1939

Чудомира орисва младоженци и вдига адреналина с айкидо

Шефката на "Радостни обреди" си пада по екстремните преживявания

Няма по-хубава професия от тази, която те среща всеки ден с щастливи и влюбени хора. В това е убедена Чудомира Пинджева, директор на Общинско предприятие "Радостни обреди". За много младоженци тя е орисницата, която им е пожелала щастлив семеен живот. Отива й, защото е ведра, усмихната и романтична. Дължи чудното си име на баба си Чуна. И не спира да вярва, че любовта е най-голямото чудо. 

 

Чудомира започва работа в ОП "Радостни обреди" през 2018 година. Преди това, макар и с диплома на икономист, работела в кабинет при ендокринолог. В новото място я приели радушно, а и всичко било много вълнуващо. В началото била като завеждащ бюро "Записвания", тъй като нейна колежка излязла в майчинство и тя я замествала. Сега екипът й наброява 10 души, като 6 от тях са обреднички, които по трудов договор са назначени към отдел ГРАО на Община Пловдив. 

"Тук идват весели и влюбени хора, емоциите  са различни", обяснява директорката. И признава, че много нейни близки със завист й казват че работата й е прекрасна.   

Сватбата като часовников механизъм  

За да мине една сватба по конец, всичко трябва да е подготвено перфектно предварително. Всичко започва със записването на датата и консултирането на младоженците. Ежедневно от екипа й сверяват часове, графици, комуникация с музиканти и още куп грижи.  

"Винаги сме отворени към по различни идеи от страна на младоженците. Повечето двойки предпочитат през летния сезон изнесените ритуали", разказва Чудомира.  Помни много нестандартни ситуации, като хрумването четириноги любимци да носят пръстените на младоженците. Друг път пък младоженец се осъзнал и  отказал да се венчае в деня на сватбата. 

Налагало се е в ритуалната зала да се оказва и първа помощ. 

През лятото Общинска полиция помага с кола, като взема обредничките и ги кара по изнесени ритуали заради натоварения график. Налагало се и да използват и такси, бързайки "на пожар" за церемония. 

 

Пинджева помни първия ритуал, на който присъствала в Дома на младоженците. Трябвало да бъде помощник на една обредничка и да запомни всички детайли. Толкова се захласнала обаче по емоцията на младоженците,  че изобщо забравила да гледа какво всъщност трябва да прави на следващия ден. 

Обича да скита в Родопите, иска да остарее в Барселона

Пинджева е родена в град Съединение, където е израснала и учила до осми клас. После животът я отвежда в Пловдив, където се задомява. Нейните близки и приятели я наричат Чуде. И се шегуват с нея, че е един голям розов облак от щастие. Често я хокат за "отвратителната бодрост". Може да се събуди, преди да си изпила кафето, но веднага започва да говори. 

"Може да съм малко досадна, но никой не ми го е казвал директно досега", смее се шефката на ОП "Радостни обреди". В почивните събота и неделя обича да скита далеч от града. Предпочита планината пред морето. Родопите й са любимото място. Издръжлива е, може да се похвали с преходи по 10-15 часа. 

Признава, че се е губила в планината, но все пак не е имала големи премеждия. Най-хубавият момент в походите е накрая, когато е стигнала желаната цел и може да се награди с една студена бира. Не понася да пътува с яхта, тъй като й става лошо. Ако някой желае да ме впечатлява, не трябва да бъде на лодка, предупреждава евентуалните ухажори чаровната директорка на "Радостни обреди".

В България любимият й град е Велико Търново. Никога няма да й омръзнат  Арбанаси и Етъра. В чужбина градът на сърцето й е Барселона. Пожелава си да остарее в града, където боготворят Стоичков. 

Екшън в планината за ЧРД на големия син

Запознала се със съпруга още като ученици. От много години не са заедно, но са добри приятели. Голямата им гордост са двете им момчета. Борис вече е на 21 години, втора година е студент и вижда бъдещето си в строителството. Малкият Симеон е на 15 години и е ученик в девети клас. Решил е да се занимава с биология и химия.  "Дай Боже, да е първият лекар в нашата фамилия", надява се Пинджева. Твърди, че е приятелка със синовете си. Съветва се с тях и ги оставя да направят своя избор. 

Веднъж организирала рожден ден на големия си син в планината заедно с 15 деца. Предварително предупредила родителите им, че ще има места, на които няма да има обхват на телефоните и да не се притесняват. 

"Бяхме организирали скално катерене, стрелба с пушки със стрелички, търсене на съкровища. Голямата изненада пък беше въжен тролей над Храбрино - от едната страна на реката до другата", разказва Чудомира. Децата много се забавлявали и играта се проточила до късно вечерта. За беля изчезнал и обхватът. Притеснените родители на другите деца започнали да ги търсят, дошли ядосани и ги отвели сърдити. А Пинджева се разплакала, защото все пак преживяването било интересно и вълнуващо. На следващия ден родителите се изредили да й звънят по телефона, да й се извинят и да благодарят, след като разбрали от децата си какъв купон е било предния ден.

Разхожда кучето Жуки до Альоша всяка сутрин

Чудомира си има женски мини пинчер, който се казва Белла. Тежи 2,5 килограма, но й казват Жуки. Разхожда я всяка сутрин до паметника на Альоша. Не й тежи да катери Бунарджика, вече даже й е навик. А Жуки я обожава и може да й оправи настроението дори в най-неприятните моменти или когато е грохнала от умора. 

Скачала е с бънджи, оцеляла в рафтинг

Чудомира се смята за екстремна натура, която търси предизвикателствата. Скачала е с бънджи от Чудните мостове, летяла е и с балон край Белозем. Ходила е на курсове и по скално катерене. 

Голямо приключение се оказало и участието в рафтинг с приятели по река Струма. Пинджева не може да плува, но въпреки това се записала с групата. 

"Страхотно изживяване не само от емоцията, но и от компанията, която ти поднася такъв спомен", връща лентата си Чудомира. Освен там и с клуб "Вертикал" е гребала цял ден с кану от река Въча до Пешеходния мост в Пловдив. В самото начало, като започнало пътешествието, й било трудно да схване синхрона на гребане с партньора й. През целия ден не усетила никаква умора, но вечерта, като се прибрала, не можела да мръдне заради мускулна треска. 

Стиска зъби, докато стане майстор в айкидото

Да провокираш Чудомира е откровено лоша идея. Защото дамата тренира усърдно айкидо. Записала синовете си да тренират японското бойно изкуство. Понеже й писнало да чака два часа в позиция сейза - на колене, решила, че може и тя да се пробва. В началото била уки - жертва, и напредналите ученици я премятали наляво и надясно. Стискала зъби и напук на очакванията, че бързо ще се откаже, продължила да тренира. Не се предала и скоро напреднала. Спомня си, че имало техника за бързина, когато трябвало да направи за 60 секунди най-много кълба напред. От всички превъртания й се замаяла главата и се почувствала зле, но издържала. 

Стъпка по стъпка овладяла техниките и самата тя започнала да мята 100-килограмови мъже на пода като чували. Освен много усилия, айкидото донесло и забавни случки. В началото тренирала с клин и блуза, но щом напреднала, решила да си купи кимоно. Отивайки в магазина, видяла, че има черни хакамита и решила да си купи едно. Продавачът обаче бил много учуден и веднага я попитал: "Извинете, вие кой дан сте, за да сте заслужили този панталон?". Тогава Чудомира още не знаела, че той се давал по заслуги. 

 

Приятелките й са луди по нейното суши "ала Мира"

В семейството на Чудомира Пинджева всички обичат много да хапват суши. Един ден тя решила да приключи с поръчките от ресторантите и сама да сготви японския деликатес. Гледала няколко клипчета в интернет, които обаче не й помогнали много. Една вечер отишла в пловдивски ресторант, седнала на бара с ясното съзнание, че ще гледа през цялото време майстора на суши какво прави и ще попива всичко. После си купила всички необходими продукти и се опитала да направи домашно суши. По думите й станало божествено. В началото почнала да го прави с пушена сьомга, но вече се справя и със сурови риби. 

"Тайната на сушито е, че оризът трябва да бъде измит много добре, през няколко води да мине, докато не спре да тече бяла вода. После трябва да бъде оставен в памучна кърпа, за да изсъхне поне четири-пет часа и тогава да се премине към варенето", разкрива тънкостите Пинджева. Нейни приятелки случайно пробвали нейното "суши ала Мира" и останали без думи. После започнали да я молят да им направи за вкъщи, за да впечатлят мъжете си.

 

Пада си по пейзажи, фен е на Любо Киров

Чудомира Пинджева е ценител на изкуството. Няколко картини на известни художници красят кабинета й в Дома на младоженеца. Вкъщи също има девет платна, сред които шедьоври на майстора на пейзажите Георги Петров. 

Шефката на "Радостни обреди" често може да бъде видяна в галерии. "Предпочитам  картини, за които знам какво виждам, когато застана пред тях", шегува се Чудомира. И признава, че някои модернистични напъни й идват в повече. "Като погледна пейзажна картина, се чувствам все едно съм там и виждам пушека на комина", обяснява тя. Ако самата тя трябва да избира пейзаж за картина, предпочита местата около Хвойна и Павелско. 

 Чудомира е и музикална натура и често може да бъде видяна на концерти. Слуша от рок до опера. Любо Киров й е любимият български изпълнител. Няколко пъти е била на негови концерти, има и снимки с него.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?