Следвайте ни

Чудо в Стария град - Свети Георги блесна от царевична шума

Икона на Богородица и Свети Георги от царевична шума събра погледите на първия пленер за работа с този материал на Улицата на занаятите на празниците на Стария град. Тя бе открита с родопски песни и гайди.

На нея тази година ще видим 50 български майстори, както и седем украинки, които работят основно с цветна вълна.

Акцентът обаче е пленерът до Лапидариума, където няколко наши майсторки показват какво може да се прави от царевична шума.

„Това е почти мъртъв занаят – опитваме да покажем колко много неща предлага”, припомни председателят на камарата на занаятчиите Тони Симидчиева.

Впечатляваща комбинация от царевична шума и керамика показа Кина Хицова от Севлиево. Тя е завършила училището в Троян и през цялата година демонстрира занаята си по фестивали.

Кина е една от звездите на тридневния Празник на тиквата, който започва в Севлиево в средата на октомври.

„Габровци ни викат Тиквенбург и ние обърнахме тази обида в голям фестивал. Бяхме в Словакия и се похвалихме, че сме столицата на тиквите. Това не е много за хвалба, предупреди ни екскурзоводът. Защо пък да не се хвалим - горди сме, че сме столица на тиквата”, смее се Кина Хицова. 

Другата звезда на пленера е Маргирата Момчилова от Куртово Конаре. Нейните икони от шума бяха показани на папа Франциск и вече са били окачвани в катедралата във Франкуфрт.

„Пантофите от шума са много здравословни – обуват се на босо и масажират петите”, каза майсторката. Всички жени, които работят този евтин материал се оплакват, че откакто са създадени новите кооперации едва намират материал за занаята си.

„Налага се да ходим от двор на двор и да се молим. На някои места искат пари за царевичната шума”, оплака се Снежана Златарска от Горна Оряховица.

Тя е една от малкото майсторки, които боядисват шума с боя за яйца или вълна. Получава се траен и мек пастелен цвят. 

Голямата новост около работата с царевична шума са тиймбилдингите, които много фирми правят за служителите си. Така хората, които прекарват по цял ден зад бюро разпускат.

За това ново явление разказа Пенко Николова от Габрово. „На Етъра цяла година правим тиймбилдинги и работилници за деца. Покрай тях идват и майстори от Румъния и Украйна”, разказва тя. 

Днес в 11 часа на Лапидариума ще започне безплатен уъркшоп за деца.

На него 7-е майсторки на царевична шума ще покажат какво разнообразие от красиви предмети може да се правят от нея. 

Туристите със стиснатите кесии

Десетки чужденци гледаха откриването на Улицата на занаятите. Те правиха снимки, възхищаваха се, но не си купиха и една гризина от ръж с босилек за 1 лев. Пестеливостта на туристите направи силно впечатление на майсторите на народни занаяти.

На откриването на улицата директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Йордан Илиев подчерта, че най-естественото място за този фестивал са улиците на Стария град.

Една от атракциите за туристите бе богато украсена женска носия изработена от майстор Стоян Илиев. Тя бе в ямболски и новозагорски стил и е единствената от този вид у нас. „В бродирането ми помогна една баба мераклийка”, призна Стоян.

Преди това 12 носии от този вид отишли за ансамбъл „Мартеница” в Будапеща. Той гостува в Пловдив преди година. Майстор Стоян получил поръчка за още дузина женски и мъжки носии. Всичките ще заминат за Унгария.   

Плъстена вълна от Украйна

Майсторката от Украйна Валентина Качура дойде за първи път в Пловдив и вече е влюбена в града. Тя показа интересна колекция от чанти, шалове и шапки от рисувана плъстена вълна. Тя е от град Бориспол, който е на 30 километра от Киев. В него е международното летище на столицата.

Работата с плъстена вълна в Украйна наричат „Валяние”. Думата идва от „валенки” – вълнените ботуши, които се слагат през зимата. У нас материалът се обработва по същия начин. „Всичко е ръчна изработка! На ръка правим и рисунките по чантите”, обясни Валентина.  

Снимка от Наташа Манева

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?