | 20:53

В Кичука не е имало цигани. Кирпич - да, но цигани - не. Квартала се е създал от македонските бежанци.

Отговори
13 1
Тухла

Тухла

10.10.2020 | 21:02

Имаше цигани, като малък ги помня по бул. Никола Вапцаров, блоковете все на първите етажи, след Тухлата - преди така викаха там на заведенията до ул. Пере Тошев, но ги преместиха в Столипиново!

Отговори
3 1
Тъпацииииии

Тъпацииииии

10.10.2020 | 23:31

Това пра дядо ви цар Гого ли ви го разказа? На теб и автора на статията???

Отговори
3 0
Нали

Нали

10.10.2020 | 18:10

Сега си е кИчука а не кЮчука. Някакси по българско и пловдивско е! Призовавам всички медии и пловдивчани, винаги когато говорим или пишем за този квартал да използваме кИчука!

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?