Следвайте ни

Чужди туристи правят селфи пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град СНИМКИ

viber icon

Паметник на Гаврил Кръстевич  се извисява в двора на катедралния храм „Св. Богородица“ в Пловдив  и ще бъде тържествено открит  навръх празника на Съединението. 

Фигурата на  възрожденеца, радетел за българската култура и  независимостта на православната църква е изваяна от бронз в човешки  ръст със свитък в ръка на акта за учредяването на Българската екзархия.  

Пловдивчани и гости на града, включително и чужди туристи, спират от вчера пред впечатляващия монумент и си правят селфи пред  внушителната фигура на достолепния българин. Обясняват, че са дошли в България от Англия, възползвайки се от по-свободния режим в пандемията. Разглеждат Стария град с екскурзовод.

Паметникът на Кръстевич е издигнат с решение на Общинския съвет в Пловдив, взето през  през миналата година  по инициатива на Пловдивската митрополия и по по повод навършването на 150 години от обявяване на независима Българска екзархия.  

Със същото решение  Гаврил  Кръстевич  беше  посмъртно  удостоен  със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“. 

Монументът  ще бъде открит на 6 септември веднага след тържествената литургия за Съединението в присъствието на митрополит Николай и кмета Здравко Димитров. 

В същия ден, но вечерта в 19 часа Гаврил Кръстевич ще бъде свален от губернаторския пост от армията на Чардафон. Възстановката на истирическото събитие се прави  по традиция на този ден на пл. „Централен“ пред Военния клуб от комитет „Родолюбие“ и събира много зрители.  Участниците в комитета  са в пълна готовност - въоръжени  със старинни пищови и пушки чакат  деня, в който ще провъзгласят Съединението с топовен гръм.  

Празникът вече се усеща в Пловдив. Главната, Стария град и Капана са пълни с хора, има много туристи, а на ул. „Иван Вазов“ започва подготовката за маратон от концерти, който ще се провежда  на 5 и 6  септември.

Част от улицата става пешеходна, затова движението между площада и Библиотеката се спира от 16 часа чак до сутринта във вторник. Събитията са организирани за Деня на Пловдив, който също се отбелязва на 6 септември. 

Гигантски кукли ще шестват по ул. „Иван Вазов“, любителите на ретро коли могат да посетят изложба, а след това и концерти на откритата сцена. 

Денят на Съединението  също ще бъде изпълнен с много събития – маратон, който ще тръгне сутринта от град Съединение, поднасяне на венци пред паметника  на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов , концерт  на Духов оркестър  - Пловдив, възстановка на комитиет „Родолюбие“, и тържествен митинг – заря на пл. „Съединение“.

Сред официалните гости на заря-проверка се очаква и президентът Румен Радев. В  зала „Съединение“ на Историческия музей вече е подготвена интересна  експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“.

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?