Следвайте ни

Чужденци и нашенци възхитени от сергиите на "Капана фест" СНИМКИ

viber icon

Сергиите на "Капана фест" привлякоха вниманието както на пловдивчани, така и на туристи от България и чужбина. Всъщност чужда реч се чуваше почти през маса, а клиенти не липсваха на никой от щандовете в събота по обяд.

Различни са обаче впечатленията на продавачите предвид интереса към стоките. Тези, които се занимават с изкуство, казват, че по-голямо любопитство проявяват чужденците. Един от майсторите на керамика споделя, че според него пандемията не се е отразила на сектора и хората купуват и за подаръци, и за украса в собствените си домове. Той е наредил фигурки на котки и рибки като казва, че това най-много се търси. Изработва и пластики, но умишлено не ги е изложил по този повод, тъй като събитието не го предполага. Цените на щанда му варират между 20 и 120 лв.

Пред масите с хранителни продукти като пчелния мед и прополиса пък най-вече се спират нашенци, които познават добре лечебните им свойства и вкусовите им качества. Наблюденията на производителите, които са на щанда зад бурканчетата мед, показват, че пандемията е засилила търсенето на биопродукти за повишаване на имунитета. Според тях обаче туристите от чужбина се притесняват да експериментират с храна и избягват да купуват хранителни стоки. Повечето се спират и разглеждат, но след това отминават. Някои се извиняват, че в самолетите не допускат на борда с такива бурканчета.

Двойка от Франция обаче няма подобни притеснения. Закиа и Гейл смело купуват бурканче мед. То има специално предназначение – ще бъде занесено като подарък за една от приятелките на Закиа, която обожава този продукт. Двамата са в България от два месеца и използват последните си дни, за да се насладят изцяло на различното преживяване. Затова Капана фест идва точно като по поръчка за тях – събитие със специфичен дух и много интересни неща. Със сигурност една добра възможност за да изберат оригинални подаръци за роднини и познати във Франция.

Въпреки че тези които присъстват на събитието за първи път се забавляват искрено и с любопитство откриват причудливи занаяти, редовните гости и участници на Капана фест споделят със съжаление, че преди пандемията е било по-оживено. Отдават промяната в настроението на масовата психоза.

На същото мнение е и представител на арт-средите, който изработва оригинални папийонки за всички вкусове. Той отбелязва още, че традиционно жените са по-активни при избора на аксесоарите за мъжете дори в тяхно присъствие. Някои дами дори се налагат като прилагат деликатни манипулативни тактики, за да убедят половинките си да вземат това, което се харесва на тях самите. Това не е изненада при наличието на зашеметяващо разнообразие от модели.

Всъщност на щанда освен разноцветните хрумки могат да се видят дори папийонки с камъчета и такива с анимационни герои. Някои от тях са изработени специално за нежния пол. По този повод се спира и един татко, който купува папийонка с Уили Койота за 19-годишната си дъщеря. Тя е почитателка на рисувания герой и папийонките.

Производителят споделя, че този случай не е изключение и много хора вече носят папийонки в ежедневието. Повечето от клиентите му обаче купуват, когато имат специален повод за това.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Миро

Миро

29.08.2021 | 18:03

Дано успеят да си платят наема за сергията

Отговори
0 0
бизнес

бизнес

29.08.2021 | 09:03

Пловдив е в червената зона. Точно сега ли му беше времето на този фест? Има ли въобще някакъв щаб в тази връзка? Никакви мерки никой не спазва....

Отговори
4 4
Таня

Таня

29.08.2021 | 07:51

Авторът на статията да си научи пунктуацията.Въпреки че е сложен подч.съюд, който ни се разделя със запетая. Тя се поставя след подчиненото изречение, въведено с него.

Отговори
2 3
Дани

Дани

29.08.2021 | 09:38

Преди да отправи забележка, интелигентният човек проверява собствения си текст за грешки.

Отговори
6 0
Местен

Местен

29.08.2021 | 07:49

Продават никому ненужни боклуци на безумни цени...

Отговори
6 1
местен

местен

28.08.2021 | 20:16

голям кич

Отговори
14 0
Браво

Браво

28.08.2021 | 19:52

Много хубаво беше

Отговори
6 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?