4020

Чудо: Терасата на читалище става пешеходен тротоар на ул. „Даме Груев”

Терасата на читалището „Христо Ботев” на ул. „Даме Груев” в Кючук Париж ще се ползва от пешеходците вместо тротоар. На историческия обект вчера кипеше офанзива. Работниците изграждаха рампа от двете страни на терасата, по която ще се преминава в участъка около сградата на бившето кино. 

Реконструкцията и разширение на ул. „Даме Груев” стартира с първа копка в края на 2021 г. по договор между Община Пловдив и фирма „Парсек Груп” със срок на изпълнение 10 месеца. Но и в момента измъченият обект не е завършен окончателно.

Невижданото чудо – пешеходният тротоар да се качи на терасата – беше заложен в проекта, изготвен на инженеринг от фирмата и одобрен от Община Пловдив.

От читалището не разрешиха да се разруши терасата, за да се осигури достатъчно пространство за тротоар, както и за разширение на пътното платно в тази част на улицата. Едва в края на мандата предишният кмет Здравко Димитров е забелязал нестандартното решение, но  препроектирането означава още една година да няма нито тротоар, нито рампа, затова се избра по-малкото зло. 

По договор с изпълнителя на ремонта на ул. „Даме Груев” са засадени  над 130 нови дървета – както по тротоарите от двете страни на улицата, така и в прилежащите зелени пространства.  Те са от вида южна копривка, който е подходящ за пловдивските условия и по качества е като чинара.

Планът за озеленяването е изготвен от ландшафтен архитект, като още в началния етап е потърсено мнението и на дългогодишните експерти в „Градини и паркове“, обясниха от общинското предприятие.  Дръвчетата са добре развити и са с 5 години гаранционен срок.

Читателят на „Марица” Георги Георгиев, бивш учител, алармира обаче разтревожен, че дърветата са с малка коренова система и има риск да изсъхнат, защото са високи, с много добре развити корони,.  

Директорът на общинското предприятие Антон Георгиев увери, че отново започват  проверка дали засаждането е извършено правилно и ще се заемат с поливането и другите необходими дейности за доброто развитие на дърветата.

„Дърветата няма да изсъхнат.  Напротив, предвижда се поне осемдесет-сто години те да са жизнени и през летните месеци да правят хубава сянка. Копривката израства до 20 метра височина, има широка корона и съразмерна коренова система. Намалява замърсяването на въздуха от автомобилния трафик”, увери Антон Георгиев.  

За разширението на улицата бяха изсечени над 70 софори, за които специалистите се произнесоха, че животът им е изтекъл.

Снимки от Валентина Биларева

 

  

Оцени новината

Оцени новината
2.9/5 от 9 оценки
2.9/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Ахахахха

Ахахахха

12.02.2024 | 06:57

Да се отсекат дърветата, кой ще ги чака пак 50 години да израстят

Отговори
2 1
Реален

Реален

11.02.2024 | 23:35

Здравейте на всички,, будни,,Най отговорно заевявам че последните години в общинският съвет се опитват да работят цели идиоти които са завършени пешки

Отговори
4 1
Отвратен от незнанието им

Отвратен от незнанието им

11.02.2024 | 20:27

Отвратителното наследство на баскетболиста и екипа му

Отговори
8 0
ТОВА ЧУДО ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА

ТОВА ЧУДО ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА

11.02.2024 | 16:11

ТОЗИ КОЙТО Е ПОДПИСАЛ И УДАРИЛ ПЕЧАТА ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ Е ЗА РАЗТРЕЛЛЛ . ПУБЛИЧНО ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ .....

Отговори
13 1
Арх

Арх

11.02.2024 | 15:49

Чудото на инженеринга. Избира се най-сговорчивия строител, проектът е между другото, само трябва да му е удобен. Никой не го гледа. И после това се получава. А за капак, за да се клъцне малко от терасата им трябвало една година още за проектиране. Да вземат да издигнат и един паметник на Зико до тая рампа най-добре.

Отговори
16 0
Менюто на Герб

Менюто на Герб

11.02.2024 | 13:15

Кичука, излизайте на протест. Тези се подиграват с вас . Или чакате затваряне на бетонния мост и да се предвижвате с хеликоптери .

Отговори
24 9
Кючук Париж

Кючук Париж

11.02.2024 | 11:58

Терасата трябваше да се бутне, това е поредната глупост от проектирането на баскетболиста и неговия екип. Явно не са имали никаква архитектурна и инженерна мисъл, за да не забележат, че в проекта няма откъде да минат пешеходците.

Отговори
29 8
Драган

Драган

11.02.2024 | 12:15

Мрънкачите нямате край .

Отговори
16 22
Юрката

Юрката

11.02.2024 | 14:15

Не беше необходимо да бутат цялата тераса, само 1 метър от нея щеше да е достатъчно за да се разшири тротоара!

Отговори
25 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?