Следвайте ни

Чужденец, нарушил карантината у нас: 10 бона глоба не е по джоба на българите

viber icon

В периода на извънредното положение министърът на здравеопазването издаде над 200 заповеди, свързани с мерки за социална дистанция. И редица граждани попаднаха под ударите на солени глоби и санкции за нарушения на карантината.

Сред тях се оказа и ливанецът Рами Елиас Кремести, който е санкциониран с глоба от 10 000 лева за нарушение на 14-дневната карантина. Ливанецът живее в Хай Уикъмб, близо до Лондон, и работи в английска фирма, която проектира, изгражда, пуска в експлоатация и поддържа пречиствателни станции за битови води. Той разказа своя случай пред репортер на „Марица“.

„На 18 април пристигнах в София с директен полет от „Хийтроу". Движех се, спазвайки мерките за безопасност – задължително с маска. Самолетът ни беше пълен с пътници, пристигайки на летището ни измериха температурата и подписахме декларация кой къде ще кара карантината. После всеки тръгна по пътя си. Качих се на първия влак за Пловдив и от централна гара взех такси до вкъщи. Целта на идването ми в България е да видя децата. Не съм виждал двете си дъщери от 5 месеца“.

Шест дни по-късно, на 24 април Кремести си прави PCR тест. „Тестът беше отрицателен. Тогава реших да изляза с колата си до реката – да подишам малко чист въздух. Като се прибрах вкъщи, идват двама полицаи. Питаха ме дали съм излизал, първата ми реакция беше да отвърна – не. Те обаче казват: имаме друга информация, явно някой от съседите е подал сигнал. Попитаха още имам ли кола, само аз ли я карам. Потвърдих с „да“, но междувременно бяха свалилил записи от камерите на комплекса, където живея, и 4-5 дни след като ми приключи каранитната получих призовка за дело“.

Екозащитник, философ по душа и страстен фотограф Кремести от години живее в странство. Завършва магистратура по индустриална химия в Америка, където учи и работи 8 години. После се установява в Ирак, Швейцария и други европейски държави. Казва, че независимо къде се намира, съвестно спазва законите.

„В момента живея в Англия. Да, заради карантината и там хората са затворени вкъщи, но всеки ден им е позволено да излязат за храна и на разходка, понеже властите са преценили, че това е важно за тяхното физическо и психическо здраве. Върнах се в България в ситуация на пандемия и нямам пълна яснота какво точно е в сила като норма за поведение“, обясни Кремести. Признава грешките си в случая и очаква да получи разбиране, заради свои здравословни проблеми, за които уведомил при разпитите в полицията.

Роден в Ливан, Рами Кремести преживява тежко войната, а тя съвпада с първите му 10 години. Живее затворен в къщи. Изолацията го предпазва от околния свят, но пък оставя страшни травми у него и сестрите му. „Развих тревожност, която се засилва особено в стресови ситуации. Днешната карантина ме върна към миналото и обостри страховете ми“, споделя Кремести.

Той е изумен и от размера на глобите в България.

„10 000 лева – та това е нечовешка, фрапираща глоба. Работя в най-проспериращата европейска държава – в Англия съм специалист по третиране на водите. Заплатата ми е нормална. На Острова също има карантина, но глобите за нарушаването й са между 1000 до 2000 паунда, при положение че стандартът на живот е несравнимо по-висок от тукашния. Това ме огорчава още повече – в най-бедната европейска държава се налагат едни от най-високите глоби. Разбирам строгите мерки, хората трябва да си стоят в къщи, но нека властимащите да разчитат и на съвестта на гражданите. Все пак аз съм взел мерки да защитя хората до себе си, а тази карантина е вид изкуствено наложен затвор“.

От друга страна всичко това му напомня за миналото: „Според мен, това са остатъци от старото комунистическо време, когато България беше полицейка държава. Бях на 13 години, когато ме привикаха в МВР за нещо дребно, но ме заплашваха с кучета. Беше ужасно“, спомня си Рами.

Той отложил полета си до Англия със седмица. „Впечатли ме бързината, с която мина процедурата по делото – бързо и професионално. И това се случва в български съд и полиция! Да, учуден съм – явно са добри в събирането на глоби, но така ли е когато трябва да защитят интересите на хората? Не съм сигурен. Развивам еко селище в село Трънково до Стара Загора. Там съм купил три къщи и слагам решетки по прозорците им – вече 6-7 пъти ги разбиват и влизат с взлом. Питам къде са полицаите, когато трябва да решат този мой проблем? Всичко това много ме разочарова. Приятелка ливанка също замина от Лондон до Бейрут. И тя е поставена в карантина в Ливан, но подходът е съвсем различен. Казва, че от полицията й се обаждат да я питат дали е добре, има ли нужда от нещо. А не като тук – ти си нарушител и глоба“!

Ливанецът към CNN:

Пишете за българското чудо с COVID-19

Ливанецът Рами Кремести винаги се е гордеел с българските си корени. Преди месец пише до журналистката Ангела Деуан от CNN по повод нейна статия за 4 държави, които се справиха, що се отнася до борбата с COVID-19.

„Иска ми се да бяхте казали нещо за България, която е най-бедната държава в ЕС, но има най-ниската смъртност в Европа от COVID-19 – пише в писмото си ливанецът. - Само 39 случая от 6,9 милиона население. Това прави 0,55 смъртни случая на 100 000 души, което е истинско чудо в сравнение с Германия. Данните са още по-ниски и от тези на Исландия. Моля, споменете в следващата си статия за българското чудо с COVID-19, което се дължи на комбинация от драконовски мерки за самоизолация, навременни тестове и добрата работа на невероятния медицински персонал. Както и на Националния щаб, ръководен от генерал д-р Мутафчийски. Да не говорим за щедрите дарения, които са направени от заможни български бизнесмени и политици, както и от обикновени граждани”.

 

Адв. Михаил Екимджиев:

Подписвайки споразумение с прокуратурата,

Кремести е пропилял шанса си да се защитава

Потърсихме адв. Екимджиев за коментар по казуса на Рами Елиас Кремести, който е санкциониран с глоба от 10 000 лева за нарушение на 14-дневната карантина.

Нищо не може да се направи по казуса с този господин, защото той е сключил споразумение с прокуратурата. Ако не беше сключил, можехме или пред по-горна инстанция, или в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да направим нещо. Но той е подписал споразумение, с което се е съгласил. Той е изразил воля, която е със същата валидност като волята на прокуратурата. Това е като да сключиш сделка - двете страни се съгласяват. 10 000 лв. е прекомерна санкция, но трябва да приеме очевидния факт, че е сбъркал. Казусът е прекрасен и вероятно би имал добър шанс в Страсбург, без сключено споразумение“, каза Екимджиев.

Юристът посочи, че за подобно провинение е било възможно да му се наложи административно наказание по Закона за здравето на стойност 300 лв., но е имало възможност и да бъде санкциониран с глоба до 50 000 лв. и лишаване от свобода до 5 години по чл. 355 от НК. „Има много безобразия в този текст, но г-н Кремести е убил казуса още на първа инстанция“, добави Екимджиев.

Юристът посочи, че по време на извънредното положение се е сблъсквал с десетки подобни казуси, които продължават да търсят своя благоприятен изход и в този момент.

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?